hlavička webu

Pěstují měkké ovoce s péčí řádného hospodáře

Břežany u Českého Brodu jsou sídlem společnosti Berry Servis, s. r. o., specialisty na pěstování měkkého ovoce. Škála sortimentu zahrnuje jahodník, maliník, ostružiník a kanadské borůvky. Asi deset hektarů pěstební plochy zakryli fóliovými tunely. Sadbu nakupují ze zahraničí, jahody ve formě frigo sazenic. Významnou část podnikání zaujímají samosběry.

„Termíny sklizně raných odrůd jahodníku začínají kolem 20. května a poslední jahody sklízíme koncem října. Maliny a ostružiny začínáme sklízet zhruba první týden v červenci a sklizeň probíhá do té doby, než přijde první mráz. Jahodníky a maliníky pěstujeme pro prodloužení sklizňového okna také ve fóliových krytech. Samosběry tvoří významnou část podnikání, ale devadesát procent ovoce sbírají zaměstnanci nebo brigádníci firmy Berry servis,“ vysvětlil Ing. Luboš Pokorný, majitel firmy Berry servis. Ovoce dodávají do obchodních řetězců, velkoobchodů nebo maloobchodů po celé ČR. Jezdí také na farmářské trhy do Prahy. Ročně v podniku vyprodukují zhruba 300 tun jahod a kolem 50 tun malin a ostružin.

Pěstební plochy si pronajímají a v mezičase je obhospodařují zemědělci. K půdě se snaží chovat s péčí řádného hospodáře, aby zde mohli pěstovat měkké ovoce i za desetiletí a déle. Půda je tu hlinitopísčitá, středně těžká. Dodržují všechny agrotechnické zásahy a mají certifikaci EuroGAP a HACCP a certifikaci Tesco. Ta má mnohdy obtížnější podmínky než v integrované produkci. „Nejsem zastáncem zásahů do přírodního cyklu, jako je například fumigace půdy,“ podotkl Ing. Pokorný. Nechtějí spoléhat jen na chemické zásahy, při pěstování využívají také biologickou ochranu, nasazují například dravé roztoče.

Jahodníky zůstávají na stanovišti tři roky, pak je vysází na novém poli. Na jednom stanovišti dodržují odstup minimálně tři roky a jahodník na poli vystřídají plodiny v klasickém osevním postupu. Porosty maliníků ponechávají na stanovišti zhruba deset let a průběžně je obnovují. Porost maliníku se s příchodem podzimních mrazů dostane do vegetačního klidu. To je podle Ing. Pokorného čas posekat jej na zhruba 10cm výšku. U malin udržují zatravněné meziřadí, pod každým řádkem vede kapkovací hadice. Rostliny při každé zálivce přihnojují NPK, přičemž maliníky potřebují více draslíku než ostatní plodiny, nechybí stopové prvky jako Mn, S, Fe. Závlaha je řízená počítačem. Hnojí se podle odrůdy a podle stavu porostu, záleží i na vývoji vegetace a počasí. Porosty jsou rozdělené na bloky, které se hnojí odlišně. Do Břežan jezdí pravidelně poradce z Nizozemska.

Samosběry malin i jahod jsou u zákazníků oblíbené
Mechanizované nastýlání meziřádků jahodníků slámou (foto Berry servis)
Fóliovníky začali používat asi před patnácti lety, zřejmě jako jedni z prvních v tuzemsku, a neustále je renovují nebo přistavují
Pásové obhospodařování půdy na lokalitě Na Výšině u Bílovce. Snímek byl pořízen pomocí dronu Trinity F90 z výšky 120 m Foto archiv
Obdělávají půdu v pásech i na svazích
Skupina RenoFarmy hospodaří v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde zkouší pěstování dvou plodin v...
tuz 1
Šetrné hospodaření s bonusem
S program Carboneg zaměřeným na regenerativní zemědělství přišla před časem společnost Benefit Management....
Výběr z příspěvků