Bakteriální těkavé látky: Nový objev slibuje revoluci v udržitelném zemědělství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) a jejich kolegové z Univerzity v Kolíně nad Rýnem dosáhli převratného objevu, který ukazuje, jak těkavé látky produkované bakteriemi výrazně ovlivňují růst rostlin. Tento výzkum, publikovaný v prestižním časopise Plant Communications, otevírá nové možnosti pro rozvoj ekologicky šetrných zemědělských postupů.

Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na těkavé organické látky, které slouží jako klíčové signální molekuly ve složité komunikaci mezi bakteriemi a rostlinami.

V reakci na tyto bakteriální signály rostliny provádějí zásadní úpravy:
1. Mění složení látek, které vylučují kořeny do půdy.
2. Tlumí tvorbu obranných molekul.
Tyto změny určují, jak snadno se bakterie mohou na kořenech usadit a navázat s rostlinou vzájemně prospěšné interakce.

Identifikace neznámých stimulátorů

Na rozdíl od dosavadních výzkumů, které se obvykle soustředily na jednotlivé bakteriální kmeny, se tento nový projekt zaměřil na složité interakce v rámci celých bakteriálních komunit.

Ing. Miroslav Berka, Ústav molekulární biologie a radiobiologie, AF MENDELU, vysvětluje, že ačkoliv bylo známo, že bakteriální komunity růst rostlin ovlivňují, nebylo jasné, jaké látky přesně vylučují. Týmu se tyto těkavé látky produkované bakteriemi podařilo identifikovat.
Mezi objevené sloučeniny ovlivňující rostliny patří například těkavé sirné sloučeniny, které mají výrazný stimulační účinek. Po aplikaci těchto identifikovaných těkavých látek k rostlinám bylo zjištěno, že zvyšují jejich růst i možnou odolnost.

Udržitelný dopad a snižování POR

Objev má velký potenciál pro udržitelné zemědělství a ekologii.

Ing. Berka doplňuje, že toto zjištění otevírá nové možnosti pro využití poznatků v udržitelném zemědělství i ekologii. Výsledky se mohou uplatnit například při snižování aplikace přípravků na ochranu rostlin.
Vědci, kteří se na mezinárodním výzkumu podíleli (včetně německých kolegů), jsou z výsledků velmi nadšení. Ing. Berka dodává, že zjištění jsou přínosná nejen pro aplikovaný výzkum, ale i pro základní pochopení interakcí mezi rostlinami a mikroorganismy. Objev výrazně rozšiřuje naše poznání o tom, jak mikrobiální společenstva prostřednictvím těkavých látek ovlivňují růst rostlin a dění v rhizosféře – prostředí kořenů.
Vědecký tým plánuje ve výzkumu pokračovat. Zajímá je, jak přesně jednotlivé látky na rostliny působí, a zda se dají samostatně aplikovat přímo na pole.

 

Ing. Miroslav Berka, Ústav molekulární biologie a radiobiologie, AF MENDELU Foto archiv MENDELU
Mezi objevené sloučeniny ovlivňující rostliny patří například těkavé sirné sloučeniny, které mají výrazný stimulační účinek. Po aplikaci těchto identifikovaných těkavých látek k rostlinám bylo zjištěno, že zvyšují jejich růst i možnou odolnost Foto archiv MENDELU
0619 F1
Čirok – spojení vědy a pivovarnictví
Odrůda čiroku Rufuss, vyšlechtěná v roce 2023 Národním centrem zemědělského a potravinářského výzkumu...
LEMKEN Foto 1
Pluh nezvyklé konstrukce pro fixaci oxidu uhličitého
Společně s Centrem pro výzkum zemědělské krajiny (ZALF) e.V. v německém městě Müncheberg se firma LEMKEN...
Výběr z příspěvků