
Oves je nutričně vysoce kvalitní multifunkční plodinou a současně méně náročnou na pěstební podmínky. Perspektivní se tak jeví i s ohledem na snižování vstupů do zemědělství v rámci tzv. Green Dealu. V osevním postupu navíc působí jako zlepšující plodina, tedy plodina, která působí příznivě na reprodukci půdní úrodnosti. Stav půdy po zrušení porostu ovsa je tak lepší, než v jakém stavu jí zanechala předchozí plodina.
Rozdíly mezi odrůdami
Tradičně se v Česku pěstuje oves setý, méně známý a využívaný je oves nahý, který má obilky bez slupek, což je výhodné pro následné potravinářské využití. U nás se více než polovina produkce ovsa využívá ke krmným účelům. Je vhodný i pro zelené krmení, seno, výrobu horkovzdušných úsušků a pro siláže z celých rostlin i do luskovinoobilních krmných směsek. Využívá se jako krycí plodina pro víceleté pícniny. Optimální předplodinou jsou okopaniny, jetel, jetelotráva nebo luskoviny.
„V současné době, kdy v osevních sledech převažují ozimé obilniny a ozimá řepka, může zařazení ovsa významně přispět nejen k redukci plevelů, ale i houbových chorob. Zajímavé u něj je, že obsah avenanthramidů v listech bývá spojován právě s odolností k houbovým chorobám, například chorobám pat stébel. Proto se ošetření proti nim ani běžně neprovádí. Odrůdová rezistence není u ovsa systematicky sledována jako u pšenice. Podle našich vlastních poznatků i údajů z vědecké a odborné literatury však zřejmé, že existují rozdíly mezi odrůdami, které je třeba brát v úvahu,“ vysvětlila Jana Chrpová.
Podrobná metodika k dispozici
Ve volně přístupné studii výzkumníci zpracovali ucelenou metodiku popisující vhodné technologie pěstování ovsa setého a ovsa nahého. Pěstitelé se mohou dozvědět o nejvýznamnějších škůdcích a chorobách, které produkci ovsa ohrožují, a jak plodinu správně ošetřit. Na co si dávat pozor při volbě herbicidů, jak vybírat vhodnou odrůdu, jaké volit či nevolit předplodiny, jak připravit půdu a volit poměr základních živin. Čím nejlépe hnojit, jak vysévat, volit správnou dávku dusíku, ošetřovat pole po setí. Podle čeho určit správnou dobu sklizně, jak nakládat s plodinou při dodržování zásad ekologického zemědělství a mnoho dalšího.
Zdroj informací: VÚRV v. v. i.