Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže

Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena křídla od těla, zrychleně dýchají a více pijí. Vědecký tým z Agronomické fakulty zjistil, že tepelný stres lze u kuřat snížit přídavkem kurkumy a extraktu ze šišáku bajkalského do krmné směsi. Díky potlačení stresu z vyšší teploty se zvýší i celková pohoda kuřat.

V rámci pokusu vědci a vědkyně kuřata téměř na konci výkrmu vystavili střednímu tepelnému stresu, 28 stupňům Celsia. „Rozdělili jsme je na dvě skupiny a jedné jsme do krmné směsi dali přípravek, který obsahuje kurkumu a extrakt ze šišáku bajkalského. Zjistili jsme, že kuřata s přípravkem v krmné směsi snížila výskyt termoregulačního chování a více žrala. Za období, které jsme sledovali, měla tato kuřata i vyšší přírůstek. Je to jeden ze způsobů, jak zmírnit negativní vliv středního tepelného stresu,“ popsal Vladimír Zmrhal z Ústavu chovu a šlechtění zvířat AF MENDELU. Jak změněné chování, tak i zlepšená užitkovost poukazují na sníženou úroveň stresových faktorů, a tím i zlepšení welfare těchto kuřat.

Kurkumin a baicalin

Kurkuma a šišák bajkalský obsahují kurkumin a baicalin s protizánětlivým a antioxidačním účinkem, které potlačují oxidativní stres způsobený právě tepelným stresem. „Tepelný stres narušuje funkci střevní bariéry, což pak způsobuje mírnou zánětlivou reakci na úrovni střeva. Tyto procesy vedou ke zhoršenému trávení živin, což je hlavním důvodem zhoršeného růstu kuřat. Za stavu tepelného stresu je potlačení prozánětlivého prostředí výhodné z pohledu zlepšeného trávení živin a lepší užitkovosti. Snížení dopadů oxidativního stresu na úrovni střeva zase vylepšuje funkci střevní bariéry a trávení živin,“ vysvětlil vědec.

 

Vnímání tepla

Z výsledků nedávných prací vyplývá, že zejména účinné látky šišáku bajkalského ovlivňují také produkci různých látek v mozku souvisejících s vnímáním tepla u kuřat. „Změna chování je tedy zřejmě kombinací účinků, kdy kurkuma a šišák zlepšují stav trávicího traktu a potlačují zánětlivé procesy, jejichž doprovodným jevem je zvýšení teploty těla, a dále přímo vlivu účinných látek na vnímání tepla u kuřat,“ popsal Zmrhal. Aditivum pro snížení termoregulačního chování je možné využít nejen ve výkrmu brojlerových kuřat, ale i u nosnic. Využití šišáku bajkalského a kurkumy ve vědeckých studiích zabývajících se výživou zvířat se v posledních letech stupňuje.

 

Zdroj informací: AF MENDELU

Foto: AF MENDELU

 

 

V podniku zvolili odrůdu čiroku Ruzrok Foto David Bouma
Pro jistější produkci bez hrabošů
Zemědělské družstvo Dolní Újezd řeší již delší dobu problémy s hraboši. Celkově hospodaří zhruba na 9400...
senzor (2)
Chytré technologie pro precizní chov dojnic
Senzory, termokamery i analýzy obrazu jsou tzv. smart technologie často s využitím umělé inteligence,...
Výběr z příspěvků