hlavička webu

Novou příležitostí pro bioplynové stanice je biometan

Zemědělské bioplynové stanice nejsou pro zemědělce jen zdrojem příjmů za elektřinu a případně za teplo. Dovolují jim zhodnotit i vedlejší (odpadní) produkty zemědělské prvovýroby a cíleně pěstované (energetické) plodiny. Výstupní digestát je kvalitní hnojivo, které zlepšuje půdní strukturu. K dalšímu rozvoji bioplynových stanic přispívá produkce biometanu jako náhrady fosilního zemního plynu, ještě nedávno dodávaného především z Ruska.

Provoz zemědělské bioplynové stanice je organickou součástí mnoha činností v rostlinné i živočišné výrobě a díky těmto synergiím funguje i v krizových situacích velmi dobře. Bioplynové stanice zlepšují ekonomiku podniků, ale s respektem k životnímu prostředí a lokálním podmínkám. Vyrábějí čistou energii, pomáhají využití bioodpadů, výstupní digestát jako hnojivo snižuje potřebu průmyslových hnojiv a zlepšuje kvalitu půdy. Současně přinášejí ekonomický prospěch i místním obyvatelům a okolnímu regionu.

Novou šancí i pro zemědělské bioplynové stanice je produkce biometanu a jeho vtláčení do plynárenské sítě. Podle studie Komory OZE lze v Česku během krátké doby nahradit biometanem nejméně deset procent spotřeby fosilního zemního plynu. A to je důležité pro ochranu klimatu i pro energetickou bezpečnost a nezávislost.

Bioplynové stanice pak mohou sloužit i jako flexibilní zdroje pro regulaci distribuční elektrické sítě. Přes léto například vyrobí více biometanu, v zimním období naopak více elektřiny a tepla jak pro potřeby okolí, tak pro podporu distribuční sítě při snížení dodávky například z fotovoltaických zdrojů.

Příkladem vývoje je nedávno otevřená biometanová stanice v Zemědělském družstvu chovatelů a pěstitelů Litomyšl na Svitavsku. Stanice vyrábí elektřinu a teplo, ale významná část bioplynu se čistí na biometan, který se dodává do čerpací stanice CNG  a po dohodě s plynaři i vtláčí do plynárenské rozvodné sítě. Jako vstupní suroviny jsou využity hlavně vedlejší produkty z živočišné a rostlinné výroby. Investici za téměř 50 milionů korun realizovala společnosti Hutira, z fondů Evropské unie družstvo získalo dotaci 35 milionů korun.

Šancí pro zemědělské bioplynové stanice je produkce biometanu. Foto archiv/MT Biomethan
Aplikace digestátu snižuje potřebu průmyslových hnojiv a zlepšuje půdní strukturu. Foto Adam Moravec/CZ Biom
Biometan má zásadní význam pro naplnění evropských cílů udržitelné dopravy. Foto archiv/evm GmbH
Zakrytí koncových skladů digestátu zvyšuje objem bioplynu použitelný pro flexibilní provoz. Foto archiv Adam Moravec
Možnosti rozvoje stávajících bioplynových stanic
Podpora zemědělských bioplynových stanic byla původně vypsána (až na pár výjimek) na období 20 let. S...
Vytápění peletami je aktuálně v Česku druhé nejlevnější hned po vytápění palivovým dřevem
Komfortní vytápění i na našem venkově
V roce 2023 se vyrobilo 470 tisíc tun dřevních pelet, oznámila národní asociace Klastr Česká peleta....
Výběr z příspěvků