Efektivita dojení a udržitelnost chovu dojnic

Budoucnost chovu dojnic stojí na umělé inteligenci, přesnosti a péči. Jde o méně stresu pro zvíře, nižší spotřebě energie dojírně a snižování odpadu. Chceme-li do roku 2050 nakrmit 10 miliard lidí, nemohou se věci dělat postaru. Musí se používat technologie, které respektují zvířata i lidi.

Udržitelnost je módní slovo, ale ve skutečnosti skutečně záleží na krávě, dojicím stroji a rukách farmáře.

Méně času v dojírně

Moderní dojicí systémy, dojírny nebo roboty jsou nejen o užitkovosti, ale i a pohodlí krav. Když dojnice během dojení není ve stresu a nebojí se, snadněji spouští mléko a kratší doba dojení obecně znamená méně spotřebované energie. Tím, že dojnice nestojí v dojírně dlouho, předchází se i jejich kulhání. Pohoda dojnic tak vede k vyšší dojivosti a nízkým účtům za veterináře.

Efektivní dojení a spotřeby

Chytřejší dojicí stroje, chladicí systémy s rekuperací tepla a další energeticky účinná zařízení mohou snížit spotřebu elektřiny v chovu. Nižší účty za energii, to je i nižší uhlíková stopa. Vybavení dojírny je důležité, ale existuje souvislost mezi zdravím krav a udržitelností chovu dojnic?

Zdravá vemena

Zdraví struků je důležité, protože je jedním ukazatelů rizika vzniku mastitidy. A ta není jen problémem pohody dojnic, je to také problém udržitelnosti. Mastitida znamená vyšší používání antibiotik, a tím stoupá riziko antimikrobiální rezistence. Mastitida má dopad na mléčnou užitkovost a vede k ekonomickým ztrátám chovu dojnic. Zánět vemene samozřejmě také znamená více práce a stresu pro chovatele.

Správné postupy dojení a dodržování hygienických norem jsou rozhodující pro zachování kvality syrového mléka. Nezbytná je pravidelná údržbu dojicího zařízení, aby byla zajištěna jeho účinnost a zabránilo se kontaminaci struků a mléka. Standardní postupy sanitace před dojením a po něm snižují rizika mikrobiální kontaminace a zlepšují celkovou hygienu mléka. Také odpovídající kvalita pryžových nebo silikonových vložek do strukových násadců a jejich pravidelná výměna brání stresu při dojení a traumatizaci struků. Dodržování správné rutiny při dojení znamená méně patogenů přenesených během dojení mezi struky i mezi dojnicemi a nízkou infekci v celém stádě dojnic.

Kolik krav na stejné množství mléka?

Lepší dojení s dobrým vybavením a správnými postupy, znamená, že nepotřebujeme v chovu více krav. To z hlediska životního prostředí bude znamenat nižší využití půdy, spotřebu vody, nízkou spotřebu krmiva i emise metanu.

Buducnost podle dnešní volby

Celosvětově se vyžaduje více potravin získaných rychleji s menšími zdroji a nižšími emisemi. Udržitelnost prvovýroby a celého mlékárenství se zaměřuje na kvalit mléka. Syrové mléko prvotřídní kvality snižuje potřebu jeho energeticky náročného zpracování na mléčné výrobky, omezuje množství odpadu a podporuje oběhového hospodářství. Zavedení přesných technologií, postupů a programů lépe uspokojuje požadavky trhu a životního prostředí. Výborná kvalita mléka ze zdravých vemen hraje roli při řešení potravinové bezpečnosti, snižování emisí skleníkových plynů a je cestou k udržitelné budoucnosti chovu dojnic.  Dairy Global

 

dojírna
Desinfekce vložek strukových násadců mezi dojením jednotlivých krav vede k zabránění přenosu patogenů mezi dojnicemi a snížení možné infekce ve stádě dojnic
vemeno
Dodržování zásad hygieny při dojení, jakou je i dezinfekce struků po dojení, je důležité pro prevenci mastitidy a udržení zdraví vemene
dojení kráva
Také přežvykování při dojení je spojeno s pohodou a zdravím dojnic
TT_17_technologie_další_foto
Peníze na moderní technologie i přípravu na klimatickou změnu
V letošní veřejné soutěži Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II., kterou vyhlásilo Ministerstvo...
1-biometan-litomyšl- INCIEN-kor5
Na výrobu biometanu budou mít hlavní vliv zemědělské bioplynové stanice
V Česku je v současnosti téměř čtyři sta zemědělských bioplynových stanic. Odpady ze zemědělské výroby...
Výběr z příspěvků