Plečka využívá umělou inteligenci

Prestižní cenu Grand Prix Techagro získala letos i robotická plečka Newmann. Stroj je určen ke kultivaci porostů široké škály plodin s využitím umělé inteligence. Jde o ekologicky šetrnou alternativu k herbicidní ochraně porostů před nežádoucími pleveli, která zároveň umožňuje povrchové kypření půdy v řádcích.

Zařízení se vyžívá v ekologickém zemědělství i v konvenčním způsobu hospodaření, a to v případech, kdy pěstitel nechce nebo nemůže použít chemickou ochranu. Plečka je koncipována jako polonesený závěsný stroj, který lze agregovat se standardním traktorem, nosičem nářadí i polním robotem odpovídající kategorie.

Na vývoji oceněného stroje se podílel VÚZT, v. v. i. v rámci mezinárodního projektu EIT Food č. 22060-23 AROW – AI Based Robotic Weeding. Stroj získal v zahraničí několik ocenění v rámci soutěží a výstav, například zlatou madaili v soutěži MassChallenge Awards v americkém Bostonu nebo nominaci na výstavě Agritechnica 2023 v německém Hannoveru. Zařízení vyrábí česká společnost Ullmanna, s. r. o.

S využitím umělé inteligence

Princip zařízení jen založen na rozpoznávání pěstovaných rostlin od plevelů, které jsou na základě vyhodnocení v rámci jednoho přejezdu stroje odstraněny. Pro rozpoznávání rostlin se využívá optický snímač, který pořizuje s vysokou frekvencí georeferencované snímky porostu. Ty jsou online vyhodnocovány s využitím technologie strojového vidění a zároveň odesílány jako zdrojová data pro zpracování dat s využitím umělé inteligence (AI). Výsledky se zpětně využívají při práci vyhodnocovací jednotky a zvyšují tak průběžně kvalitu práce zařízení.

Mechanické odstraňování plevele

Fyzické odstraňování plevele je řešeno mechanicky pomocí výkyvných pracovních orgánů s pneumatickým pohonem. Pracovní orgány pracují ve dvojici. Jde o nože, které mají ve spodní části tvar šípové radličky. V základní pracovní poloze jsou spodní části zahloubeny a pohybem daným jízdou stroje podřezávají vrchní vrstvu půdy, čímž odstraňují plevele i s většinou kořenové části a částečně prokypřují horní vrstvu půdy, případně narušují půdní škraloup. V okamžiku, kdy vydá řídící jednotka pokyn, že se pracovní orgány blíží k pěstované rostlině, nože se s využitím pneumatického mechanizmu rozevřou do strany. Pěstovaná rostlina zůstane v mezeře mezi noži a na rozdíl od plevele není odstraněna. V okamžiku, kdy pracovní orgán pěstovanou rostlinu mine, nože se opět s pomocí pneumatického mechanizmu vrátí do pracovní polohy.

Konkrétní porost na konkrétním pozemku

U pracovního mechanizmu lze s pomocí počítače nebo mobilního telefonu komunikujícího s jednotkou nastavit hloubku zapravení pracovních orgánů, v jaké vzdálenosti před pěstovanou rostlinou se mají nože rozevřít, jak daleko za rostlinou se mají opět sevřít a pokračovat v kultivaci. Nastavitelná je i vzdálenost, na jakou se mají nože rozevírat kolem pěstované rostliny. Základní nastavení hodnot je dáno druhem pěstovaných rostlin, stářím a charakterem porostu. Hodnoty může obsluha nastavit v závislosti na aktuálních podmínkách, ale základní nastavení je s využitím výsledků analýzy umělé inteligence připraveno pro konkrétní porost a konkrétní pozemek.

Různý počet pracovních jednotek

Plečka je řešena jako modulární s možností využít různý počet pracovních jednotek v závislosti na požadovaném pracovním záběru a rozteči řádků. Zařízení má vlastní způsob navádění do řádku, takže neklade speciální požadavky na tažný prostředek.

Plečka využívá při práci umělou inteligenci
Princip zařízení jen založen na rozpoznávání pěstovaných rostlin od plevelů, které se během jednoho přejezdu stroje odstraní
Robotická plečka Newmann získala prestižní cenu Grand Prix Techagro
dav
Progresivní pracovní postupy
Grean deal, který lze vnímat jako určitou dohodu na snižování škodlivých emisí, určitě hospodaření zemědělců...
krávy čestr
Skleníkové plyny produkované přežvýkavci jsou odlišné
Pochopit vše o původu a osudu uhlíku v metanu (CH4), který produkují přežvýkavci, je velmi důležité....
Výběr z příspěvků