Jak měřit emise skleníkových plynů v chovech

Zemědělství a lesnictví jsou podle dat z let 2010–2019 zodpovědné za 21 % celosvětových antropogenních emisí skleníkových plynů. V Česku tvoří zemědělství včetně lesnictví přibližně 7 % celkových emisí, přičemž jedním z hlavních zdrojů je metan produkovaný během trávení hospodářských zvířat. Enterický metan tvoří 44 % emisí ze zemědělství.

Z těchto „tvrdých dat“ lze odvodit, že chov hospodářských zvířat (zejména přežvýkavců) v České republice se podílí na celkové produkci emisí skleníkových plynů o málo více než 3 %. Jestli jsou tři procenta hodně nebo málo, necháme na posouzení čtenářů.

Národní inventury skleníkových plynů

Česká republika spolu s dalšími zeměmi, které přijaly Rámcovou úmluvu OSN o změně klimatu, je povinna poskytovat roční národní inventury emisí skleníkových plynů. Úmluva a následný Kjótský protokol a Pařížská dohoda jsou právním podkladem pro aktivity vedoucí ke snížení emisí skleníkových plynů na úroveň, která by nebyla z hlediska vzájemné interakce s klimatickým systémem Země pro další vývoj planety nebezpečná. Národní inventury skleníkových plynů ze všech odvětví se odhadují podle metodik IPCC, které byly zveřejněny v letech 1997 a 2006, přičemž v roce 2019 byla vydána revize pro pokyny z roku 2006 (dokumenty jsou volně ke stažení na webových stránkách IPCC https://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/public/2019rf/index.html).

Hlavní skleníkové plyny v zemědělství zahrnují oxid uhličitý (CO2), metan (CH4) a oxid dusný (N2O). Metan, zejména z enterické fermentace přežvýkavců, tvoří klíčový podíl emisí. V Česku je metan zodpovědný za 44 % emisí v zemědělství. Kromě toho oxid dusný, produkovaný z půdy při používání hnojiv, tvoří dalších 43 %, a emise z hospodaření s hnojem přispívají 9 %.

Kvantifikace emisí

Časopis Náš chov, konkrétně jeho deváté číslo nedávno publikovat článek „Nástroje a techniky pro kvantifikaci emisí skleníkových plynů v chovech“ autorky Magdalény Štolcové z VÚŽV Praha. Vědecký článek se zaměřuje na problematiku emisí skleníkových plynů (GHG) z živočišné výroby. Hlavním jeho sdělením je informace, že pro hodnocení dopadů na životní prostředí se používají metody jako analýza životního cyklu (LCA) a ekologická stopa. Obě metody mají své silné i slabé stránky.

Pro odhad emisí skleníkových plynů se využívají metodické pokyny Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Tyto pokyny definují tříúrovňový přístup, přičemž základní úroveň (Tier 1) používá obecné emisní faktory, zatímco vyšší úrovně (Tier 2 a 3) pracují s podrobnějšími daty specifickými pro jednotlivé regiony a země. V Česku se pro skot používá úroveň Tier 2, což umožňuje poměrně přesné odhady emisí metanu.

Dalším nástrojem pro hodnocení emisí a jejich dopadů je analýza životního cyklu (LCA), která hodnotí environmentální dopady během celého životního cyklu produktu, od získávání surovin po likvidaci odpadu. LCA umožňuje odhadnout celkovou uhlíkovou stopu farmy nebo konkrétního produktu. Uhlíková stopa slouží jako měřítko pro porovnání environmentálních dopadů různých procesů a činností. Důležitou metrikou používanou v LCA je přepočet emisí různých skleníkových plynů na ekvivalenty CO2 (CO2eq), což umožňuje porovnání jejich příspěvku ke globálnímu oteplování.

Hodnocení emisí skleníkových plynů a uhlíkové stopy umožňuje identifikovat udržitelné zemědělské postupy, které mohou výrazně snížit negativní dopady zemědělské produkce na životní prostředí. Tyto informace jsou klíčové pro plánování a implementaci opatření ke snížení emisí a zlepšení udržitelnosti produkce potravin.

Více informací lze najít v časopise Náš chov č. 9/2024, str. 54, v článku Nástroje a techniky pro kvantifikaci emisí skleníkových plynů v chovech autorky M. Štolcové.  

dojící se kráva
V ČR produkuje zemědělství 7 % skleníkových plynů
Česká republika spolu s dalšími zeměmi je povinna poskytovat roční národní inventury emisí skleníkových plynů
Pastva přežvýkavců prospívá krajině
Agxeed1
Zkušenosti s polním robotem
Autonomní stroje se objevují v zemědělství stále častěji. Co na tom, že jde často zatím jen o koncepty...
tuz 0
Trvale udržitelný chov prasat
Volné ustájení, velká plocha kotce, pevná podlaha, sláma, venkovní výběhy, spokojená zvířata. Tak vypadalo...
Výběr z příspěvků