hlavička webu

Biologická ochrana proti zavíječi zimostrázovému

Zavíječ zimostrázový je výrazným škůdcem, který se velmi rychle rozšířil po celé Evropě. Původně asijský druh významně poškozuje keře Buxus v okrasných výsadbách i jeho přirozených porostech. Společnost IF Tech uvedla na trh inovativní produkt určený k likvidaci tohoto škůdce, který je svou šetrností k životnímu prostředí vhodný i pro pěstování v ekologickém režimu.

Buxor® je biologický ochranný prostředek proti zavíječi zimostrázovému založený na aplikaci larev zlatoočka Chrysoperla lucasina ve stadiu L2. Tyto larvy jsou schopny se živit vajíčky a housenkami po dobu čtrnácti dnů po vysazení. Jedná se o účinnou ekologickou metodu, snadno použitelnou k ochraně parků a zahrad i přirozených ploch, aniž by došlo ke znehodnocení životního prostředí. Jakmile se vylíhnou dospělci, živí se pylem a nektarem, čímž přispívají k opylování květin. Buxor® je inovativním produktem díky svému dvojímu účinku. Boji proti zavíječi zimostrázovému a schopnosti opylování rostlin. Umožňuje tak podporovat ekologickou rovnováhu pro udržitelný rozvoj ošetřovaných oblastí.

Přípravek se aplikuje na napadené rostliny v létě, přibližně v polovině července, kdy efektivně hubí housenky 2. generace. Buxor® je vhodný i k použití v ekologickém zemědělství. Společnost IF Tech jej dodává v několika variantách balení, pro profesionální zahradníky i soukromé osoby.

Zavíječ zimostrázový pochází z východní části Asie (Indie, Čína, Taiwan a Korea), z ruského Dálného východu a Japonska. Do Evropy byl pravděpodobně zavlečen zásilkou komodit do Německa nebo Nizozemska. Po Evropě se následně rozšířil sazenicemi zimostrázů a částečně i samovolně. Jelikož je velmi dobrým letcem, z míst zavlečení se šíří také aktivně, 5–10 km za rok. Na území České republiky byl poprvé zaznamenán v roce 2011 a v letech 2014–2017 osídlil většinu našeho území. Zavíječ zimostrázový má u nás zpravidla dvě generace do roka, při teplém podzimu se mohou částečně vylíhnout i housenky třetí generace.

Žír housenek poškozuje mnohem více listů, než spotřebuje samotný škůdce. Narušené listy opadávají nebo zasychají, proto je silnější napadení keře velmi nápadné a dochází k jeho výraznému estetickému znehodnocení. Po jarním holožíru zimostrázy částečně znovu obrostou, ale opakovaný žír housenek letní generace již může způsobit prosychání nebo odumření keřů.

Francouzská společnost IF Tech, se sídlem v Ponts-de-Cé poblíž Angers, se zabývá výzkumem a produkcí přípravků na ochranu a růst rostlin, které nahrazují pesticidy a chemická hnojiva. Byla založena Christianem Heckerem v roce 2004. Součástí vývojářského týmu jsou profesionální entomologové a agronomové. Společnost se věnuje dvěma stěžejním oblastem – biologické ochraně a biostimulátorům. Produkty IF Tech jsou určeny pro zahrady, zelená prostranství, rostlinnou a zemědělskou výrobu. Za svůj produkt Buxor® získala na mezinárodním francouzském veletrhu Salon du Végétal cenu odborné poroty.

Buxor® je biologický ochranný prostředek proti zavíječi zimostrázovému (foto D. Urešová)
Larvy zlatoočka Chrysoperla lucasina ve stadiu L2 účinně likvidují vajíčka i housenky zavíječe zimostrázového (foto IF Tech)
Přípravek Buxor® získal na mezinárodním francouzském veletrhu Salon du Végétal cenu odborné poroty
POR 1
O novele rostlinolékařského zákona
Začátkem července začala platit novela rostlinolékařského zákona, která přináší některá nová pravidla...
export
Principy analýzy životního cyklu
Profesor Coen Smits z Nizozemska, globální ředitel pro udržitelnost ze společnosti Throw Nutrition (Nutreco)...
Výběr z příspěvků