hlavička webu

Komfortní vytápění i na našem venkově

V roce 2023 se vyrobilo 470 tisíc tun dřevních pelet, oznámila národní asociace Klastr Česká peleta. Produkce pelet trojnásobně převýšila domácí spotřebu. Počet peletových kotlů přitom v ČR rychle roste, často nahrazují zastaralé uhelné i provozně drahé starší plynové kotle. Pelety patří k nejlevnějším palivům, jejich cena klesá už dvanáct měsíců v řadě a jsou dobře dostupné po celé ČR.

Česká republika nemá vlastní zdroje plynu ani ropy, ale má lesy a dokáže je dobře využít pro vytápění. Dřevem jako lokálním zdrojem paliva u nás topí přes dva miliony lidí, jejich počet významně vzrostl během energetické krize v roce 2022. Pelety jsou malé válečky lisované z dřevní piliny a spalují se v automatických kotlích, tedy bez štípání polínek a přikládání do ohně. Peletových kotlů a kamen je u nás v provozu asi 48 000.

Zájem o pelety roste i v Česku, a to zejména po roce 2022, kdy řada domácností upřednostnila lokální palivo a energetickou nezávislost. Navíc ceny dřeva i dřevních pelet se drží dlouhodobě nízko. „Válka na Ukrajině přinesla jen krátký cenový výkyv. Nastala totiž panika mezi spotřebiteli, kteří se snažili zásobit se i na tři topné sezony dopředu,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta.

Cena pleta na jaře klesne

Aktuálně stojí pelety pod 8 Kč za kilo, cena pelet klesá už 12 měsíců v řadě, přestože nyní spadá do vyšší sazby DPH. Během následujících jarních měsíců cena pelet ještě klesne, protože mimo topnou sezonu bývají každý rok cca o pětinu levnější než v zimě. „Vyplatí se vybudovat si doma celosezónní sklad pelet a nakupovat na jaře,“ potvrzuje Stupavský.

Vytápění peletami je aktuálně v Česku druhé nejlevnější hned po vytápění palivovým dřevem. Klastr Česká peleta provozuje online kalkulačku, kde si můžou lidé porovnat náklady na vytápění s různými palivy a zdroji tepla. Na adrese https://ceska-peleta.cz/porovnani-nakladu-na-vytapeni/ je možné srovnat dřevo a pelety s uhlím, plynem, elektřinou nebo tepelnými čerpadly a vypočítat si náklady na 1 kWh tepla.

Kvalitní pelety s certifikací ENplus

V roce 2023 vyrobily české peletárny celkem 470 tisíc tun paliva, z toho 444 tis. tun vysoce kvalitních pelet opatřených mezinárodní certifikací ENplus A1 (94 %). Na lokálním trhu se přitom spotřebovala jen třetina, asi 160 tis. tun. Zbytek českých pelet firmy vyvezly především do západní Evropy, kde je instalováno už více moderních peletových kotlů než u nás, a to zejména do Itálie, Rakouska a Německa.

Certifikaci ENplus má v Česku 28 peletáren. Systém ENplus hlídá kvalitu vyrobených pelet s ohledem na jejich složení, obsah popele i výhřevnost, takže je spolehlivým vodítkem pro spotřebitele. Všechny certifikované pelety jsou označené kulatým razítkem ENplus přímo na sáčcích. Objednat si zákazníci můžou i volně ložené pelety, které přiveze certifikovaná cisterna. V roce 2023 přibyly v Česku dvě tyto speciální cisterny, vlastní je prodejci Dřevošrot a Pelety Česko.

Náhrada za nevyhovující kotel

Svého dodavatele pelet mohou lidé najít v národní databázi https://www.koupitpelety.cz, kde funguje vyhledávač podle lokality. Pelety jsou dobře dostupné ve všech krajích. Na nový peletový kotel nebo peletová kamna přispívá i stát, a to formou Kotlíkových dotací nebo přes program Nová Zelená úsporám.

V září 2024 vstoupí v platnost zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy, nejčastěji starých ručně plněných uhelných kotlů. Od září mohou dostat domácnosti, které si v nich zatopí, velké pokuty. „Zbývá vyměnit ještě asi 200 tisíc těchto kotlů, proto budou mít letos topenáři na pilno. Očekáváme, že velká část lidí zvolí jako náhradu právě kotel na pelety,“ uvažuje Vladimír Stupavský. Pelety tak představují jistou budoucnost komfortního vytápění i na českém a moravském venkově.

V roce 2023 vyrobily české peletárny 444 tis. tun vysoce kvalitních pelet s certifikací ENplus
V roce 2023 vyrobily české peletárny 444 tis. tun vysoce kvalitních pelet s certifikací ENplus
Na nový peletový kotel nebo peletová kamna přispívá i stát formou Kotlíkových dotací nebo přes program Nová Zelená úsporám
Na nový peletový kotel nebo peletová kamna přispívá i stát formou Kotlíkových dotací nebo přes program Nová Zelená úsporám
Jednou z výhod pelet je rychlá doprava a dodávka až do domu například speciální cisternou
Jednou z výhod pelet je rychlá doprava a dodávka až do domu například speciální cisternou
cla3
Silný a zároveň autonomní traktor
O plně autonomních traktorech již nějaký čas píšeme jako o strojích z blízké budoucnosti. Faktem je,...
Letošního veletrhu SPACE se zúčastnilo 1207 vystavovatelů
V Rennes rezonovalo téma udržitelnosti
Na výstavišti v Rennes se v polovině září uskutečnil již 37. ročník mezinárodního veletrhu SPACE. Zúčastnilo...
Výběr z příspěvků