hlavička webu

Roboty pro zemědělskou praxi

Společnost Leading Farmers CZ, a. s., ukazuje zemědělcům směr budoucího vývoje a nabízí součinnost při zavádění nových technologií. K velmi rychle se rozvíjejícím směrům vývoje techniky patří v současné době polní roboty.

Nejvyšším stupněm automatizace je autonomní pohyb techniky po pozemku. Společnost Leading Farmers CZ zastupuje dánského výrobce robotů Agrointelli. Robotický nosič nářadí této značky s názvem Robotti byl v ČR představen již v roce 2019. Od té doby zasel a vyplečkoval po celém území republiky stovky hektarů řepky a kukuřice. Je vybaven tříbodovým závěsem i hydraulikou a lze do něj agregovat běžné stroje s maximálním záběrem tři metry. První u nás prodaný Robotti nezamířil do zemědělské výroby, ale do školství, konkrétně na střední zemědělskou školu v Čáslavi. Je to tak správné, protože pro současné studenty jsou roboty jejich budoucností.

V těchto dnech ve společnosti Leading Farmers CZ očekávají dodání prvního autonomního robotu AgXeed nizozemského výrobce AgXeed BV. Jde o pásový robot typu AgBot 5.115T2 s délkou 2,7 m (3,85 m s čelním a zadním závěsem), který už je vlastně skutečným traktorem bez kabiny. Lze jej agregovat s jakýmkoliv nářadím, jediným limitem je výkon motoru. Zajímavostí je diesel-elektrický přenos energie od motoru na pásy. Dieselový motor Kubota s výkonem 160 k pohání generátor, v rolnách pásového podvozku jsou umístěny elektromotory. Naši zemědělci se s ním setkají v rámci oficiálního předvádění při přípravě půdy. Agregován bude s talířovými podmítači dvou výrobců. V současné době si jej lze už i objednat.

krávy
Jak chytře porazit mastitidu?
V tomto týdnu se na dvou místech České republiky uskutečnily semináře pořádané společnostmi Eurofarm...
pokorny 0
Krajinu změnili k nepoznání
„Když jsme v devadesátých letech začínali hospodařit, nebyl v okolí jediný strom a stovky hektarů obnažených...
Výběr z příspěvků