Platforma cílí na snižování plýtvání na všech úrovních potravinového řetězce

Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit nedávno vzniklý Food  Waste Institut (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto projektu, na jehož činnost přispěl Jihomoravský kraj. Tento institut bude sloužit jako platforma, která propojuje různé zainteresované strany a umožní jim společně cílit na snižování plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce.

„Chceme, aby naše platforma sloužila jako zdroj komplexních a aktuálních dat, analýz a zpráv, které pomáhají porozumět této důležité globální výzvě a podporují úsilí o její řešení. Máme snahu zveřejňovat pouze nezávislé studie a relevantní zdroje informací, které poskytnou uživatelům co nejvíce informací k problematice plýtvání potravinami,“ uvedla Lea Kubíčková z Ústavu marketingu a obchodu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity, která se problematikou plýtvání potravinami dlouhodobě zabývá. Posláním tohoto nezávislého institutu (FWI) je vytvářet prostor a příležitosti ke sdílení dobré praxe, inovací a informací v oblasti vzniku a řešení potravinového odpadu. Plýtvání potravinami je velký problém, k jehož úspěšnému řešení by měly přispívat zástupci všech subjektů, které mají vliv na produkci, distribuci, zpracování a výzkumu potravinového odpadu, tedy producenti, obchodníci, spotřebitelé, akademický sektor, vzdělávací systém i odpovědné státní orgány. „Existuje řada aktivit na různých úrovních, které řeší problém plýtvání s potravinami, naším cílem bude propojovat je a proaktivně monitorovat veškeré dění v této oblasti. FWI bude působit celostátně,“ vysvětlil jeden ze zakladatelů FWI Pavel Kosorin. Hlavní komunikační platformou Food Waste Institutu je webová stránka, která slouží jako centrální místo pro sdílení informací, novinek, výzkumných dat a osvědčených postupů. „Hlavním cílem našeho webu je poskytnout uživatelům jedno místo, kde mohou získat co nejvíce relevantních informací týkajících se problematiky plýtvání potravinami, které jsou založeny na vědeckých poznatcích a relevantních zdrojích,“ doplnila Kubíčková. Prorektor Mendelovy univerzity pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martin Klimánek poukázal na to, že vznik Food Waste Institutu je zásadním krokem v boji proti plýtvání potravinami. Hlavní oblasti působení Food Waste Institutu zahrnují sdílení a centralizace dat týkajících se plýtvání potravinami. Existuje totiž mnoho informací a výzkumných výsledků, metodik a postupů týkajících se plýtvání potravinami, které jsou rozptýleny v různých zdrojích. FWI nabídne centralizovanou platformu, která umožní snadný přístup ke všem relevantním informacím souvisejícím s touto tematikou. Tato platforma bude dostupná pro všechny zainteresované strany, jako jsou akademická sféra, municipality, neziskový sektor, zemědělci, výrobci potravin, distributoři a maloobchodní řetězce.  Jeho úkolem je také zvyšovat povědomí a informovanost všech zainteresovaných stran. V rámci platformy se mohou aktéři potravinového řetězce vzájemně inspirovat, sdílet osvědčené postupy a společně hledat inovativní řešení.

Zelenina se řadí k produktům, se kterými se poměrně dost plýtvá
Některé řetězce prostřednictvím různých akcí se snaží omezit plýtvání potravinami
Lidé často plýtvají i s pečivem
krávy leží
Ustájení dojnic – zdraví, produkce a reprodukce
Welfare a zdraví zvířat a další aspekty udržitelnosti jsou stále důležitější při rozhodování spotřebitelů...
IMG_9591
Spolupracují na vývoji pěstebních robotů
První fóliovník pro hydroponické pěstování rajčat postavili na Farmě Ráječek v Brně v roce 2017, v letošním...
Výběr z příspěvků