Podpora zakládání krajinných prvků

Zemědělci, samosprávy, neziskové organizace nebo i jednotlivci mohou získat podporu na zakládání remízků, mezí, stromořadí, mokřadů či dalších krajinných prvků ve výši až sto procent vynaložených nákladů. Nový krajinný prvek lze zároveň díky novele Zákona o ochraně půdního fondu vytvořit bez odnímání ze zemědělské půdy a platby odvodů. Zemědělci navíc mohou díky krajinným prvkům snadněji splnit některé podmínky zemědělských dotací. 

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na podporu zakládání nových krajinných prvků půl miliardy korun z evropských fondů a z národních programů. Zemědělci tak mohou dostat finanční příspěvek na tvorbu mezí, teras, travnatých údolnic, skupin i solitérních dřevin a stromořadí, příkopů, mokřad a skalek. „Chceme, aby si hospodáři, obce i spolky žádali o podporu na tvorbu a péči o krajinné prvky a navraceli je tak zpět do naší krajiny,“ uvedl k tomu ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle něj česká krajina se za posledních 80 až 90 let velmi změnila a vymizelo z ní spoustu druhů opylovačů, živočichů, květin i ptáků. Hladík připomněl, že voda a různorodé krajinné prvky s sebou přinášejí návrat života do přírody. Díky nim se zvyšuje biodiverzita, zároveň snižují eroze. Zároveň také dochází k intenzivnějšímu vsakování vody do půdy a zachycování znečištění, čímž se zlepšuje kvalita půdy a její úrodnost. Současně se snižují negativní dopady změny klimatu na přírodu a je podporována biodiverzita v krajině. Přirozeně se také reguluje teplota a vlhkost a podpoře stabilnějšího mikroklimatu a tím se zvyšuje odolnost krajiny vůči extrémním výkyvům počasí. „Krajinné prvky zvyšují odolnost krajiny vůči suchu a dalším extrémům, podporují vsákávání vody do půdy a zlepšují její kvalitu a úrodnost,“ zdůraznil ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že byly vždy důležitou součástí krajiny.

Větší projekty podpoří Státní fond životního prostředí

Zemědělci, obce i vlastníci půdy mohou od státu získat na krajinné prvky od 10 000 do pěti milionů korun z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, větší projekty za částku přesahující pět milionů podpoří Státní fond životního prostředí. Každý zemědělec, který postaví například mokřad nebo vysadí stromořadí, dostane na základě žádosti podle Výborného navíc finanční podporu zhruba 9000 korun na hektar jako součást takzvané ekoplatby. O platbu budou moci zemědělci žádat prostřednictvím Portálu farmáře. „Výhodou pro zemědělce je také to, že krajinné prvky, zaregistrované podle terminologie evidence půdy LPIS, jakými jsou mez, travnatá údolnice, skupina dřevin, stromořadí, mokřad, skalka a nově také terasa, solitérní dřevina a příkop, jsou osvobozeny od daně z nemovitostí. Vybrané platby zemědělských dotací bude též možné nově čerpat i na takzvané vnější krajinné prvky, například na okraji pole, což bylo dosud možné pouze pro vnitřní krajinné prvky,“ doplnil ministr zemědělství. „Nám se podařilo ve spolupráci ministerstev vytvořit novelu zákona o půdním fondu, která umožní kamkoliv do volné krajiny beztrestně, bez zbytečné administrativy, bez nutnosti něco platit dostat krajinné prvky,“ řekl Hladík. Dotace na krajinné prvky ve výši do pěti milionů korun bude poskytovat Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Příspěvek bude možné využít také na nákupy pozemků nezbytných pro vytvoření krajinných prvků. Na větší projekty nad pět milionů korun lze podat žádost o podporu na Státní fond životního prostředí. Ministři zároveň uvedli, že by chtěli vytvořit opatření, které by finančně pomohlo také s údržbou krajinných prvků.

Tvorbu krajinných prvků usnadnila novela

Tvorbu krajinných prvků usnadnila novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která platí od 1. července tohoto roku, nově je považuje za součást zemědělské půdy. Podpora a realizace krajinných prvků jsou pak tématem dotačních výzev, které vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

 

 

 

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na podporu zakládání nových krajinných prvků půl miliardy korunh prvků bude nyní jednodušší
krajinné prvky
Tvorbu krajinných prvků usnadnila novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu
Zakládání nových krajinných prvků bude nyní jednodušší
web_Britanie_U
High-tech produkce ovoce a zeleniny
Ministr životního prostředí a zemědělství Velké Británie Ranil Jayawardena představil plány na zvýšení...
IMG_20210619_094142
Pěstují měkké ovoce s péčí řádného hospodáře
Břežany u Českého Brodu jsou sídlem společnosti Berry Servis, s. r. o., specialisty na pěstování měkkého...
Výběr z příspěvků