hlavička webu

Konopí – mnohé využití a vždy udržitelně

Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Praha Uhříněves, Vědecký výbor výživy zvířat Ministerstvo zemědělství a Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV uspořádaly na začátku listopadu tradiční konferenci Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2023. Program konference by tentokrát věnován konopí, jeho vlastnostem a možnostem využití jak u zvířat, tak u lidí. Konopí má svou pěstitelskou technologii, možnost zpracování na širokou škálu produktů, recyklace, opětovné použití, biologická rafinace a nakládání s odpady, to je komplexní hodnotový řetězec.

Konopí je jednou z nejstarších a nejznámějších plodin již více než 5000 let. Pěstovalo se po celém světě jako vláknitá plodina, která se vysévala ve velkém množství na velkých plochách.

Konopí pochází ze Střední Asie a bylo šířeno prostřednictvím obchodních cest. Lze je pěstovat ve všech oblastech vhodných pro pěstování zemědělských plodin. Je to multifunkční rostlina, a proto je o její pěstování zájem a najdete ho ve 30 zemích světa (vč. Číny, USA, Francie, Itálie, Nizozemska, Estonska a dalších). Vývoj osevních ploch v ČR kolísá a spíš klesá. Hlavní příčinou je neexistence dostatečné tírenské kapacity a zpracování stonku. Podobných problémem je i sklizňová technologie.

Historie pěstování konopí

O konopí, situaci v jeho pěstování a perspektivách i o jeho využití přednášela Ing. Marie Bjelková, Ph.D. (AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s. r. o.). Konopí se od přelomu letopočtů významně podílelo na šíření vzdělanosti. „Čínskou technologií“ recyklace se z něj až do 20. století vyráběl kvalitní, trvanlivý a levný papír. Odpad ze zpracování stonků, pazdeří bylo využíváno jako palivo a stavební materiál. Květy a listy samičích rostlin se používaly jako léčivo např. v Číně jako elixír života a pro své psychoaktivní účinky k náboženským rituálům (např. v Indii) a pro relaxaci např. v arabských zemích. Význam konopí jako hospodářské suroviny rostl s rozvojem průmyslu a obchodu a vrcholu dosáhl v 19. století. O přístup k ruskému konopí, bez kterého nemohl zámořský obchod fungovat, vedli dokonce v roce 1812 Američani proti Britům válku.

Dovoz bavlny a vynález jejího strojního zpracování a rozvoj ropného průmyslu a výroba papíru ze dřeva byly kroky vedoucí ke konci éry konopí. Vzájemný ekonomický souboj nakonec významně ovlivnily omamné účinky konopných květů a jejich stoupající obliba mezi přistěhovalci a mládeží v USA. To se stalo důvodem pro přijetí zákona o Dani z marihuany (Marihuna Tax Act) v roce 1937, který pěstování a zpracování konopí v USA de facto znemožnil.

Z konopí se vyráběly rostlinné plasty i paliva, důkazem může být vůz Henryho Forda, který byl vyrobený z rostlinných kompozitů a poháněný rostlinnými oleji. Během 2. světové války bylo konopí oslavováno k jako „vlastenecká plodina“. Pro armádní účely byli vyškoleni farmáři a zřízeny zpracovatelské závody. Ve druhé polovině dvacátého století se z USA objevila snaha o celosvětový zákaz pěstování konopí. Nicméně ve východní Evropě a Asii a u francouzských a španělských zemědělců zůstala možnost zásobovat konopím továrny na výrobu cenných a cigaretových papírů.

Nové odrůdy

V polovině 80. let minulého století byly vyšlechtěny odrůdy konopí setého s obsahem THC do 0,2 %. Od počátku 90. let se v celé Evropě a v dalších průmyslově rozvinutých zemích se začíná konopí znovu pěstovat. Na česká pole se konopí vrátilo v roce 1999. U nás se pěstuje asi na 400 ha (např. ve Francii na téměř 17 000 ha, v Německu na 4500 ha a na stejné ploše i v Polsku).

Vlastnosti konopí

Konopí seté má mnohé bioekonomické přínosy. Může se pěstovat na svažitých pozemcích (částečná náhrada za kukuřici, dá se použít i do bioplynek), při vhodném termínu setí zabraňuje zaplevelení pozemku. Dají se využít všechny části rostliny – stonek, vlákna, nažky, listy, květy, kořen. Je obnovitelným biologickým zdrojem pro zpracovatelský textilní průmysl. Vyrábí se z něho lana, provazy, izolační, fasádní a stavební materiály, netkané textilie a biokompozita pro automobilový a letecký průmysl, papírenství, bioplasty a obalové materiály. Dá se s ním také krmit (olej, semena, siláž, senáž), pro lidi jsou vhodné jako potravina, používá se v kosmetice, ve farmacii a medicíně.

Konopí seté

Canabis sativa L. je nejvýznamnější přadná rostlina mírného pásma. Je jednoletá, dvoudomá i jednodomá. Má dlouhý, přímý stonek rychle dřevnatějící s dlanitě složenými zoubkovanými listy, plodem je oválná nažka (semeno). Stonek dosahuje délka 1–5 m a průměru 5–30 mm v závislosti na hustotě výsevu. Štíhlejší rostliny mají vyšší obsah vlákna, ale využitelná je celá rostlina. Optimální obsah a kvalita vlákna je ve fázi počátku kvetení. Vlákna jsou celulózová, liší se od ostatních textilních vláken nejen anatomickou stavbou, ale i chemickým složením a fyzikálními vlastnostmi. Konopná vlákna jsou odolná proti vodě a povětrnostním podmínkám, mají vysokou pevnost, která se ve vlhku zvyšuje, jsou odolná vůči teplu. Směsové konopné tkaniny pohltí až 95 % UV záření, jsou antistatické, odolné proti znečištění a hnilobě. Konopná vlákna mohou být zdrojem jemných konopných přízí na ošacení a hrubých pro výrobu lan, motouzů, provazů, pytlovin i batožin.

Nažky obsahují bílkoviny (globulin edestin), mají bohaté zastoupení argininu a nízkou alergenicitu. Semena mají vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (n-6 linolová – asi 55 %, n-3 alfa-linolenová – 10–20 %. n-6 gama-linolenová – asi 3 % podle odrůdy), mají tedy příznivý poměr mezi n-6 a n-3 masnými kyselinami, a to zhruba 3–4:1 Nažky obsahují asi 30 % vlákniny a také antioxidanty, jako tokoferoly (900 mg/kg) fytosterol (1240 mg/kg), zejména beta-sitosterol a kampestrol a další látky. V semenech najdeme kyselinu fytovou, kondenzované taniny, kyanogenní glykosidy, saponiny, inhibitory trypsinu.

Pro potravinářské využití se semena pražená nebo nepražená využívají jako přídavek do výrobků (müsli, chléb, pečivo), dají se využít do omáček a na saláty (rozmixováním loupaných semen s vodou vznikne mléko a rozdrcená semena na mast jsou velmi podobná arašídové pomazánce. Konopná semena se využívají v tzv. funkčních potravinách (konopná chlebová směs, konopné karbanátky, konopné těstoviny), ale také v čokoládě, limonádě, pivu, vínu. Ze semen se lisuje olej, který má vysoký obsah gama-linolenové kyseliny, má ořechovou chuť a hodí se do studené kuchyně. Slouží i pro výrobu margarínů a ztužených tuků, ale nejlépe se hodí do zálivky na salát. Další využití oleje jsou pro mýdlo, šampon, koupelové gely, masážní olej i balzám V průmyslu se využívá jako barvy, laky, gely, čističe a mazadla, ale i jako základ pro bioplasty. Semena a výlisky jsou hodnotným doplňkem výživy velkých a malých hospodářských zvířat a ryb. Konopná semena v ptačím zobu (semenci) je krmivem zejména pro exotické ptactvo, které se pak dožívá o 20 % vyššího věku než průměrní jedinci.

Možnosti pro budoucnost

Hlavní cestu udržitelnosti představuje bioekonomika, a ta používá obnovitelné přírodní zdroje k výrobě potravin, krmiv, chemických látek, textilu a energie udržitelným způsobem. Všechny tyto faktory splňuje i konopí seté, plodina s velkým potenciálem. Zlepšuje kvalitu vzduchu, tepelné bilance a také dopad na životní prostředí. V souvislosti s klimatickou změnou se uvádí, že rostliny konopí jsou schopny odstranit ze vzduchu až 10 tun oxidu uhličitého v jednom vegetačním cyklu. Rostliny konopí mají vysoký výnos a na stejné ploše půdy mohou generovat o 250 % více vláken než bavlna a o 600 % více vláken než len. Konopí i částečně zabraňuje erozi a vyplavování živin a dalším pozitivem jsou jeho fytoremediační schopnost (přirozeně čistí půdu kontaminovanou toxickými látkami).

semena konopí
Ze semen se lisuje olej, s vysokým obsahem gama-linolenové kyseliny, má ořechovou chuť a hodí se do studené kuchyně (původní foto Marie Bjelková)
konopí využití
Celá rostlina konopúí setého se dá využít k rozličným účelům (foto slide přednášky Marie Bjelkové)
konopí seté
Konopí seté se může se pěstovat na svažitých pozemcích jako částečná náhrada za kukuřici, dá se použít i do bioplynek a při vhodném termínu setí zabraňuje zaplevelení pozemku (foto slide přednášky Marie Bjelkové)
kapkova zavlaha v zelenine F1
Kapková závlaha pro efektivní pěstování zeleniny
Zavlažování zeleniny pomocí kapkové závlahy je současným trendem pro efektivní využití závlahové vody...
1704400300242
Budou jablka sbírat drony?
Buď někomu uletěly včely, anebo vzlétl roj dronů. Napadlo mě, když jsem zaslechla drnčivý zvuk v jedné...
Výběr z příspěvků