
Udržitelnost je módní slovo, ale ve skutečnosti skutečně záleží na krávě, dojicím stroji a rukách farmáře.
Méně času v dojírně
Moderní dojicí systémy, dojírny nebo roboty jsou nejen o užitkovosti, ale i a pohodlí krav. Když dojnice během dojení není ve stresu a nebojí se, snadněji spouští mléko a kratší doba dojení obecně znamená méně spotřebované energie. Tím, že dojnice nestojí v dojírně dlouho, předchází se i jejich kulhání. Pohoda dojnic tak vede k vyšší dojivosti a nízkým účtům za veterináře.
Efektivní dojení a spotřeby
Chytřejší dojicí stroje, chladicí systémy s rekuperací tepla a další energeticky účinná zařízení mohou snížit spotřebu elektřiny v chovu. Nižší účty za energii, to je i nižší uhlíková stopa. Vybavení dojírny je důležité, ale existuje souvislost mezi zdravím krav a udržitelností chovu dojnic?
Zdravá vemena
Zdraví struků je důležité, protože je jedním ukazatelů rizika vzniku mastitidy. A ta není jen problémem pohody dojnic, je to také problém udržitelnosti. Mastitida znamená vyšší používání antibiotik, a tím stoupá riziko antimikrobiální rezistence. Mastitida má dopad na mléčnou užitkovost a vede k ekonomickým ztrátám chovu dojnic. Zánět vemene samozřejmě také znamená více práce a stresu pro chovatele.
Správné postupy dojení a dodržování hygienických norem jsou rozhodující pro zachování kvality syrového mléka. Nezbytná je pravidelná údržbu dojicího zařízení, aby byla zajištěna jeho účinnost a zabránilo se kontaminaci struků a mléka. Standardní postupy sanitace před dojením a po něm snižují rizika mikrobiální kontaminace a zlepšují celkovou hygienu mléka. Také odpovídající kvalita pryžových nebo silikonových vložek do strukových násadců a jejich pravidelná výměna brání stresu při dojení a traumatizaci struků. Dodržování správné rutiny při dojení znamená méně patogenů přenesených během dojení mezi struky i mezi dojnicemi a nízkou infekci v celém stádě dojnic.
Kolik krav na stejné množství mléka?
Lepší dojení s dobrým vybavením a správnými postupy, znamená, že nepotřebujeme v chovu více krav. To z hlediska životního prostředí bude znamenat nižší využití půdy, spotřebu vody, nízkou spotřebu krmiva i emise metanu.
Buducnost podle dnešní volby
Celosvětově se vyžaduje více potravin získaných rychleji s menšími zdroji a nižšími emisemi. Udržitelnost prvovýroby a celého mlékárenství se zaměřuje na kvalit mléka. Syrové mléko prvotřídní kvality snižuje potřebu jeho energeticky náročného zpracování na mléčné výrobky, omezuje množství odpadu a podporuje oběhového hospodářství. Zavedení přesných technologií, postupů a programů lépe uspokojuje požadavky trhu a životního prostředí. Výborná kvalita mléka ze zdravých vemen hraje roli při řešení potravinové bezpečnosti, snižování emisí skleníkových plynů a je cestou k udržitelné budoucnosti chovu dojnic. Dairy Global