hlavička webu

Spolupracují na vývoji pěstebních robotů

První fóliovník pro hydroponické pěstování rajčat postavili na Farmě Ráječek v Brně v roce 2017, v letošním roce rozšířili pěstování ve fóliových krytech o hydroponické pěstování jahodníků. Zhruba rok spolupracují s tuzemskou vývojářskou IT firmou na nových robotických pomocnících pro pěstitele se skleníkovou kulturou.

Zatím testují dva typy robotů s umělou inteligencí – Scouta, který umí vyhledat problém v podobě choroby nebo škůdce na rostlině, a sklízecího robota, kterého nazvali Harvestor. Původně chtěli konstruktéři vyvinout robota pro sklizeň rajčat, ale o zemědělství nevěděli nic. Proto se spojili s Matějem Sklenářem z Farmy Ráječek, která se zajímá o nové pěstební technologie. Nakonec se místo sklizně zaměřili na kontrolu zdravotního stavu rostlin v průběhu jejich růstu, protože finální utržení plodu už je jen pomyslnou třešinkou na dortu. Během pěti měsíců vznikl robot, který skenuje listy a výhony rajčat a jahodníků a porovnává je se svou databází nahraných chorob a škůdců. Dokáže identifikovat škůdce a choroby podle symptomů. Kolem srpna/října budou roboty testovat v praxi na přesné postřikování rostlin vhodným přípravkem na ochranu rostlin. „Díky robotizaci budeme v blízké budoucnosti schopni eliminovat problémy s chorobami a škůdci už v samotném zárodku,“ podotkl Matěj Sklenář. Na databázi chorob a škůdců spolupracují s odborníky z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. „Roboti jsou naší nadějí, že i v době, kdy nebude dostatek pracovníků v zemědělství, budeme moci zeleninu dále pěstovat,“ konstatoval Ing. Josef Sklenář, majitel Farmy Ráječek.

FraveBot má zabudované umělé neuronové sítě, rostliny snímá celkem šest kamer, za jednu sekundu ujede 20 cm a pracuje až 20 hodin denně. Zbylé čtyři hodiny ze dne jsou vyčleněny na nabíjení. Za 24 hodin robot projede zhruba dva hektary plochy. Rostliny skenuje a pokud najde problém, pošle snímek na úložiště a upozorní pěstitele, který tak může rozhodnout o dalším postupu. Konstruktéři pracují na skupině robotů pro hydroponické pěstování jahodníků – dva budou sklízet, třetí bude monitorovat zdravotní stav jahod. Roboty představili na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu a na nizozemském veletrhu GreenTech.

 

Hydroponické pěstování jahodníku konzultují na Ráječku s odborníkem z Nizozemska
„Díky robotizaci budeme v blízké budoucnosti schopni eliminovat problémy s chorobami a škůdci už v samotném zárodku,“ podotýká Matěj Sklenář.
Na farmě Ráječek zvolili jednou- i stáleplodící nizozemské odrůdy rezistentní vůči houbovým chorobám s chutnými plody
role perforované černé fólie
Vyšší výnos na poli i ve skleníku
Biologicky odbouratelné mulčovací fólie, které nezatěžují životní prostředí, zvyšují výnos a zároveň...
IMG_1858 (1)
Ekologická produkce bylinek
Jediný celoroční producent kulinářských bylinek u nás je důkazem, že i produkce ve velkém může být v...
Výběr z příspěvků