Réva vinná v měnících se klimatických podmínkách

Vinohradnický seminář společnosti Bayer s. r. o. v Zaječí přinesl i přednášku o možnostech krátkodobé a dlouhodobé adaptace révy vinné na měnící se klimatické podmínky (teplota, sluneční záření, srážky, vlhkost vzduchu). Jak zabránit ohřívání vinice vysvětlil prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (ZF MENDELU).

„Je třeba hledat cesty, jak ochladit vinici a optimalizovat teplotu v porostu,“ vysvětlil prof. Pavloušek. Tím dojde k zamezení abiotického stresu rostlin révy, kdy vysoké teploty jsou příčinou a sucho je jejich následkem. Na průběh teplot přitom reagují odrůdy révy vinné rozdílně v závislosti na začátku zaměkání bobulí a vývoji zrání hroznů. Nejhůře podle prof. Pavlouška reagovala odrůda Rulandské šedé. Optimální letní teplota pro průběh fotosyntézy u révy vinné je 25 až 30 °C. Platí zlaté pravidlo, že každá odrůda révy by měla přijít do vhodné polohy a spon rostlin by měl podporovat maximální využití půdy. Na ZF MENDELU v současnosti mimo jiné zkoumají, jaká výška kmínku révy vinné je optimální ve vztahu k jednotlivým odrůdám. Překvapivě nejvyšší teplotu ve vinici nenaměřili při zemi, ale v 90cm výšce. Prostředkem k regulaci teploty ve vinici je evapotranspirace – výpar vody z půdy a porostu. Pokud je vody v půdě nedostatek, klesá evapotranspirace, rostliny se nechladí a dochází k zahřívání porostu. Je proto třeba vytvořit takové podmínky, aby vinice absorbovala veškerou dešťovou (zálivkovou) vodu a půda se neohřívala. Například ve Španělsku nebo Portugalsku vinohrady ozeleňují, aby zadržely co nejvíce vláhy v půdě. Jak prof. Pavloušek podotkl, bude v tuzemsku v rámci integrované produkce rovněž dotovaná krátkodobá směs pro ozelenění vinic. Každá vinice je jedinečná, má své terroir a tzv. grand cru je vždy uprostřed svahu. Pro optimální využití potenciálu stanoviště je rovněž důležité vykopat půdní sondy a v případě utužení půdu zrigolovat, aby rostliny dobře zakořenily a netrpěly abiotickým stresem. Prof. Pavloušek ukázal snímky z dronu z pohledu růstových indexů. I v rámci jednoho vinohradu může být velká variabilita rostlin révy vinné, což se projeví na jejich napadení chorobami. Jak upozornil, i u PIWI odrůd je třeba jedno až dvě fungicidní ošetření, aby nedošlo k prolomení rezistence. Podle vizuálního hodnocení révy vinné je vhodné využívat kromě listové výživy také biostimulanty, které zlepšují fyziologické procesy v rostlinách, díky nimž lépe přijímají a využívají živiny a jsou odolnější vůči stresu.

 

„Je třeba hledat cesty, jak ochladit vinici a optimalizovat teplotu v porostu,“ vysvětlil prof. Pavloušek
Každá vinice je jedinečná, má své terroir
Optimální letní teplota pro průběh fotosyntézy u révy vinné je 25 až 30 °C
prasata 1
Proti tepelnému stresu
Tepelný stres se stává hlavním problémem pro hospodářská zvířata ve všech oblastech světa. Může mít negativní...
Newman
Umělá inteligence ve službách farmáře
Umělá inteligence je využívána čím dál častěji v různých oborech a zemědělská výroba není výjimkou. Na...
Výběr z příspěvků