Komplexní přístup k preciznímu zemědělství

S Ing. Vítězslavem Krčkem, Ph.D., vedoucím rostlinné výroby podniku Agra Řisuty, s. r. o., jsme hovořili o přístupu jeho podniku k preciznímu zemědělství.

Váš podnik je znám jako propagátor moderních technologických postupů v zemědělství. Řadu let také aplikujete na svých pozemcích precizní zemědělství, jaký byl důvod tohoto rozhodnutí?

Náš podnik vznikl v roce 1994, přičemž od samého počátku jsme prosazovali ve svém podnikání různé inovace, proto používat zásady precizního zemědělství v našem hospodařené bylo logickým rozhodnutím. Dá se říci, že počátečním krokem k tomu bylo to, že jsme v roce 2004 jako první zemědělský podniku v ČR namontovali na traktor autopilot. Přelomový potom byl rok 2014, kdy jsme ve spolupráci s ČZÚ, ČVÚT a s dalšími partnery vypracovali projekt evropského investičního partnerství „Implementace nových a inovativních technologií precizního zemědělství do rostlinné výroby“, podle kterého jsme od roku 2016 postupovali, a to na celé ploše, na které pěstujeme zemědělské plodiny. Odmítli jsme to, jak se to mnohde děje, že začneme jen na jednom poli a u jedné plodiny, chtěli jsme hned od začátku postupovat komplexně.

Dařilo se vždy uplatnit zásady precizního zemědělství?

Zejména v počátku jsme naráželi na řadu problémů, například ne všechna zařízení pracovala tak, jak bychom očekávali. Je to pochopitelné, šlo o nové věci, proto i my jsme používali metodu omylu a pokusu, takže jsme některé součástky brzo vyřadili pro jejich komplikovanost, nepřívětivost či dokonce chybovost. Rovněž postup podle zmíněného projektu narážel hlavně na administrativní náročnost. Pokud mám informace, byli jsme jedni z mála, kterým se v Česku podařilo tento projekt dotáhnout až do praktického používání. Musím přiznat, že ne vše od začátku začalo fungovat na sto procent, řadu věcí jsme museli korigovat, opravovat, od některých jsme museli dokonce odstoupit, postupem doby se však podařilo řadu věcí, jak se říká, vychytat.

Jakých oblastí se principy precizního zemědělství ve vašem podniku týkají?

Jak jsem řekl, jde o celý komplex technologických postupů uplatňovaný na celkové výměře podniku. Rozjeli jsme například diferencovanou aplikaci dusíku, diferencovaně rovněž na celé ploše sejeme polní plodiny. Variabilně aplikujeme rovněž přípravky ochrany rostlin, přičemž chvíli trvalo než si vše sedlo. Například propojení postřikovače s terminálem tak, aby výstupy odpovídaly, trvalo dva roky. Stalo se nám rovněž, že při setí stroj na některých místech zcela vypnul a přestal pracovat. Až za nějakou dobu jsme zjistili, že programátoři nepočítali s výsevkem 4,2 milionu semen, takže terminál dal stroji povel a ten přestal sít.

Promítlo se využívání precizního zemědělství ve vašem podniku do jeho výsledků?

Často se mluví o tom, že precizní zemědělství by mělo přinést například vyšší výnosy a také úspory. Moje filozofie je, že v prvé řadě musíme dosáhnout toho, aby se na polích nepřehnojovalo, selo se tolik semen, kolik je potřeba, to samé platí i o aplikaci chemických přípravků. Jde tedy hlavně o optimalizaci technologických postupů a jejich racionalizaci.

Co byste doporučil těm, kteří chtějí začít s precizním zemědělstvím. Co mají především udělat?

Především jde o to, aby si ten, který podnik udělal inventarizaci podmínek, v jakých hospodaří a také zhodnotil výsledky, kterých dosahuje. Pokud za posledních deset let má průměrný výnos u pšenice šest tun, nemá cenu, aby počítal s technologií, která by byla na výnos třeba osm tun. Dalším krokem by mělo být stanovení cílové dávky dusíku na základě odběrového normativu se započítáním očekávané mineralizace a spadu. Na základě toho je třeba udělat kategorizaci půdních bloků pro konkrétní plodinu. Například v našem podniku je máme rozděleny do pěti skupin a na základě tohoto zhodnocení jsme přepracovali dávky dusíku. Jak jsme zjistili, na výnosy, kterých tady dosahujeme, jsme aplikovali vyšší dávky dusíku, než bylo potřeba. Obdobně je tomu i u variabilního setí, při kterém stanovíme základní výsevek podle odrůdy a data setí, upravíme podle výnosové hladiny pozemku a kompenzujeme podle mapy RVP.

Jakou vidíte perspektivu precizního zemědělství?

Jde o další krok k tomu, abychom optimalizovali technologické postupy v zemědělství. A to platí nejen o rostlinné výrobě, ale i živočišné. Náš podnik je snad jediný, který v okolí chová prasata, nedávno jsme otevřeli stáj pro výkrm, ve které rovněž uplatňujeme jeho principy. Jde bezesporu o správný směr, není ale všemocné, nelze od něj očekávat, že přinese zázrak. Je třeba každodenní práce a neustále ověřovat nové věci. Perspektivu vidíme například v robotizaci zemědělství. Proto jsme udělali další projekt evropského investičního partnerství s názvem „Implementace autonomních technologických prostředků do rostlinné výroby“, opět ve spolupráci s odborníky z ČZU.

Copy-of-Headshot-Template-2
Kombinace agrovoltaiky a zemědělství
Podle nové analýzy energetického nevládní organizace Ember by zemědělci ve střední Evropě mohli kombinací...
představení projeku Pro ječmen
Projekt plzeňského pivovaru má zajistit stabilitu pěstování ječmene
Vědecko-výzkumný projekt Pro ječmen kombinuje prvky regenerativního zemědělství a využití hi-tech měřicích...
Výběr z příspěvků