Kombinace chovu ryb a hydroponického pěstování rostlin

Jednou z inovativních a trvale udržitelných zemědělských technologií, která již v zahraničí není úplnou novinkou a o které se v poslední době hodně diskutuje také u nás, je aquaponie. Kombinuje akvakulturu (chov ryb) a hydroponii (pěstování rostlin ve vodě) do symbiotického prostředí. Tento uzavřený systém využívá odpadní látky produkované rybami jako živiny pro rostliny, které na oplátku čistí vodu, čímž se vrací zpět do rybího nádrže.

Principem aquaponie je vytvoření biologicky vyváženého ekosystému, který minimalizuje plýtvání zdroji a maximalizuje produktivitu. Tento udržitelný způsob pěstování potravin se stal populárním díky své schopnosti produkovat vysoké výnosy s minimální spotřebou vody a bez použití chemických hnojiv.

Jedním z příkladů úspěšného projektu je farmářský systém „Nelson and Pade“ v USA, který poskytuje vzdělávací programy a kompletní vybavení pro komerční i domácí aquaponické systémy. Jejich farma se nachází ve Wisconsinu a slouží jako modelový příklad efektivního využití aquaponie, kdy se na malé ploše daří pěstovat různé druhy zeleniny a chovat ryby. Dalším známým projektem je australská firma „Backyard Aquaponics“, která se zaměřuje na domácí uživatele a nabízí širokou škálu systémů od malých domácích jednotek až po větší komerční instalace. V Evropě se do popředí dostává projekt „Urban Farmers“ ve Švýcarsku, který se specializuje na městské aquaponické farmy, jež umožňují produkci čerstvých potravin přímo ve městech, čímž se snižuje potřeba dopravy a souvisejících emisí.

Aquaponie představuje budoucnost udržitelného zemědělství a městského farmaření, které může významně přispět k řešení globálních výzev, jako jsou nedostatek vody, změna klimatu a rostoucí poptávka po potravinách. Pro více informací o aquaponii a její implementaci můžete navštívit webové stránky jako Nelson and Pade, Backyard Aquaponics, a Urban Farmers.

Speciální vybavení

Založení aquaponické farmy vyžaduje investici do specifického vybavení a infrastruktury. Mezi základní vybavení patří rybí nádrž, hydroponické pěstební nádrže, filtrační systémy (mechanický a biologický filtr), čerpadla, potrubí a osvětlení. Náklady na vybavení se mohou lišit podle velikosti a složitosti systému, ale malé domácí systémy mohou začínat kolem tisíce dolařů, zatímco větší komerční instalace mohou stát stovky tisíc. Kromě základního vybavení je také důležité počítat s náklady na energie, vodu a krmivo pro ryby.

Živočichové

Co se týče výběru ryb, mezi nejvhodnější druhy patří tilápie, sumec, pstruh a kapr. Tyto druhy jsou odolné vůči podmínkám v uzavřeném systému a mají rychlý růst. Tilápie je obzvláště populární díky své schopnosti snášet širokou škálu teplot a kvalit vody.

V aquaponii lze využít i jiné živočichy než ryby. Například sladkovodní krevety, raky a šneky. Sladkovodní krevety a raci mohou efektivně přispět k udržování čistoty vody tím, že konzumují organické zbytky a řasy. Šneci mohou pomoci s odbouráváním odpadních látek a zbytků potravy. Tito živočichové mohou být chováni samostatně nebo společně s rybami, což přispívá k biologické diverzitě a stabilitě celého systému. Pro více informací o chovu těchto živočichů můžete navštívit stránky Aquaponics Association.

Rostliny

Pro pěstování rostlin jsou v aquaponických systémech ideální druhy zeleniny a bylinek, které rostou rychle a mají nízké nároky na živiny. Mezi nejčastěji pěstované patří salát, špenát, bazalka, máta, petržel a rajčata. Rychlý růst těchto rostlin pomáhá udržovat čistou vodu pro ryby a zajišťuje efektivní využití živin.

Foto Pixabay – Aquaponics

 

Pstruh je ryba, která se v aquaponických systémech také využívá
Aquaponicky lze pěstovat druhy rostlin méně náročných na živiny
Provzdušňování vody
Cisgenní odrůdy bramboru odolné vůči plísni existují řadu let, umožnily by šetřit postřiky i naftu
Udržitelnější potravinový systém díky novým metodám šlechtění
Na začátku února poslanci Evropského parlamentu podpořili pravidla pro využití nových genomických technik...
Agrimachines1 (2)
Precizně lze zacházet i s „výkaly“
A díky tomu lze i ušetřit. Ne nebojte se. Nechci tady rozvíjet žádné fekální historky. Chci psát o technologiích...
Výběr z příspěvků