Lepší welfare pro ryby v akvakultuře

Zajištění dobrých životních podmínek, které je nedílnou součástí udržitelného chovu hospodářských zvířat, by podle nevládních organizací Compassion in World Farming a Eurogroup for Animals mělo být závazné i pro producenty ryb v akvakulturách. Obě organizace na ochranu zvířat argumentují výsledky nového průzkumu a naléhavě žádají Evropskou komisi, aby v rámci komplexní revize zákonů ohledně welfare zvířat zavedla přísnější pravidla také pro ryby chované na farmách.

Průzkumu, který provedla společnost Sapience, se zúčastnilo bezmála 9200 (9197) respondentů z devíti členských zemí Evropské unie, respektive z České republiky, Francie, Itálie, Německa, Polska, Nizozemska, Řecka, Španělska a Švédska. Jeho záměrem bylo nejen zjistit postoj veřejnosti k vodním živočichům a ke spotřebě rybích produktů, ale měl také odhalit povědomí o praktikách chovu ryb.

 

V hledáčku jsou intenzivní chovy

V Evropské unii se v intenzivních produkčních systémech každoročně vyprodukuje až miliarda ryb bez toho, aniž by producenti rybího masa museli dodržovat legislativu, která by zohledňovala specifické nároky chovaných druhů ryb. Tím samozřejmě vzniká prostor k neetickým praktikám, jejichž výsledkem je, že ryby v intenzivních chovech trpí.

Ryby, které se na evropských farmách chovají intenzivně, často žijí ve stísněném prostoru a jsou náchylnější k onemocněním, stresu, agresivitě a k fyzickým zraněním. Ve finále je běžné, že se zabíjejí nehumánním způsobem.

Obě organizace na ochranu zvířat, respektive Compassion in World Farming a Eurogroup for Animals naléhavě žádají Evropskou komisi, aby v rámci komplexní revize zákonů o welfare zvířat zavedla ustanovení chránící ryby chované na farmách se specifikací pro jednotlivé druhy. V otevřeném dopisu zaslaném kandidátům na eurokomisaře pro zdraví a welfare zvířat a pro rybolov a oceány nevládní organizace žádají, aby dali prioritu co nejrychlejšímu zveřejnění zbývajících návrhů týkajících se welfare zvířat a zajistili vysokou úroveň ochrany faremně chovaných ryb a dalších vodních živočichů. Tento krok, který by měl zohledňovat nejvhodnější chovatelské postupy a nejnovější vědecké poznatky k naplnění přirozených potřeb chovaných vodních živočichů, podporují čtyři z pěti dotázaných ve všech devíti zemích Evropské unie.

 

Co ukázal průzkum

Výsledky průzkumu ukázaly, že většina dotázaných občanů z výše uvedených zemí Evropské unie nezná běžné metody chovu ryb ani jejich důsledky. Více než polovina českých respondentů dokonce nemá minimální povědomí o současných metodách chovu ryb. S tím, že ryby mohou cítit bolest, souhlasilo více než 70 % respondentů. V České republice bezmála 60 % respondentů neví, že většina ryb chovaných na farmách se před porážkou vůbec neomračuje, přičemž 76 % dotázaných uvedlo, že požadavek na omráčení by se měl uzákonit. Pokud jde o nákup rybích výrobků, převážná většina dotázaných (87 %) uvedla, že by chtěla kupovat ryby chované v podmínkách s lepším welfare a 60 % uvedlo, že by chtělo, aby rybí výrobky obsahovaly jasné označení, které by uvádělo způsob chovu ryb.

„Přestože se chovají po miliardách, rozsáhlé studie zdůrazňují jejich citlivost a občané požadují jejich lepší ochranu, jsou ryby stále přehlíženy. Očekáváme, že nadcházející revize právních předpisů EU ohledně welfare zvířat bude zahrnovat opatření specifická pro jednotlivé druhy ryb, která ochrání jejich potřeby a výrazně zlepší kvalitu jejich života v akvakultuře EU,“ uvedla Reineke Hameleersová, ředitelka Eurogroup for Animals.

K naléhavým změnám ohledně zajištění welfare u ryb ve farmových chovech se vyjádřila také hlavní poradkyně pro výzkum a politiku týkající se vodních živočichů v Compassion in World Farming Dr. Natasha Boylandová: „Náš nový průzkum ukazuje, že drtivé většině dotázaných občanů záleží na dobrém životě ryb chovaných na farmách. Mnozí z nich si však neuvědomují, k jak krutému zacházení může při jejich chovu a porážce docházet. A navíc, že k tomu všemu běžně dochází, protože rybám chybí právní ochrana. Naléhavě proto žádáme Evropskou komisi, aby reagovala na obavy občanů a zavedla odpovídající zákony pro jednotlivé druhy ryb“.

Ryby chované ve vysokých koncentracích jsou náchylnější k onemocněním
JCB Motory Web 1
Stroje s alternativními pohony mají nulové emise oxidu uhličitého
Anglický výrobce JCB je mimo jiné známý také tím, že se zabývá alternativními způsoby pohonu u svých...
web4
České zemědělské inovační centrum
Data, jejich sběr, analýza a následné využití k vývoji nových technologií, systémů a aplikací to je dnes...
Výběr z příspěvků