hlavička webu

Broskve pěstují integrovaně v sáčku

Koncem listopadu uspořádal DG Agri media team z elektronické platformy AG-Press.eu pro evropské novináře press trip do španělské Aragonie. Účastníci se mohli na vlastní oči přesvědčit o tom, jak se zdejší farmáři umí vypořádat s dlouhodobým suchem a vedrem. Dvoudenní exkurze nejen na farmách se točily kolem udržitelnosti a inovací ve španělském zemědělství. Farma Finca Torre Castiel se zaměřuje na produkci ovoce a prosperuje díky optimálním ekologickým a ekonomickým postupům. Unikátní pěstební technologií je balení broskví během růstu na stromě do sáčků.

Rodinná farma Gregorie Escuinové je relativně nová, pozemky koupili s manželem v roce 2014 a doufá, že farmu převezme jeden ze synů. V sadu se účastníci exkurze seznámili s místními osvědčenými pěstitelskými postupy, které využívají na farmě v rámci integrované produkce ovoce. Přítomné zaujala speciální pěstitelská technologie u broskvoní, kdy je každý plod během dozrávání (v průběhu června a července) hermeticky uzavřený v parafínovém papírovém sáčku. Tím projdou sluneční paprsky, ale nepronikne přes něj voda. Jak vysvětlila farmářka, je to proto, aby plody ochránili před poškozením hmyzem. Ušetří tím také na přípravcích na ochranu rostlin. Proti chorobám a škůdcům stromy ošetřují čtyřikrát ročně. Broskve sklízí od července do listopadu probírkou, když je plod na omak měkký. Každý plod tak podle farmářky prohlédnou tři- až čtyřikrát, dokud není plně vyzrálý. Výsledkem jsou velké, pevné, šťavnaté a sladké broskve s uniformním vzhledem bez reziduí pesticidů. Broskvoně pěstují v několika sadech na celkové ploše zhruba deseti hektarů. Produkce broskví byla v roce 2022 kvůli mrazům a bouřkám nízká, jen 140 tun. V roce 2023 se produkce vyšplhala na 310 tun. Plody prodávají přes organizaci producentů ovoce a zeleniny Cooperative San Miguel v Calandě. Kooperativa vznikla v roce 1939 spojením patnácti farmářů z regionu. V současnosti sdružuje stovku členů, pěstitelů ovoce, oliv a obilnin. Část plodů prodává farma Finca Torre Castiel také na kompoty. Plody kalibrují podle velikosti, za větší získá farmář 1,8 až 2 eura/kg, za menší jen 0,45 až 0,5 eura/kg. Na farmě pracují dva stálí zaměstnanci, dále dva zaměstnanci po dobu osmi až deseti měsíců a zhruba sedm sezónních pracovníků z Polska, Rumunska nebo Maroka během května až října. Díky kombinaci sekvestrace půdního uhlíku (z papírových sáčků, plevele a nadrcených ostříhaných větví broskvoní a jejich listů) a efektivního hospodaření s vodními zdroji (závlaha pomocí kapkové závlahy) plodiny prosperují i v extrémně suchých letech, jakým byl rok 2023.

 

Na farmě Finca Torre Castiel mohli účastníci exkurze ještě v listopadu ochutnat sladké broskve
Broskvoním v sadu se daří i díky sekvestraci půdního uhlíku z papírových sáčků, plevele a nadrcených ostříhaných větví broskvoní a jejich listů
Část plodů prodává farma Finca Torre Castiel také na kompoty
IMG_2475
Role cirkulárních či oběhových krmiv
Proč likvidovat kvalitní potraviny, když je mohou využít hospodářská zvířata? Tuto otázku si pokládaly...
Dozrávající lata čiroku odrůdy Ruzrok Foto Jiří Hermuth
Ruzyňská odrůda čiroku potvrdila své fumigační schopnosti
Intenzivní monokultury zelenin jsou po celém světě poškozovány rostlinnými parazitickými háďátky, zejména...
Výběr z příspěvků