hlavička webu

Spolupracují na vývoji pěstebních robotů

První fóliovník pro hydroponické pěstování rajčat postavili na Farmě Ráječek v Brně v roce 2017, v letošním roce rozšířili pěstování ve fóliových krytech o hydroponické pěstování jahodníků. Zhruba rok spolupracují s tuzemskou vývojářskou IT firmou na nových robotických pomocnících pro pěstitele se skleníkovou kulturou.

Zatím testují dva typy robotů s umělou inteligencí – Scouta, který umí vyhledat problém v podobě choroby nebo škůdce na rostlině, a sklízecího robota, kterého nazvali Harvestor. Původně chtěli konstruktéři vyvinout robota pro sklizeň rajčat, ale o zemědělství nevěděli nic. Proto se spojili s Matějem Sklenářem z Farmy Ráječek, která se zajímá o nové pěstební technologie. Nakonec se místo sklizně zaměřili na kontrolu zdravotního stavu rostlin v průběhu jejich růstu, protože finální utržení plodu už je jen pomyslnou třešinkou na dortu. Během pěti měsíců vznikl robot, který skenuje listy a výhony rajčat a jahodníků a porovnává je se svou databází nahraných chorob a škůdců. Dokáže identifikovat škůdce a choroby podle symptomů. Kolem srpna/října budou roboty testovat v praxi na přesné postřikování rostlin vhodným přípravkem na ochranu rostlin. „Díky robotizaci budeme v blízké budoucnosti schopni eliminovat problémy s chorobami a škůdci už v samotném zárodku,“ podotkl Matěj Sklenář. Na databázi chorob a škůdců spolupracují s odborníky z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. „Roboti jsou naší nadějí, že i v době, kdy nebude dostatek pracovníků v zemědělství, budeme moci zeleninu dále pěstovat,“ konstatoval Ing. Josef Sklenář, majitel Farmy Ráječek.

FraveBot má zabudované umělé neuronové sítě, rostliny snímá celkem šest kamer, za jednu sekundu ujede 20 cm a pracuje až 20 hodin denně. Zbylé čtyři hodiny ze dne jsou vyčleněny na nabíjení. Za 24 hodin robot projede zhruba dva hektary plochy. Rostliny skenuje a pokud najde problém, pošle snímek na úložiště a upozorní pěstitele, který tak může rozhodnout o dalším postupu. Konstruktéři pracují na skupině robotů pro hydroponické pěstování jahodníků – dva budou sklízet, třetí bude monitorovat zdravotní stav jahod. Roboty představili na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu a na nizozemském veletrhu GreenTech.

 

Hydroponické pěstování jahodníku konzultují na Ráječku s odborníkem z Nizozemska
„Díky robotizaci budeme v blízké budoucnosti schopni eliminovat problémy s chorobami a škůdci už v samotném zárodku,“ podotýká Matěj Sklenář.
Na farmě Ráječek zvolili jednou- i stáleplodící nizozemské odrůdy rezistentní vůči houbovým chorobám s chutnými plody
1
„Elektrika“ na farmě
Elektrický pohon osobních motorových vozidel je v současné době velmi kontroverzní téma. Své argumenty...
 BASF to build new fermentation plant for crop protection products in Ludwigshafen
Nový insekticid vznikne fermentací
Nový fermentační závod na výrobu přípravků na ochranu rostlin postaví v Ludwigshafenu německá společnost...
Výběr z příspěvků