Šance pro vertikální zemědělství

Podle některých údajů se zemědělství v Evropě podílí zhruba 13 % na emisích skleníkových plynů. Negativně může zatěžovat též vodní zdroje, půdu a také biologickou rozmanitost. V rámci boje proti těmto negativním dopadům Evropská unie přijala několik kontroverzních opatření, která mají zajistit ekologický přechod prostřednictví různých iniciativ na celém kontinentu. Tato nařízení jsou v souhrnu známá jako tak zvaná Zelená dohoda, jejíž cílem by mělo učinit z Evropy do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem.

O klimatickou neutralitu usiluje také litevské hlavní město Vilnius. Jak uvádí v tiskové zprávě, proto neustále zvyšuje své úsilí o udržitelnost a jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, jsou alternativní metody zemědělství, jako je například tak zvané vertikální hospodaření.

Jde o způsob pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách nad sebou, často zahrnuje zemědělství s řízeným prostředím, jehož cílem je optimalizovat růst rostlin takovými pěstitelskými postupy, jako jsou například hydroponie, aquaponie či aeroponie.

Používají se hlavně v uzavřených prostorech, například v různých objektech, přepravních kontejnerech, tunelech anebo dokonce v opuštěných důlní šachtách. O tom, že jde o teprve rozvíjející se technologie, svědčí to, že v roce 2020 bylo vertikální zemědělství využito na celém světě jen asi na 30 hektarů.

Udržitelné technologie

Valentinas Civinskas, generální ředitel společnosti Leafood, která je největší evropskou vertikální farmou, k tomu uvádí, že zemědělské postupy se mění nejen v Litvě, ale v celé Evropě. Některé podniky se zaměřují na zavádění nejnovějších technologií, jako je řízení plodin pomocí umělé inteligence, integrace obnovitelných zdrojů energie a udržitelné hospodaření s vodou.

„Alternativní zemědělské metody jsou podpořeny technologickým pokrokem v agrotechnice. V zemědělství se také stále více prosazují postupy oběhového hospodářství s důrazem na snižování množství odpadu a efektivní využívání zdrojů. Některé z předních evropských společností v ekologickém zemědělství skutečně sídlí právě ve Vilniusu a Litvě,“ tvrdí Civinskas.

Vertikální farma společnosti Leafood s investicí přes 6 milionů eur se nachází v hlavním městě. Je zasazena do průmyslové zóny a pěstuje zeleninu v oblastech, které jinak nejsou vhodné pro tradiční způsoby hospodaření.

„Vertikální pěstování umožňuje pěstovat zeleninu v kontrolovaných vnitřních prostorách ve vrstvách na sobě. Tím se snižuje potřeba rozsáhlých pozemků a snižuje se zátěž životního prostředí spojená s konvenčními metodami,“ vysvětluje V. Civinskas. „Vertikální farmy tak mohou pomoci dosáhnout cílů zákona o obnově přírody, jehož cílem je obnovit 90 % půdy v EU do roku 2050.“

Zemědělství a průmysl

Navíc existence vertikální farmy v rámci městských hranic Vilniusu umožňuje výrazně zkrátit dodavatelský řetězec a snížit emise CO2. „Obyvatelé a návštěvníci Vilniusu si mohou koupit saláty, které byly sklizeny jen o několik hodin dříve. Takovou úroveň čerstvosti může vertikální zemědělství nabídnout po celý rok. Gastronomický ekosystém Vilniusu proto používá potraviny z místních zdrojů a suroviny z našich farem. Zelenina, která si zachovává čerstvost a křupavost, tak umocňuje rozvoj stravování ve městě,“ říká V. Civinskas. „Využíváme tak až o 95 % méně vody a o 100 % obnovitelné energie než tradiční farmy, aby se snížil škodlivý dopad na životní prostředí.

V posledních několika letech se vilniuské odvětví čistých technologií rychle rozvíjí a do jeho ekosystému přibylo 10 nových subjektů. Zdvojnásobil se tak počet lidí, kteří se tímto způsobem hospodaření zabývají. Civinskas tvrdí, že neustálé rozšiřování pracovních sil je jedním z nejvýznamnějších hnacích motorů udržitelných podniků, zejména těch, které působí v zemědělství.

„Ekologicky smýšlející podniky potřebují posílit své rezervy pracovníků pomocí vzdělávání a mezinárodních výměnných programů. To by jim umožnilo přilákat i zahraniční odborníky, což by obohatilo místní ekosystém. Mohli bychom také vyhlásit nějakou globální výzvu, která by nabízela značné granty a možnosti realizace v rámci celého města pro startupy řešící nejpalčivější ekologické problémy Vilniusu,“ říká k tomu Valentinas Civinskas.

Kromě udržitelných postupů podtrhuje i význam pozitivního pracovního prostředí. „V naší vertikální farmě hrajeme klasickou hudbu. Studie ukazují, že takové prostředí podporuje zdravější rostliny a rychlejší růst. Jsem si jistý, že to přispívá i k dobré pohodě našich zaměstnanců,“ dodává na závěr.

Principem vertikálního zemědělství je pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách nad sebou, často zahrnuje postupy s řízeným prostředím
bob1
Smykem řízené nakladače s nekonvenčním pohonem
Poté, co byl v roce 2022 uveden na trh první, plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X, představila...
_MG_0194
Nový projekt uhlíkového zemědělství
Jednou z možností, jak přispět k trvalé udržitelnosti zemědělství, je tzv. Carbon Farming. Je založen...
Výběr z příspěvků