hlavička webu

Nová technologie pro zelináře: Aztécká zahrada

Česká technologická firma Future Farming, která se zabývá vývojem pokročilé aquaponie a dalších nových technologií pro moderní zemědělství měla v loňském roce rekordní tržby ve výši 225 milionů korun. V meziročním srovnání je to 2,5 krát vyšší zisk ve výši 25 milionů korun. V červnu se firma chystá vstoupit na evropský trh se zcela novou technologií nazvanou Aztécká zahrada

Nová technologie byla vyvinuta v uplynulém roce v mezinárodní kooperaci se specialisty z Nizozemska a v průběhu prvních tří měsíců letošního roku ji Future Farming nainstaloval do druhého bloku své farmy v Brně a nazval ho symbolicky Aztécká zahrada. Staří Aztékové používali k pěstování zeleniny obdobný systém – na vorech z rákosí zvaných chinampas pěstovali zeleninu a květiny. Kořeny rostlin prorůstaly dnem vorů do vody a tam získávaly potřebné živiny, které do vody přirozeně dodávaly ryby.

Aztécká zahrada od Future Farmning využívá pěstební metody Deep Water Culture (DWC). Jde o hydroponickou metodu pěstování zeleniny v kultivačním médiu bez půdy. Kořeny rostlin jsou vystaveny kyslíku a živinám rozpuštěným ve vodě, což umožňuje rychlý a zdravý růst zeleniny a bylinek. Historie DWC sahá do sedmdesátých let minulého století, kdy výzkumníci experimentovali s touto technikou jako prostředkem při studiu fyziologie rostlin.

Při vývoji Aztécké zahrady pracovali vývojáři Future Farming s druhou generací DWC s pěstebními vory uspořádanými horizontálně. Jejich pohyb po vodní hladině je řízený automaticky podle růstové fáze rostlin. Celý systém je speciálně navržený pro pokročilou aquaponii a je největší svého druhu v Evropě. Má větší nádrže, větší hustotu rostlin, vylepšené systémy pro dodávání živin a kyslíku do vody a možnosti monitorování a řízení růstu rostlin pomocí automatizovaných systémů, které Future Farming již dříve vyvinul při vývoji NFT technologií. Vzhledem k využívání dvou ekosystémů je systém DWC II propojený s recirkulačními nádržemi na chov ryb. Tím dochází k uzavřené smyčce a aquaponické produkci zeleniny a ryb, na kterou se Future Farming od začátku specializuje.

Aztécká zahrada Future Farming v Brně se rozkládá na ploše 3000 metrů čtverečních. Má celkem 12 velkých záplavových van, každou s 60 až 70 kubíky vody, na jejichž hladině jsou položeny plovoucí vory – speciální polystyrenové desky se sazenicemi listové zeleniny a bylinek. Kořeny rostlin jsou trvale ponořeny do živného roztoku. V nízké výšce nad plovoucími vory jsou zavěšeny zavlažovací trysky, ze kterých rostliny zavlažuje umělý déšť. Jeden pěstební vor má kapacitu až 27 pěstebních pozic pro sazenice a celková produkční kapacita Aztécké zahrady činí až 150 tun zeleniny ročně. Aztéckou zahradu nyní firma představí na mezinárodním veletrhu GreenTech, který se koná v polovině června v Amsterdamu.

Společnost Future Farming je průkopníkem výstavby vertikálních aquaponických farem v České republice a zároveň dodavatelem vyspělých technologií pro moderní zemědělství 4.0. Firma vyvíjí, vyrábí a dodává vlastní technologické celky v oborech pokročilá aquaponie, hydroponie a recirkulační chovy ryb a staví moderní udržitelné zemědělské farmy na klíč. Základními výhodami technologií Future Farming jsou bezuhlíková výroba potravin, jejich snadnější pěstování a minimální dopad na životní prostředí.

Zdroj: TZ Future Farming

Novou technologii vyvinula firma Future Farming v uplynulém roce v mezinárodní kooperaci se specialisty z Nizozemska
Aztécká zahrada Future Farming v Brně se rozkládá na ploše 3000 metrů čtverečních
Produkční kapacita Aztécké zahrady činí až 150 tun zeleniny ročně
1 One Mark
Pasoucí se skot na půdě zachytí více uhlíku, než kolik (skleníkových plynů) produkuje
Podle výzkumného týmu firmy Alltech je zemědělství jedním z hlavních zdrojů emisí skleníkových plynů,...
JCB Motory Web 1
Stroje s alternativními pohony mají nulové emise oxidu uhličitého
Anglický výrobce JCB je mimo jiné známý také tím, že se zabývá alternativními způsoby pohonu u svých...
Výběr z příspěvků