hlavička webu

Manipulační technika na elektrický pohon

Společnost Kramer představila loni na podzim řadu novinek v podobě manipulační techniky na elektrický pohon. Elektromobilitou se společnost zabývá již dlouho a první kolový nakladač Kramer s elektrickým pohonem byl představen už v roce 2016. Nyní přichází na trh jeho druhá generace v podobě modelu KL 25.5e. Druhým strojem poháněným pouze elektrikou je ultrakompaktní teleskopický manipulátor KT 144e.

Stroje s „nulovými emisemi“ se v zemědělství dostávají stále více do popředí zájmu. Přínosem jsou hlavně tam, kde pracují ve vnitřních prostorách stájí nebo v uzavřených budovách hal a skladů. Kromě již zmíněných nulových emisí je jejich výhodou i nižší hladina hluku.

Druhá generace

Nově představený KL 25.5e je největším e-kolovým nakladačem v portfoliu společnosti Kramer a je vybaven novou 96voltovou lithium-iontovou baterií, která se rychleji dobíjí a dává schopnost provozu po dobu až 4 hodiny bez mezidobíjení. Výhodou nové baterie je schopnost práce ve vyšším rozmezí teplot a v neposlední řadě i to, že je menší. S tím pak souvisí nový design nakladače. Tak například kryt baterií je nyní zploštělý a je přes něj lepší výhled dozadu. Bez ohledu na e-technologii nabízí nakladač kompaktní rozměry a zároveň optimální hodnoty výkonu při stohování a práci se lžící. S užitečným zatížením při stohování 1 750 kg a provozní hmotností 3 800 kg si elektrický stroj v ničem nezadá se svým dieselovým protějškem.

Manipulátor KT 144e

Také v teleskopickém manipulátoru KT 144e je instalována 96 voltová lithium-iontová technologie. Se svými rozměry (výškou necelé 2 metry a šířkou přibližně 1,60 metru) stejně jako s maximální provozní hmotností 3 250 kilogramů, má velmi dobré výkonnostní parametry, které spolu s obratností a snadnou obsluhou odpovídají vlastnostem běžného dieselového teleskopického manipulátoru Kramer KT144. Celkový výkon modelu KT 144e dokonce překonává výkon dieselového modelu, protože díky elektromotoru je okamžitě k dispozici výkon pro pojezd i nakládání. Maximální rychlost e-teleskopického nakladače je 25 km/h. Pro model KT 144e je k dispozici baterie s kapacitou 18 kWh nebo 28 kWh.

Systémy nabíjení

Systém nabíjení byl u obou strojů zcela přepracován. Nejenže byla výrazně zvýšena kapacita palubní nabíječky, ale především byl kladen velký důraz na lepší přístupnost k nabíjení a schopnost nabít stroj z různých zástrček. Jednotné fungování u všech výrobků bylo stejně důležité jako integrace standardizované zástrčky typu 2, která je známá z automobilového průmyslu. V budoucnu tedy nebude záležet na tom, zda budete nabíjet v běžné domácí zásuvce, průmyslové zásuvce, wallboxu nebo na veřejném nabíjecím místě.

Také v teleskopickém manipulátoru KT 144e je instalována 96 voltová lithium-iontová technologie
KT 144e byl na veletrhu Eurotier 2022
Jablka 1uu
Jablka bez chemie
Jablka se řadí mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Světová produkce jablek se pohybuje mezi 74–79 mil....
NH elektro
Elektro herbicid přináší výhody
Odklon od používání chemických prostředků k ochraně rostlin je zřejmý, a proto je třeba hledat nové možnosti....
Výběr z příspěvků