hlavička webu

Jehněčí se zeměpisným označením

Aragonie, jedno ze sedmnácti španělských autonomních společenství, je proslulá pastevectvím. Díky exkurzi uspořádané DG Agri media teamem z elektronické platformy AG-Press.eu jsem se vydala po stopách výroby jehněčího masa v družstevním systému Pastores Grupo Cooperativo. Ten vznikl už v roce 1981. Španělští farmáři mají můj obdiv za to, jak se dokážou vypořádat s hospodařením ve zdejší hornaté a vyprahlé zemi.

Velkou roli v aragonském pastevectví v současnosti hrají udržitelnost a inovace, důraz je kladený na lepší genetiku ovcí. Úzká spolupráce přináší farmářům ze čtyř stovek vesnic zisk a pomáhá udržet zdejší tisíciletou tradici pastevectví. Ve sdružení Pastores Grupo Cooperativo je zapojeno zhruba 800 pastevců, kteří pasou své ovce na ploše kolem jednoho milionu hektarů. Jejich jehněčí maso s chráněným zeměpisným označením Ternasco de Aragón (PGI) patří k nejprodávanějším ve Španělsku.

Rasa Aragonesa

Nejprve si novináři prohlédli mladé ovce na farmě Antonia Enfedaquea, jednoho z 1200 majitelů hospodářských zvířat v regionu, členů družstva Pastores Groupo. Na farmě pracují také jeho synové, kteří pokračují v pastevecké tradici. „Mladí lidé, kteří se chtějí v tomto oboru angažovat, musí být zapálení, jinak po krátké době odchází. Pracujeme 365 dní v roce průměrně 14 hodin denně,“ vysvětlil farmář. Díky svým bohatým zkušenostem v chovu ovcí poskytují technický servis a poradenství dalším chovatelům. Vlastní dvě stáda – s dvěma tisíci a tisíci kusy ovcí. Chovají plemeno Rasa Aragonesa, které snese venkovní teplotu 2 až 10 °C, ve stádu je také několik koz. Pasou se na pastvinách ohraničených elektrickým ohradníkem a využívají pastevecké psy. Ovce mají v uchu mikročip, ve kterém mají záznam s rodokmenem a vakcinační program. Farmář může čip načíst pomocí speciálního přístroje a zjistit potřebné informace, například z hlediska další reprodukce. Účastníci si napřed prohlédli farmu s odchovem ovcí a poté se přesunuli na pastvinu. Farmář názorně předvedl, jakým způsobem přehání stádo ovcí čítající tisícovku zvířat na novou pastvinu.

Přední producent jehněčího

Další zastávkou byl Oviaragón, mateřské družstvo Pastores Grupo, předního producenta jehněčího v Aragonii. Jak vysvětlil Ángel Tarancón, generální ředitel Pastores Grupo Cooperativo, jimi produkované jehněčí maso získalo značku PGI (Protected Geographical Indication) díky vysoké kvalitě masa z výběrových jehňat. Dodávají maso do obchodů i restaurací v regionu. Staví na udržitelném systému, nabízí servis i různé způsoby distribuce a propagace. V rámci pastevectví je důležitá rovnováha mezi kvalitou a cenou masa. Toho dosáhnou díky genetice a správné výživě. Španělská kooperativa je spolu s dalšími institucemi z Francie, Itálie, Irska a Rumunska zapojená v projektu Life Green Sheep.

Farma Antonia Enfedaquea (zcela vlevo) je členem družstva Pastores Groupo
Velkou roli v současnosti hrají inovace, důraz je kladený na lepší genetiku ovcí
Jehněčí maso s chráněným zeměpisným označením Ternasco de Aragón patří k nejprodávanějším ve Španělsku
Letošního veletrhu SPACE se zúčastnilo 1207 vystavovatelů
V Rennes rezonovalo téma udržitelnosti
Na výstavišti v Rennes se v polovině září uskutečnil již 37. ročník mezinárodního veletrhu SPACE. Zúčastnilo...
Optimální růstová fáze plevelů pro ošetření kontaktními listovými herbicidy Foto Miroslav Jursík
Šetrně k přírodě efektivní aplikací herbicidů
Herbicidy se podílí téměř z 50 % procent na spotřebě přípravků na ochranu rostlin v ČR, EU, ale také...
Výběr z příspěvků