Prodlužování snášky zefektivňuje produkci

Nejen prodlužování doby výkrmu kuřat na maso, ale i nosnic v produkci je trend, který čím dál intenzivněji ovlivňuje drůbežářský sektor v Evropě. S touto novou výzvou se chovatelé budou muset vyrovnat, aby neoslabili svou konkurenceschopnost. K výzvě za lepší životní podmínky zvířat se totiž připojili i nadnárodní potravinářské společnosti, které by podle svých prohlášení měly upřednostňovat produkci z welfarových technologií.

O faktorech ovlivňujících dlouhověkost nosnic a která opatření ji podporují hovořil na semináři pro chovatele drůbeže, který na začátku června ve Stříteži u Jihlavy uspořádala společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o. Ing. Radek Mašek. Svou přednášku zahájil statistikou porovnávající systémy chovu nosnic v Evropské unii a ve Velké Británii.

„Z údajů ohledně produkce vajec v Evropské unii a ve Velké Británii v letech 2017 až 2023 je zřejmý trend snižování chovu nosnic v obohacených klecích, navyšování chovů s volným pohybem nosnic a zvětšování velikosti hejna. Pokud bych měl být konkrétní, produkce v obohacených klecích se snížila o 17 %, naopak z volného výběhu vzrostla o šest procent, z voliér a podestýlky o deset procent, z ekologického chovu o jedno procento. K tomu je třeba ještě dodat, že se zvětšuje velikost hejna, přibližně o deset procent. Co se týká prodlužování snáškového cyklu, je to trend, který zvyšuje efektivitu,“ navázal produktový manažer výživářské společnosti sídlící v Horních Počernicích v Praze.

 

Nosnice jsou delší dobu v produkci

Jak z prezentace dále vyplynulo, během padesáti let šlechtění došlo k výraznému posunu v délce doby využívání slepic v produkci, což se logicky promítlo i do užitkovosti. Jestliže v roce 1970 byly nosnice hnědovaječných hybridů v produkci 75 týdnů a snesly 239 vajec, v roce 2020 vyprodukovaly za stejnou dobu 361 vajec, při 90 týdnech v produkci to bylo již 440 vajec a ve 100 týdnech 500 vajec. Užitkovost bělovaječných slepic v roce 1970 odpovídala 250 vejcím za 75 týdnů v produkci, o padesát let později to bylo 364 vajec, respektive 444 vajec za 90 týdnů a 505 vajec za 100 týdnů v produkci.

„Dlouhověkost je výzva. Každého chovatele může limitovat něco jiného. Na úrovni farmy je to management a používaná technologie, dále to jsou výživa, samozřejmě zdravotní stav hejna a využívaná genetika. Pro dlouhověkost nosnic je klíčová výživa, a to jak s ohledem na hmotnost a tělesný rámec, zdravotní stav, kondici a uniformitu hejna, tak i na začátek a průběh snášky, velikost a hmotnost vajec, pevnost vaječné skořápky a kvalitu finálního produktu,“ vyjmenoval dále Ing. Mašek.

 

Celoživotní užitkovost se nastavuje v odchovu

Také zaznělo, pro celoživotní užitkovost nosnic je klíčová kvalita odchovu zejména v prvních dvou týdnech života kuřice, přičemž zásadní roli hraje již výživa. V této souvislosti Ing. Mašek doporučované fázování výživy, které se realizuje ve směsích pro kuřice (označované K1, K2, KZK) a pro nosnice (N0, N1S, N1, N2, N3) má svůj význam a zohledňuje potřebu živin kuřice v jednotlivých fázích vývoje, respektive nosnice během reprodukčního cyklu.

„Dlouhověkost podpoříte fázováním výživy během odchovu, přičemž v první fázi ovlivňuje vývoj tělesných orgánů, ve druhé fázi je cílem výživářských opatření podpořit odpovídající tělesný rámec, zatímco ve třetí fázi se sleduje podpora správného vývoje reprodukčních orgánů. Pokud některou z těchto fází nutričně nepodpoříme, ohrozíme produkční fázi nosnic. Chyby v odchovu nelze později napravit. Optimální růst je předpokladem vysoké uniformity, maximální snášky a kvalitní skořápky. Je třeba mít na paměti i to, že správný vývoj kuřic se promítá do lepší perzistence snášky. Stejně jako u kuřic v prvním týdnu života je důležité, aby také osmnáctitýdenní kuřice přijímaly maximální množství krmiva, což je pro dosažení vysoké a dlouhotrvající snášky klíčový faktor. Snahou je zastavit propad hmotnosti kuřic vyvolanou stresem souvisejícím s jejich přemístěním do snáškových hal a často i se změnou technologií, ale i vakcinací. Prodloužení doby nosnic v produkci o dvacet týdnů vám za tři turnusy ušetří jeden odchov kuřic, ale aby vše vycházelo tak jak má, nesmíte podcenit start v době odchovu, musíte pečlivě načasovat začátek snášky, pravidelně kontrolovat velikost vajec a kvalitu skořápky a přizpůsobovat výživu délce produkce,“ sdělil v závěru své prezentace Ing. Radek Mašek.

Ing. Radek Mašek
Prodloužení doby nosnic v produkci o dvacet týdnů ušetří za tři turnusy jeden odchov kuřic
Chov slepic na trávě je jednou z alternativ zapadajících do koncepce bio chovů
digitalizace 1a
Zemědělství v proměnách a výzvách
Zemědělství je činnost, jejíž hodnota sahá daleko za samotnou produkci potravin. Stále více je dnes zdůrazňováno,...
jalovice
Správný odchov telat pro efektivní chov dojnic
Jeden ze seminářů VUVel Academy měl název „Prosperita chovu skotu závisí na odchovu telat a jalovic“....
Výběr z příspěvků