hlavička webu

Vyšší výnos na poli i ve skleníku

Biologicky odbouratelné mulčovací fólie, které nezatěžují životní prostředí, zvyšují výnos a zároveň chrání půdu před kontaminací nežádoucími mikroplasty. Lze je využít v zelinářské, ovocnářské i školkařské praxi. Po odstranění se zcela rozloží v půdě během několika měsíců.

Širokou škálu fólií pro zahradnický a zemědělský sektor představila na veletrhu IPM Essen nizozemská společnost Oerlemans Plastics. Již mnoho let vyvíjejí optimální řešení v souladu s praxí a celosvětovou tendencí aplikace udržitelného zemědělství. Produkty distribuují nejen ve své domovině. Své klienty zásobují po celé Evropě i v zámoří. Za dobu svého působení vyvinuli řadu variant, které odpovídají standardům běžného provozu. Pro specifické provozy nabízejí i řešení přímo na míru.

Klíčové vlastnosti fólií

Mulčovací fólie si udržují vysokou pevnost i ve vlhkém prostředí a zároveň odolávají dlouhodobému suchu. Chrání plodiny před vnějšími vlivy. Svou schopností zadržovat teplo zajišťují také jejich rovnoměrnější růst. Prosperitu plodin podporuje také schopnost zadržování vlhkosti. Černá varianta navíc zabraňuje růstu plevelu pod fólií.

Vyrábějí se v základních tloušťkách 15, 20, 25 a 30 mikronů. Varianty od 40 mikronů jsou stabilní i v rámci několika let. Kromě běžně dostupných návinů o délkách 1000, 1500, 2000 a 3000 metrů je společnost Oerlemans Plastics schopna dodat i delší náviny podle individuálního požadavku. Fólie lze efektivně pokládat pomocí stroje. Podle potřeb pěstitele zahrnuje nabídka varianty plné i s mikro- a makro-perforací. Tloušťku a délku lze zcela přizpůsobit konkrétní plodině. Mulčovací fólie jsou vhodné pro pěstování například drobného ovoce (jahod), zeleniny (fenyklu, chřestu…), ale také květin nebo dřevin. Pro školkaře jsou také v nabídce perforované pěstební sáčky, které disponují stejnými vlastnostmi.

 100% odbouratelné

Krédo udržitelnosti splňují fólie na sto procent. Ať už na poli či ve skleníku nekontaminují půdu mikroplasty. Výhodou jsou také nulové náklady na likvidaci. Po použití se zcela rozloží v půdě, působením mikroorganismů za vzniku CO2 a biomasy, v řádu několika měsíců. Produkt odpovídá předpisům EN 17033 a EN 13432.

Text a foto Daniela Urešová

role variant mulčovacích fólií na stojanu
Podle potřeb pěstitele zahrnuje nabídka varianty plné i s mikro- a makro-perforací
Pro školkaře byly vyvinuty biologicky odbouratelné sáčky
bob1
Smykem řízené nakladače s nekonvenčním pohonem
Poté, co byl v roce 2022 uveden na trh první, plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X, představila...
IMG-4
Úloha biologické rozmanitosti v ziskovém a udržitelném zemědělském podniku
Při hledání zvýšení výnosů plodin je konečným cílem stabilní biologické prostředí. Environmentální potřeby...
Výběr z příspěvků