hlavička webu

Na plevelné rostliny s elektrickým proudem

Výrobce Case IH přinesl na letošní veletrh Agritechnica 2023 řešení pro zemědělské podniky všech velikostí. Novinky Case IH byly jak mezi traktory, tak i v oblasti kombajnů a lisů či integrovaných řešení.

Příslušenství k traktoru bylo zastoupené modernizovanými řadami nakladačů Case IH U a zařízením XPower XPU. Toto zařízení využívá velký elektrický výkon k hubení plevelných rostlin. Využívá elektrofyzikální princip k ničení plevelů a invazních rostlin. Přitom účinně působí až ke kořenům.

Přeměna mechanické na elektrickou energii

Celé zařízení je konstruováno pro agregaci do předního tříbodového závěsu traktoru. Sestává z generátoru střídavého proudu, umístěného v zadní části, a z kontaktní části, zajišťující přenos elektrické energie na plevelné rostliny. Zařízení tak dokáže přeměňovat mechanickou energii, přicházející od traktoru, na energii elektrickou.

A jak elektřina likviduje plevele? Způsobí rozpad buněčných stěn, takže v rostlině již nadále nemůže probíhat fotosyntéza, což je základní životní pochod. Plevele poté odumírají. Systém XPower XPU využívá vysoké elektrické napětí. Působí přímo jak na lodyhu a listy, tak i na kořeny. Působení je však přímé a bez reziduí a dalších negativních chemických látek, které by se jinak uvolňovaly do prostředí.

Využití po celý rok

Zařízení XPower XPU spolu s traktorem je možné využívat v průběhu celého roku. Nijak nevadí ani silnější vítr, který jinak práci postřikovače může zastavit. Nasazení zařízení XPower XPU není závislé na počasí. Do pole je možné jet kdykoliv, pokud to výskyt plevelů vyžaduje, a pozemek má dostatečnou únosnost pro pojezd traktoru. Zároveň se nehýbe žádnými pracovními orgány s půdou, což by mohlo odstartovat přeměnu organické hmoty.

Účinnost zařízení XPower XPU je přitom dlouhodobá. Likvidovány jsou také vytrvalé druhy plevelů, včetně pýru plazivého, či invazní druhy plevelů, jako je například nebezpečná a agresivní křídlatka japonská. Systém není také závislý na denní teplotě ani na ročním období. Zařízení se snadno přizpůsobí různým povrchům pole. Vzhledem k rostoucím cenám herbicidů je tento systém hubení plevelů nejen ekologicky výrazně šetrnější, ale také méně nákladný.

Celé zařízení sestává z generátoru střídavého proudu, umístěného v zadní části, a z kontaktní části, zajišťující přenos elektrické energie na plevelné rostliny
staj
Jak na problémy s tepelným stresem
Vysoké teploty prostředí mají negativní vliv na zdraví a výkonnost zvířat i lidí. Vlny veder mohou být...
precizní zemědělství stojí na sběru a aplikaci dat
Tři pilíře využití dat v zemědělství
Pro úspěch hospodaření zemědělského podniku je podobně jako v řadě jiných odvětví klíčová práce s daty....
Výběr z příspěvků