hlavička webu

Zachování úrodnosti půdy s moderní technikou

Zemědělství představuje činnost, která do značné míry působí na životní prostředí. Zemědělství v Německu se za rok postará o pojmutí 95 milionů tun oxidu uhličitého. Zároveň ale je výroba spojena i s produkcí tohoto plynu, především provozem techniky. Celá řada moderních digitálních řešení pomáhá farmářům redukovat ekologické dopady hospodaření a dosahovat ty samé, anebo vyšší výnosy při snížení intenzity vstupů v podobě minerálních hnojiv, pesticidů a paliva.

Preciznost v aplikaci chemických látek umožňuje dosahovat úspor přípravků a šetrnějšího působení na životní prostředí. Telemetrické systémy zase napomáhají lepšímu využití instalovaného výkonu strojů, například u sklízecích mlátiček. Ty umí již samočinně reagovat na měnící se podmínky při sklizni. Snížení produkce oxidu uhličitého provozováním techniky se dociluje nejen vyspělým software pro řízení chodu motoru, ale také například snížením ztrát v převodovkách traktorů.

Snížení měrného tlaku na půdu lze docílit využíváním velkých nízkotlakých pneumatik se správným tlakem vzduchu, dále ve vhodných podmínkách instalací dvojmontáží kol obou náprav. Velký potenciál pro omezení půdního zhutnění v sobě mají pásové traktory.

Pásové traktory ve dvou- nebo ve čtyřpásovém provedení vyrábí také John Deere. Traktory modelové řady 8RX se pyšní celkovou kontaktní plochou 4,5 čtverečního metru a tomu také odpovídá i nízká hodnota měrného tlaku – pouze 0,4 kilogramu na centimetr čtverečný. Velká kontaktní plocha znamená i výrazně menší hloubku působení tlaku v půdním profilu. Méně zhutněná půda následně vyžaduje méně paliva při jejím zpracování a tím jsou i nižší emise oxidu uhličitého. Pórovitější půda má také větší schopnost zadržovat vodu, což zase znamená vyšší výnosy biomasy.

Traktory John Deere řady 8RX se pyšní celkovou kontaktní plochou 4,5 čtverečního metru
Rovněž i při zatáčení je podvozek traktorů John Deere řady 8RX k půdě šetrnější
Konstrukce je přizpůsobena pásovému podvozku – přední náprava je zcela nová
Mandelinka je významným škůdcem brambor
RNA interferencí proti mandelince bramborové
Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) registrovala biopesticidní přípravek obsahující...
Farmáři zapojení do iniciativy Harmony se zavazují minimalizovat množství použitých pesticidů a hnojiv Foto Barbora Venclová
Šetrně k přírodě i spotřebiteli
V roce 2008 vytvořila společnost Mondelēz International program Harmony s cílem změnit způsob pěstování...
Výběr z příspěvků