hlavička webu

Konference Živá krajina se blíží

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina hledá cesty v boji se suchem. Tato nejvýznamnější akce zaměřená na regenerativní zemědělství v České republice se uskuteční 30. ledna 2024 v aule ČZU v Praze. Odborná debata nad možností ovlivnit přirozenou tvorbu dešťových srážek a potřebou většího sdílení regenerativní zemědělské praxe získala záštitu prezidenta České republiky Petra Pavla, ministra zemědělství Marka Výborného a ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Regenerativní zemědělství si úspěšně razí cestu na česká pole i pastviny. Jak přispívá v boji se suchem? Konference Živá krajina nabídne prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností i odbornou debatu, přinese nejnovější vědecké poznatky a zkušenosti české i zahraniční praxe.

Bohatý celodenní program

Konference Živá krajina bude už potřetí hostit řadu řečníků, kteří mohou zemědělce po celý den inspirovat. Akci zahájí vedoucí oddělení klimatické změny Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz. Na to, zda je vůbec možné ovlivnit přirozenou tvorbu dešťových srážek se na konferenci zaměří americká expertka Elizabeth Heilman. Představí, jak pomáhají regenerativní postupy v boji se suchem a eliminují škody způsobené například náhlým přívalovým deštěm. Dalším hostem konference je mezinárodně uznávaný agroekolog, konzultant a autor několika knih o regenerativním zemědělství Dale Strickler, který říká. „Jedním z nejzásadnějších úkolů, kterým čelíme, bude zajistit potravu pro rostoucí populaci na půdách, které stále více degradují a stávají se méně produktivními. Nicméně tento proces degradace není nevyhnutelný. Je zcela možné obnovit naše půdy a zásadně zvýšit jejich produktivitu. Co je důležitější, tato transformace nevyžaduje masivní ekonomické oběti; ba právě naopak, praktiky, které můžeme použít k obnově půdy, generují větší zisky pro zemědělce než současné tradiční způsoby hospodaření.“

Příklady z praxe

Těžištěm dalšího ročníku konference jsou odpolední panelové diskuze plné příkladů z praxe, které kombinují různé regenerativní postupy na svých pozemcích. Speciální panel se bude také věnovat zemědělcům v programu EIT Food The Regenerative Agriculture Revolution, který probíhá v několika zemích Evropy a poskytuje podporu zemědělcům při přechodu na regenerativní zemědělství.

 

Popis pod foto

Konference Živá krajina se uskuteční 30. ledna 2024 v aule ČZU v pražském Suchdole a lze ji sledovat také online v živém přenosu
Už potřetí bude konference hostit řadu řečníků, kteří mohou zemědělce po celý den inspirovat
Regenerativní postupy pomáhají v boji se suchem
libstat 1
Ambiciózní záměr se daří naplňovat
Robotická stáj pro pět set dojnic a stovku telat, kterou společnost DS Holding, a. s., před rokem vybudovala...
IMG_20210619_094142
Pěstují měkké ovoce s péčí řádného hospodáře
Břežany u Českého Brodu jsou sídlem společnosti Berry Servis, s. r. o., specialisty na pěstování měkkého...
Výběr z příspěvků