Snižování emisí metanu a uhlíkové stopy chovu skotu

V živočišné výrobě se provádí výzkum doplňkových látek v krmivech a používání monitorování ke sledování a snižování emisí. Výhody snížení metanu mohou kromě environmentální stránky vést ke zvýšení účinnosti krmiv a užitkovosti a následně k lepší ekonomice chovu. Během posledních několika desetiletí došlo v živočišné výrobě k podstatnému zlepšení uhlíkové stopy v důsledku nárůstu znalostí o nutriční kvalitě různých krmiv.

Mikrobi fermentují krmiva a produkují vedlejší produkty, včetně metanu, významného skleníkového plynu. Trávy a seno, které se tráví déle, mají větší produkci metanu ve srovnání s koncentráty, jako je kukuřice nebo vedlejší produkty. Kvalita krmiva významně ovlivňuje hladinu metanu a používání vysoce kvalitních surovin je strategií ke snížení emisí metanu.
Použití doplňkových látek
Chovatelé skotu investují značné prostředky do doplňkových látek, aby snížili emise metanu. To je logická cesta, protože se ví, jak mohou různá krmiva ovlivnit produkci a zdraví zvířat. Ekonomickým plus je, pokud jsou doplňky dostupné lokálně a lze je snadno získat a nahradit dražší nebo nedostupné doplňky.
Inhibitory metanu blokují nebo inhibují tvorbu metanu změnou struktury nebo funkce tvorby metanu. Mezi běžně známé patří 3-nitrooxypropanol (3NOP) a bromoform, který se přirozeně vyskytuje/existuje v červených mořských řasách Asparagopsis taxiformis.
Modifikátory bachorové fermentace vedou k dalším příznivým změnám v prostředí bachoru. Snižuje tvorbu metanu, a navíc zlepšuje produktivitu a zdraví zvířat díky zvýšené dostupnosti bílkovin v dávce. Mezi modifikátory bachoru patří ionofory, které se vyrábí, a třísloviny a esenciální oleje, které se přirozeně vyskytují. Třísloviny jsou třídou sekundárních metabolitů rostlin a jsou známé svou schopností vázat se na proteiny a denaturovat je. Potenciální nevýhodou tříslovin je, že překrmování může způsobit nežádoucí obtížnější trávení krmiva u skotu. Esenciální oleje jsou také sekundární rostlinné metabolity a značně se liší ve struktuře a funkci. Jsou obecně známé pro své antioxidační a imunologické vlastnosti. Kromě prokázané schopnosti snižovat emise metanu došlo i kmenším přínosům pro zdraví a užitkovost zvířat. Zajímavé jsou například směsi esenciálních olejů je směs oleje ze semen koriandru, extraktu z muškátového oříšku a divoké mrkve a také směs česnekových a citrusových extraktů.
Více než jen snižování emisí – zdraví
I když je hlavním cílem výživou snížit emise, může se jednat o poznatky z dobrých životních podmínek zvířat, jako je např. aktivita vykazující známky stresu nebo nemoci, snížené přežvykování naznačující zdravotní problémy a teplota, která může odhalit infekce a metabolická onemocnění.
Emise z enterické fermentace tvoři největší podíl celkových emisí. Druhým největším přispěvatelem bývá výroba koncentrátu. CH4 emise z hospodaření se statkovými hnojivy jsou třetím největším přispěvatelem, takže záleží i na infrastruktuře ustájení a skladování na farmách a faktorech, jako je doba skladování exkrementů a typ skladování (například skladování kapalin v lagunách, nádržích). Bez ohledu na strategii krmení má účinnost krmiva a věk při prvním otelení významný dopad uhlíkovou stopu (CF), což zdůraznilo potřebu zlepšení chovu a přesného krmení, aby se snížily emise skleníkových plynů z farem. Naproti tomu nekryté skladování kejdy, účinnost krmiva a množství zakoupeného koncentrátu na krávu je problematické.

Rozhodování na základě dat
Údaje shromážděné zmonitorování krav lze použít k informovanému rozhodování o výživě a managementu zvířat. Pokud se například zhorší přežvykování, může být nutné upravit složení krmiva nebo prozkoumat možné zdravotní problémy. Využitím těchto údajů mohou zemědělci optimalizovat zdraví zvířat, zlepšit účinnost krmiva a v konečném důsledku zvýšit celkovou produktivitu. Nemá tedy smysl přinášet oběti na straně farmáře, chovatele jen proto, abychom snížili pár emisí. Pokud však dokážeme snížit emise a být úspěšní výrobci a chovateli, bude to mít obrovské společenské přínosy. Doplňkové látky v krmivech mohou být součástí úsilí o snížení uhlíkové stopy s cílem udržitelnější produkce potravin.

lopata
Krmiště i další pohybové chodby ve stáji dojnic se musí pravidelně vyhrnovat
hnůj
Skladování pevného hnoje má svá pravidla, aby nedocházelo ke zvýšení uhlíkové stopy a úniku emisí
laguna s kejdou
Nekryté skladování kejdy má významný dopad na uhlíkovou stropu farmy.
recirkulacni system
Využití odpadního tepla k chovu ryb
Bioplynové stanice se staly běžnou součástí zemědělské velkovýroby. Zatímco vyprodukovanou elektrickou...
Pokusy zaměřené na odolnost odrůd vůči rzem Foto Barbora Venclová
Odolnost jako důležitý faktor
Systematické zkoušení odolnosti materiálů a odrůd je předpokladem pro výběr nových zdrojů rezistence...
Výběr z příspěvků