hlavička webu

Za inspirací na farmy i na pole

Všichni zájemci o regenerativní zemědělství mohou navštívit farmy a zemědělské podniky, které se tomuto šetrnému způsobu hospodaření již věnují. Novou sérii polních dní organizuje Carboneg ve spolupráci s jednotlivými farmami a experty. Jeho snahou je spojit zemědělce, odborníky a nadšence, kteří sdílí vášeň pro zdravou krajinu a zájem o regenerativní zemědělství, a vytvořit prostředí pro vzájemné učení, inspiraci a podporu.

Termíny jsou zveřejňovány postupně: 27. června mohou zájemci zavítat na Statek Novotinky (Načeradec) a 31. července na RegeFarm do Velké nad Veličkou. ‍‍Více informací o programu, nutné registraci předem a další termíny akcí naleznete na blogu Carboneg: https://bit.ly/polni-dny-Carboneg.

Snazší přechod na nový systém

Polní dny, kterých se letos uskuteční několik v České republice i na Slovensku, jsou přístupné široké veřejnosti a zejména zemědělcům, kteří se chtějí inspirovat svými kolegy a jsou otevřeni novým přístupům. Smyslem je ulehčit ostatním cestu k přechodu na regenerativní hospodaření a nabízet možnost osobního setkávání a sdílení praxe. „Víme, že podobná výměna zkušeností, konkrétní ukázky přímo na poli, společné debaty nad výnosy a kvalitou produkce, setkávání s ostatními farmáři a možnost probrat svoje výzvy s někým dalším je to, čeho si zemědělci cení nejvíce. Po organizaci celostátní konference Živá krajina tak přicházíme s komornějším, ale prakticky pojatým konceptem, díky němuž se regenerativní praxe otevře i lidem v regionech,“ říká Václav Kurel, zakladatel Carbonegu.

Chybami se člověk učí

Regenerativní rostlinnou i živočišnou ekologickou produkci představil na jedné z prvních akcí v polovině května Tomáš Borkovec z Biofarmy Rašovice. Za inspirací pro regenerativní pastvu dorazila většina účastníků. Tomáš Borkovec se jí věnuje zhruba rok a půl, i přesto již dosáhl významného zlepšení travního porostu a zvýšil spokojenost svých stád. Zejména pohodu ve stádě býků, kteří se díky každodennímu přehánění na novou část pastvy podle jeho slov až neuvěřitelně zklidnili.

Pastva skotu, drůbeže i prasat

Zajímavý byl také květnový polní den Carboneg na Statku Mitrov, kde majitel Ing. Karel Kalný představil svou cestu k regenerativnímu zemědělství. Na statku se věnují chovu skotu plemene aberdeen angus a drůbeže v regenerativním režimu, dále pastevnímu chovu prasat, chovu hus, kuřat a včel. Intenzivní regenerativní pastva jim umožnila zdvojnásobit počet krmných dnů během pěti let a tím výrazně snížit náklady na krmivo, zlepšit zdraví zvířat a zvýšit biodiverzitu na pozemcích farmy.

Na Statku Mitrov se věnují i chovu drůbeže v regenerativním režimu
Na regenerativní pastvu už přechází řada chovatelů
Výjimkou už není ani pastevní chov prasat
chov ryb, Mendelova univerzita
Rybáři Mendelovy univerzity vytvořili desatero zásad udržitelného chovu ryb
Rybáři Mendelovy univerzity v Brně vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky,...
puda2
Model využívání půdy v Evropské unii
Udržitelné hospodaření s půdou je klíčem k boji proti ztrátě biologické rozmanitosti v důsledku lidské...
Výběr z příspěvků