hlavička webu

Kultivátory s hvězdicovými koly mají vícero možného využití

Letošní jaro s velkým úhrnem srážek vystavilo limity plečkování. Radličkové plečky či prutové brány je možné využívat jen v omezené míře. Ovšem existuje stroj, který může být využíván i v půdě s vyšší vlhkostí, než je to možné u klasické plečky. A to jsou kultivátory s hvězdicovými koly.

U těchto strojů se za jízdy do půdy zapichují rotující hvězdicová kola, vylamují malé části půdy a odhazují je zpět. Zodpovědné jsou za to malé špičky ve tvaru lžíce, které jsou ke kolům uchycené. Kola jsou uspořádána ve směru jízdy bez bočního náklonu.

Dobré kopírování půdy

U kultivátorů Rotocare V firmy Pöttinger jsou jednotlivá kola uložena samostatně. O přítlak se starají vinuté pružiny, které tlačí proti hlavnímu rámu. Každé kolo tak může samostatně kopírovat terén. Hvězdicová kola jsou uložena střídavě na delší a kratší slupici, a tedy vlastně ve dvou řadách. Tak se i zlepšuje průchodnost organické hmoty.

Hlavním způsobem využití kultivátorů Rotocare V firmy Pöttinger je provzdušnění příliš vlhké půdy nebo rozbití půdního škraloupu u vyschlých půd. Tyto kultivátory mají vždy celoplošný záběr a pracují nezávisle na rozteči řádků kulturní plodiny. Jsou tak vhodné k použití v celé řadě kultur, jako jsou obiloviny, kukuřice, cukrová řepa, sója, hrách či slunečnice. Pokud zůstává na poli dostatek ještě nepokryté půdy, mohou být tyto kultivátory nasazeny i v porostech s výškou dvacet, či i přes dvacet centimetrů.

Zlepšení výměny vzduchu

Přejezdem kultivátoru Rotocare V firmy Pöttinger se docílí zlepšení výměny vzduchu, stimulace mineralizace a regulace zaplevelení mechanickou cestou. Omezí se také povrchový odtok srážkové vody. Je třeba ale dbát na správné nastavení hloubky záběru, tj. nad výsevním horizontem, zvláště u mladých kultur. Účinek na hubení plevelů je jen v mladých vývojových fázích plevelů, a to hlavně zasypáním. K tomu je ale zapotřebí dostatečná pojezdová rychlost – často se jezdí rychlostmi 14, nebo i 20 a více km/h. Přitom lze dosahovat velké plošné výkonnosti. Nasazením kultivátoru Rotocare lze dosahovat snížení spotřeby herbicidů.

I pro zapravení hnojiv

Zemědělci se naučili využívat kultivátory Rotocare V firmy Pöttinger s hvězdicovými koly také pro zapravení povrchově aplikované kejdy nebo granulovaných hnojiv do porostu, například u obilnin na začátku vegetace, anebo k rozdrcení organické hmoty u vymrzlé meziplodiny či k provzdušnění luk.

Firma Pöttinger vyrábí své rotační kultivátory Rotocare V o záběru až 12,4 m
U těchto strojů se za jízdy do půdy zapichují rotující hvězdicová kola, vylamují malé části půdy a odhazují je zpět. Zodpovědné jsou za to malé špičky ve tvaru lžíce, které jsou ke kolům uchycené
Často se jezdí rychlostmi 14, nebo i 20 a více km/h. Přitom lze dosahovat velké plošné výkonnosti
Pokus se samozavlažovací půdu ukázal, že by do budoucna bylo možné pěstovat zemědělské plodiny i v oblastech, ve kterých byl doposud zapotřebí složitý zavlažovací systém Foto archiv
Speciální půda do suchých oblastí
Inženýři z univerzity z texaského Austinu vytvořili nový typ půdy, který nepotřebuje závlahu, protože...
pasou se
Světlá budoucnost pro pastvu slepic
Pastva drůbeže je udržitelná zemědělská technika, která se týká chovu nosnic, masných kuřat, perliček...
Výběr z příspěvků