hlavička webu

Hydroponicky lze pěstovat i konopí

Hnojiva pro hydroponické pěstování představila jedinečným způsobem na veletrhu Techagro česká společnost NUMAZON, s. r. o. Hnojiva, která sama vyvíjí a vyrábí, mají buď univerzální použití, nebo jsou určena pro jednotlivé plodiny. Návštěvníci veletrhu mohli nahlédnout do mobilní pěstírny konopí, které je vedle zeleniny vhodné pro hydroponický způsob pěstování.

Pěstitelům nabízí firma Numazon kromě vlastních hnojiv také inteligentní rozvaděč určený pro indoor pěstební prostory, jako jsou skleníky nebo uzavřené pěstírny bez venkovního osvětlení. Díky smart technologii lze kontrolovat atmosféru, osvit i zálivku pěstovaných rostlin. „Jsme schopni zabezpečit pěstební proces po celou dobu růstu rostlin bez nutnosti vstupu personálu. Tím lze eliminovat přenos škůdců, plísní apod. na rostliny. Veškerá technika včetně software je vyvinutá a vyrobená v ČR,“ uvedl Jan Gruza ze společnosti Numazon. Návštěvníkům veletrhu předvedl v demonstrační buňce ovládání klimatizace, rekuperace a hnojivé zálivky v pěstebním prostoru. Jak vysvětlil, nechali si patentovat míchací jednotku, která automaticky namíchá hnojivou zálivku ze speciálně vyvinutých koncentrátů Numazon. Inteligentní rozvaděč změří množství živin zadaných podle pěstební technologie do softwaru a poté pošle hnojivou zálivku do oběhu. Uživatel vidí veškeré údaje z pěstebních prostor (doba osvětlování, hodnoty z jednotlivých senzorů aj.) na grafech a datech na svém prohlížeči a může celou technologii spravovat na dálku z webového rozhraní. Podobně lze pěstební technologii využít i na akvaponické farmě nebo při samostatném chovu ryb. Mezi zákazníky patří legální pěstitelé léčebného konopí (například Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně) a pěstitelé zeleniny v hydroponii. Díky vlastním hnojivům se snaží Numazon vytvářet ideální prostředí pro konkrétní plodiny (nebo ryby), které pak mají vysoký obsah nutričních látek a zároveň se vyvíjí co nejrychleji v čase.

In vitro konopí

O technice pěstování léčebného konopí in vitro hovořili na přední konferenci zaměřené na evropský konopný trh Cannabis Business Europe 2024 Václav Trojan z Fakultní nemocnice u sv. Anny a odborníci z pěstírny Zenplanto. Z léčebného konopí se stává klasický farmaceutický produkt, a proto je při jeho pěstování nutné dodržovat přísné standardy a zajistit neustálou dostupnost. Díky technice in vitro lze vypěstovat rostliny zcela bez virů, plísní a dalších kontaminací. Zároveň umožňuje dosahovat standardizovaných hodnot u každé rostliny a sklizně. „V případech, kdy se netestuje genetika už na začátku pěstování, se může stát, že virus propukne až po několika sklizních a ztratíte celou linii,“ upozornil na rizika tradičních pěstíren doktor Václav Trojan, který patří mezi přední průkopníky ve výzkumu konopí pro léčebné účely. „Technika in vitro tyto problémy řeší a zajišťuje vysoce kvalitní a standardizované produkty při každé sklizni,“ dodává. Konference ve Frankfurtu se také zaměřila na vývoj německého trhu, kde po nedávné změně legislativy odpadají komplikace s nakládáním a distribucí konopí jako omamné látky. Očekává se rovněž růst tamního trhu o více než 20 % mezi roky 2023 a 2024. Dalším zajímavým tématem byla situace ve Francii, kde po dvouletém pilotním programu pro 2000 pacientů bude od ledna 2025 léčebné konopí plně legalizováno. Naopak v Dánsku, kde jsou povoleny jen extrakty, roste trh velmi pomalu.

Pestrá škála hnojiv od společnosti Numazon
Smart rozvaděč určený pro indoor pěstební prostory
tuz3f4
Jak snížit potřebu hnojiv
Evropská strategie Green Deal počítá s tím, že by se do roku měl snížit objem aplikovaných hnojiv o 20...
zahranici F4
Jehněčí se zeměpisným označením
Aragonie, jedno ze sedmnácti španělských autonomních společenství, je proslulá pastevectvím. Díky exkurzi...
Výběr z příspěvků