hlavička webu

PlantHealth4Life – Evropská kampaň na podporu zdraví rostlin

Rostliny hrají nezastupitelnou úlohu v rovnováze života na celé planetě. S jejich zdravím bezprostředně souvisí kvalita života každého z nás. Svoji odpovědnost za zdraví rostlin nesou nejen farmáři, ovlivnit ho mohou všichni občané. A právě zvýšení povědomí o tom, proč je důležité usilovat o zachování zdraví rostlin a jak konkrétně může každý přispět k jejich ochraně, se věnuje celoevropská osvětová kampaň #PlantHealth4Life. Již druhým rokem ji připravil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Evropská komise (EK) a letos také 22 evropských zemí. V Česku kampaň probíhá pod záštitou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ).

Rostliny představují 80 % potravin, které konzumujeme, a jsou výhradním zdrojem výživy pro většinu hospodářských zvířat. Jsou nenahraditelnými „čističkami vzduchu“, který dýcháme. Dobrý zemědělský výnos zdravých porostů má dopad na dostupnost potravin i vývoj spotřebitelských cen. Silný tlak na rostliny a jejich zdravotní stav představují nejen změny klimatu, ale rovněž mezinárodní obchod a cestování, které jsou hlavní příčinou šíření chorob a škůdců.

Rizika spojená se zdravím rostlin zveřejňuje ÚKZÚZ také na Rostlinolékařském portálu, kde veřejnost najde aktuální a ověřené informace o škůdcích a původcích chorob rostlin i o rostlinám prospěšných organismech nebo přípravcích na ochranu rostlin.

Evropská kampaň #PlantHealth4Life

Povědomí o tom, proč je zdraví rostlin důležité, je mezi evropskými občany bohužel stále poměrně nízké. „Staráme-li se o zdraví rostlin, chráníme život. Zdravé rostliny ovlivňují nejen životní prostředí, ale také evropskou produkci potravin,“ zdůraznil Tobin Robinson, vedoucí oddělení rostlin úřadu EFSA.

Pro zachování zdraví rostlin je klíčové chování každého z nás. Pro veřejnost jsou připraveny webové stránky kampaně #PlantHealth4Life, kde jsou tipy, které se hodí každému, zejména pokud je:

  • zvídavý cestovatel, který rád poznává svět a přírodu,
  • pěstitel ovoce, zeleniny nebo okrasných rostlin,
  • rodič, který dbá na zdravou výživu svých dětí a na jejich budoucnost v biologicky pestrém prostředí.

ÚKZUZ jako národní organizace ochrany rostlin v České republice provádí rostlinolékařské kontroly zásilek rostlin dovážených ze třetích zemí, odborné šetření před vývozy rostlin do třetích zemí, aktivně zjišťuje případnou přítomnost nových původců chorob a škůdců rostlin a monitoruje výskyt hospodářsky významných škodlivých organismů na území České republiky. Primárně cílí na invazní druhy.

#PlantHealth4Life je víceletá mezinárodní kampaň vedená pod záštitou Evropské komise. Je založena na analýze vnímání zdraví rostlin a chování občanů. Letos se do kampaně zapojilo 21 členských států a jedna kandidátská země: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Německo, Polsko, Portugalsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Černá Hora. Počet zemí se oproti předchozímu roku zdvojnásobil.

EFSA je agenturou Evropské unie, která byla založena v roce 2002, aby sloužila jako nestranný zdroj vědeckého poradenství pro manažery rizik a informovala o rizicích spojených s potravinovým řetězcem. Spolupracuje se zúčastněnými stranami na podpoře soudržnosti vědeckého poradenství EU a poskytuje vědecký základ pro právní a správní předpisy na ochranu evropských spotřebitelů před riziky spojenými s potravinami.

Zdroj informací: ÚKZÚZ

Tématem osmého evropského kongresu Mladých farmářů byla role mladých farmářů v udržení potravinové bezpečnosti Foto Evropský parlament
Bez mladých farmářů to nepůjde
tuz3f4
Jak snížit potřebu hnojiv
Evropská strategie Green Deal počítá s tím, že by se do roku měl snížit objem aplikovaných hnojiv o 20...
Výběr z příspěvků