hlavička webu

V Rennes rezonovalo téma udržitelnosti

Na výstavišti v Rennes se v polovině září uskutečnil již 37. ročník mezinárodního veletrhu SPACE. Zúčastnilo se ho 1207 vystavovatelů, z nichž 241 vystavovalo na SPACE poprvé. Z 39 zemí se prezentovalo 365 bylo mezinárodních společností. Tito vystavovatelé přivítali 90 771 návštěvníků, z toho 12 125 zahraničních návštěvníků ze 122 zemí. Celkově tato čísla odrážejí 23% nárůst počtu zahraničních návštěvníků a také rekordní počet zastoupených zemí.

Třídenní výstava odrážela podle slov pořadatelů zdravou ekonomickou situaci zemědělství, ale také jeho obavy z budoucnosti, protože objemy produkce hovězího, mléka, vepřového a drůbeže klesají. Poptávka spotřebitelů po kvalitních potravinách za dostupné ceny přitom nikdy nebyla vyšší.

 

Ocenění Innov’Space

Nedílnou součástí prestižní akce je udělení ocenění Innov’Space pro novinky v oboru. Porota složená z odborníků, nezávislá na organizaci SPACE, posuzuje s maximální neutralitou nové produkty navržené vystavovateli. Vybere produkty, zařízení nebo služby, které představují významnou inovaci.

Celkem bylo letos podáno 118 přihlášek, které byly důsledně přezkoumány porotou složenou z více než 50 členů. 37 společností bylo oceněno jednou nebo dvěma hvězdičkam. Čtyři vítězové získali speciální tříhvězdičkové ocenění: Kverneland Group France za exponát Pudama pro precizní zemědělství, Leretrif Rossard Batiment za produkt Watt’N’Wall  a konečně Mastatest od Mastaplex a Vetscan MastiGram+ od firmy Zoetis, které slouží pro rychlou detekci mastitid.

 

Energie jako téma

I letošní veletrh se zaměřil na energetiku. Toto téma rezonovalo na mnoha diskuzích a konferencích, včetně projektu Espace for the Future organizovaný zemědělskými komorami. Návštěvníci SPACE zde mohli získat všechny potřebné informace, které jim pomohou snížit jejich účty za energii a diverzifikovat jejich aktivity podle příležitostí, které tento trh nabízí. Fotovoltaika, větrná energie, výroba metanu, biomasa… v tomto oboru existuje mnoho výzev. Informovanost je nezbytná pro udržení ziskovosti farmy. V době, kdy je třeba přijímat strategická rozhodnutí, aby bylo možné čelit dvojí výzvě energetické a potravinové soběstačnosti, byl SPACE klíčovou příležitostí k přípravě na budoucnost v této oblasti.

 

Přehlídky zvířat

SPACE je unikátní přehlídkou prezentací a soutěží dojených a masných plemen skotu. Letos se v ringu prezentovalo 500 kusů skotu 13 různých plemen. Stěžejní byly Národní soutěž plemene charolais a European Simmental Breed Challenge.

Velký úspěch zaznamenala aukce masného skotu „Meat Excellence“, zaměřená na plemena bez tržní produkce mléka, a meziplemenná „Genomic Elite Auction“, jedinečná akce v Evropě věnovaná dojeným a kombinovaným plemenům. Na veletrhu SPACE se také prezentovalo 120 ovcí deseti různých plemen.

Vystaveno bylo více než 500 kusů skotu
Vystaveno bylo více než 500 kusů skotu
Udržitelnost byla na veletrhu tématem
1 generacni ryby
Chov ryb v recirkulačních akvakulturách má budoucnost
Chov sladkovodních ryb v recirkulačních akvakulturních systémech je podle Evropské unie zejména řešením...
tuz 1
Šetrné hospodaření s bonusem
S program Carboneg zaměřeným na regenerativní zemědělství přišla před časem společnost Benefit Management....
Výběr z příspěvků