hlavička webu

Robot Naio TED se představuje

Společnost Agri-precision, která v České republice zastupuje autonomní stroje francouzského výrobce Naio Technologies, představila zájemcům nového člena produktové řady, viniční autonomní stroj Ted. Premiéru si Ted odbyl ve vinařství Thaya v Havraníkách a podívaná to byla zajímavá. K vidění byli jeho dva bratři malý autonomní stroj Oz, který byl vůbec prvním produktem společnosti Naio a také větší Orio, vhodný pro práce například v zelinářských provozech.

Naio Ted je v podstatě portálový nosič nářadí, a i když má propracovanou konstrukci, jde o vcelku jednoduchý stroj. Poháněn je elektricky a po určené parcele se pohybuje zcela autonomně. Samozřejmostí jsou bezpečností prvky, které zabraňují střetu s překážkou či osobou. Ted má také platnou homologaci CE.

Ted se představuje

Práce ve vinohradu není jednoduchá. Obzvlášť dnes, kdy je na vinaře vyvíjen tlak, aby používali co nejméně herbicidů a nahradili postřik mechanickým hubením plevelů. Naio Ted byl vyvinut jako odpověď na tento trend. Mechanické hubení plevelů je totiž nikdy nekončící práce, která se hodí právě pro autonomní stroj. Při prvním představení ve vinařství Thaya byl proto Ted vybaven nářadím pro plečkování a pracovní operaci všem přítomným náležitě předvedl na vytyčené části vinohradu.

Naio Ted je portálový nosič nářadí s autonomním režimem a vedle plečkování toho v budoucnu bude umět mnohem víc. Poháněn je pomocí čtyř elektromotorů, které jsou umístěny v každém kole a pomocí elektromotorů je také každé kolo individuálně řiditelné. To má výhodu jednak ve výborné obratnosti, v nulovém poloměru otáčení, ale i v možnosti dokonalého přizpůsobení řádku vinice, který nemusí být úplně rovný.

Energii získává Ted z šestnácti baterií Varta s napětím 36 voltů a celkovou kapacitou 716 Ah, 36,5 kWh. Volitelně je k dispozici i balíček 24 baterií s celkovou kapacitou 1075 Ah, 39,8 kWh. Na jedno nabití (které trvá 10 hodin) je schopný 8-10 hodin autonomního provozu. Nabíjen je pomocí nabíječky ze standardní 230 V zásuvky. V budoucnu bude k dispozici i rychlonabíječka. Pohybovat se může až 5 km/h a jeho průměrná výkonnost je až 5 ha za den. Baterie jsou uloženy po stranách stroje, zatímco „mozek“ je umístěn úplně nahoře portálu. Tam najdeme řídící jednotku a GPS anténu

Při své autonomní práci je naváděn přes satelitní navigaci podle signálu RTK s přesností na 2,5 cm. Kromě toho má k dispozici gyroskop a kompas. Gyroskop je zatím připraven na možnost svahového vyrovnávání, která přijde možná už v nejbližších měsících. Díky kompasu Ted zná podélnou osu svého „těla“ a tím pádem může jemnými manévry jednotlivých kol optimálně kopírovat řádek.

Bezpečnost je důležitá

Velmi důležitá je bezpečnost. Robot sice zná hranice pozemku, které nesmí překročit a je naváděn přesným RTK signálem, ale stále je třeba bezpečnostní pojistka například kdyby autonomnímu stroji vstoupil někdo do cesty. Hlavní bezpečností systém je velmi jednoduchý, ale jak jsme se na vinici přesvědčili, i velmi účinný. Jde totiž o čtyři nárazníkové lišty před čtyřmi koly. Jakmile Ted do něčeho najede, okamžitě se zastaví. V bujném porostu se to stalo dokonce vícekrát, když se nárazník opřel o špatně vyvázanou rostlinu. Mechanické senzory jsou umístěny také před nářadím. Dalším bezpečnostním systémem jsou dvě tlačítka ve výšce lidské postavy, jejichž zmáčknutím je robot zastaven. Posledním bezpečnostním prvkem je bezpečnostní portálová brána. V portálu jsou z každé strany umístěny hmatače, které kontrolují, jak velké kmínky procházejí strojem. V případě, že zaznamenají větší průměr kmínku např. 20 cm (což by už mohla být například noha) vyhodnotí situaci jako nebezpečnou a zastaví stroj. Ted tedy, na rozdíl od svého bratra Oria nemá žádné optické senzory, jako je například lidar a vystačí si s mechanikou.

Nářadí a údržba

Při své premiéře ukázal Naio Ted jak umí kultivovat příkmenný pás a zbavovat ho plevele. Používal přitom standardní nářadí, které vinaři používají při práci s klasickým traktorem. Nářadí je zavěšeno na mechanickém nosiči, který má na každé straně nosnost 150 kg. Do řádku je nářadí spouštěno elektrickou pístnicí. Vepředu pracovaly dva hvězdicové disky následovány prstovými plecími koly. Nářadí je automaticky spuštěno na začátku řádku a na konci opět vytaženo, případně pokud například vinohradem probíhá technická komunikace zakreslená v mapě, umí Ted zvednout pracovní nářadí před cestou a za ní ho opět spustit.

V současnosti je možné osadit robota Naio Ted pouze pasivním pracovním nářadím, ale do budoucna bude k dispozici elektricky poháněná okopávačka. Výhodou portálového nosiče je totiž možnost jeho stálého vylepšování.

Co se údržby týká, je Ted velmi nenáročný. Má několik mazacích bodů, ale vzhledem k tomu, že je poháněn elektricky, není třeba se starat o žádné provozní kapaliny. Elektromotory mají také velmi dobrou životnost.

 

Naio Ted je autonomní portálový noosič nářadí
Nářadí je uchyceno na jednoduchém nosníku
Naio Ted je poháněn elektricky z baterií
Společnost Agreena rozšířila svou platformu pro uhlíkové zemědělství na dva miliony hektarů
Agrotechnologická společnost Agreena oznámila dnes, že její platforma pro ukládání uhlíku do půdy nyní...
tuz11f1
Transgenní plodiny prospívají zemědělství
Významným faktorem podporující trvalou udržitelnost zemědělství je šlechtění polních plodin. Usiluje...
Výběr z příspěvků