Udržitelná péče o vinohrady

Skupina Bohemia Sekt testuje nový způsob péče o vinohrady. První zkouška průkopnické technologie na bázi ultrafialového záření UV-C, kterou vyvinul tým studentů a profesorů na univerzitě ve městě Avignon na jihu Francie, proběhl v květnu na vinicích poblíž Mikulova. Informovala o tom senior PR manažerka Michaela Vrbová.

Rizik, která ohrožují révu vinnou a dělí vinohradníky od zdárné sklizně, je mnoho. Od sucha a horka, přes révové choroby až po mrazy. Se zmíněnými dopady klimatických změn by si moravští vinaři již brzy mohli lépe poradit díky francouzské technologii UV Boosting. „Zařízení bez použití chemických látek zvyšuje obranyschopnost rostlin. Využívá k tomu speciální svítidla s ultrafialovými paprsky ve spektru UV-C, které spouští u rostlin produkci kyseliny salicylové. Ta působí jako varovný signál a předem připravuje rostlinu na rychlejší a účinnější obranu proti chorobám, mrazu a suchu,“ vysvětlil Václav Štursa ze společnosti Biso Schrattenecker, která je dodavatelem technologie. Dosud ji zdárně využívá zhruba sto producentů z Francie, Itálie, Španělska a Chile. Z jejich výsledků za období 2018 až 2022 vyplynulo, že při používání UV Boostingu poklesl průměrně výskyt chorob padlí révové a peronospora o 45procent, škody způsobené mrazem poklesly o 20 až 30 procent. Naproti tomu výnos vinohradu vzrostl průměrně o 20 procent. V České republice zařízení jako první testuje vinařství Habánské sklepy, které je součástí skupiny Bohemia Sekt. „Budeme testovat, zda dojde k posílení odolnosti rostlin vůči suchu i chorobám, a zda se podaří touto cestou zvýšit výnos vinice. Vyčlenili jsme proto 20 hektarů vinohradů s odrůdami Rulandské šedé, Rulandské modré, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, jejichž hrozny se používají pro výrobu sektů Bohemia Sekt Prestige a Habánských šumivých vín. Pokud technologie zafunguje v našich podmínkách stejně jako v zahraničí, mohla by být cestou k dalšímu snížení používaných ochranných látek ve vinohradech,“ říká Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy. Aplikace bude probíhat šestkrát do roka, přibližně každé dva týdny, první výsledky testu budou známy na konci letošního vegetačního roku.Zařízení nezanechává žádné stopy na rostlinách a funguje stejně v ekologickém režimu i v konvenčním pěstování, kde může pomoci zredukovat užívání ošetřujících látek. Jejich spotřeba v českém zemědělství přitom už nyní patří k nejnižším v EU. Podle údajů Ministerstva zemědělství například belgický farmář použije čtyřikrát více přípravků na hektar orné půdy než český zemědělec. Za námi je i Itálie, Portugalsko, Španělsko, Francie, Německo, Rakousko, Velká Británie, Finsko či Irsko.Využití UV Boostingu je jednou z mnoha aktivit společnosti, která pomáhá k rozvoji udržitelné péče o vinohrady. „Jsme si dobře vědomi naší role při ochraně krajiny a přírody, kterou chceme zachovat pro budoucí generace. Šetrné péči o půdu a krajinu se věnujeme v rámci našeho vlastního programu DoVinic, který je zaměřen především na boj s dopady klimatických změn, zejména se suchem,“ konstatoval ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta. V uplynulých letech společnost například snížila počet pojezdů techniky ve vinici až o polovinu. K ochraně životního prostředí v Chráněné krajinné oblasti Pálava využívá rosič se zpětným jímáním postřikované kapaliny, která neulpí na listech révy vinné a je po filtraci používána opakovaně k ošetření. Zároveň má síť vlastních meteostanic, které pomáhají měřit teplotu, srážky a vlhkost v různých výškách rostliny a taky v půdě, a podle toho efektivněji zavlažovat.

Zařízení bez použití chemických látek zvyšuje obranyschopnost rostlin
Vinohrady ohrožují výkyvy počasí i choroby
Novou francouzskou technologii UV Boosting zkouší jako první v ČR Habánské sklepy
Integrace pomocí AI globálních modelů s daty z lokálních meteorologických stanic vedla podle odborníků k výraznému zvýšení přesnosti meteorologických předpovědí, což může pozitivně ovlivnit zemědělství Foto Jana Pančíková
Umělá inteligence zlepší předpovědi počasí a ochranu přírody
Spojením umělé inteligence (AI) a geoprostorových dat vznikly v České republice inovace GeoAI, které...
plýtvání potravinami
Platforma cílí na snižování plýtvání na všech úrovních potravinového řetězce
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude...
Výběr z příspěvků