Společné setkání trojjediného ústavu

Koncem ledna proběhla v rámci nově vzniklého Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i., (CARC – angl. Czech Agrifood Research Center) trojjediná vědecká rada a současně rada pro transfer výsledků výzkumu. CARC vznikl 1. ledna 2025 sloučením Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i., (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i., (VÚPP) s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., (VÚRV).

Původní vědecká rada ústavu se tak rozrostla o interní i externí členy, odborníky na zemědělskou techniku a potravinářství. Akce proběhla v aule ústavu CARC v Praze-Ruzyni, konala se současně prezenčně i on-line. Jednání předsedal doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D., náměstek ředitele CARC pro vědu a výzkum.

Pět výzkumných odborů

RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel CARC, představil novou podobu ústavu, jehož posláním je vědecká, výzkumná a další tvůrčí činnost a přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech. Činnost je plánována na pět let v tzv. dlouhodobé koncepci rozvoje výzkumné organizace (DKRVO), přičemž všechny koncepce původně samostatných odborných ústavů jsou řešené v nezměněné podobě. Vědecké projekty rovněž pokračují. V rámci CARC pracuje celkem 330 zaměstnanců, z toho 140 vědeckých pracovníků ve 26 výzkumných týmech v deseti střediscích. Centrum je tvořeno pěti výzkumnými odbory. Odbor systémů hospodaření na půdě CARC pod vedením Ing. Ladislava Menšíka, Ph.D., se zabývá dlouhodobými polními experimenty, ale i poloprovozními a provozními pokusy. Stará se o celou síť vlastních pokusných stanic a zaměřuje se na transfer výsledků a poradenství pěstitelům aj. Odbor genetiky a šlechtění rostlin CARC v čele s Ing. Milošem Faltusem, Ph.D., se soustředí na koordinaci ochrany genetických zdrojů rostlin. Provozuje jednu z největších evropských genobank a špičkovou kryobanku. Zaměřuje se na moderní biotechnologie ve šlechtění, vlastní šlechtění a zavádění nových plodin do suchých oblastí. Odbor ochrany plodin a zdraví rostlin CARC s vedoucím Ing. Janem Lukášem, Ph.D.,  zaměstnává nejvíce výzkumných pracovníků, kteří vyvíjí metody integrované ochrany rostlin a zkoumají inovativní technologie ochrany zásob. Zabývají se také monitoringem a potlačováním invazního hmyzu. Zkoumají rovněž účinky pesticidů na užitečný hmyz a vyvíjí botanické pesticidy. Odbor zemědělské techniky CARC se v čele s Ing. Jiřím Součkem, Ph.D., věnuje robotizaci a automatizaci v živočišné výrobě, preciznímu zemědělství, zkoumá biopaliva a bioplyn, využití odpadních a zbytkových surovin ze zemědělství. Věnuje se také optimalizaci pěstebních procesů včetně minimalizace uhlíkové stopy. Odbor potravinářství CARC s vedoucím Ing. Marianem Urbanem, Ph.D., zkoumá oblast kvality, autenticity a bezpečnosti potravin. Vyvíjí potravinové inovace, cílí na podporu zdraví populace prostřednictvím bezlepkových potravin a ve vlastní akreditované zkušební laboratoři testuje potravinové alergeny.

Rok 2024 ve VÚRV

Jak uvedl RNDr. Madaras, VÚRV řešil v roce 2024 třináct výzkumných záměrů financovaných Ministerstvem zemědělství a celkem 60 národních a 14 mezinárodních projektů. Kromě činnosti pro stát a MZe (např. kontrola plnění nitrátové směrnice) se odborníci z VÚRV zabývali poradenstvím, vzděláváním a popularizací vědy. „Myslíme i na nejmenší – v rámci programu Zemědělství v rovnováze: Osvěta a vzdělávání pro udržitelnou budoucnost se děti seznamují nejen se základními zemědělskými plodinami a s možnostmi jejich využití, ale i s živočichy žijícími na poli,“ podotkl RNDr. Madaras. Celkové výnosy VÚRV v roce 2024 představovaly 291 mil. Kč. Z toho 115 mil. Kč tvořila institucionální podpora, která proti roku 2023 klesla o 10 %. Zbylou částku doplňují finance z projektů, smluvního výzkumu a hospodářské činnosti. Hlavními výzkumnými partnery VÚRV byly v uplynulém roce Česká zemědělská univerzita v Praze, Mendelova univerzita v Brně, Akademie věd České republiky, Univerzita Palackého v Olomouci  a Univerzita Karlova. VÚRV spolupracuje s odborníky z Číny, USA, Velké Británie, Německa, Francie, Itálie, Slovenska i Jižní Koreji. RNDr. Madaras představil některé z výzkumných záměrů VÚRV (např. Precizní zemědělství, digitální a smart technologie v rostlinné výrobě, Využití genetické diverzity rostlin pro adaptabilní a udržitelnou rostlinnou výrobu nebo Vývoj a ověřování účinnosti nových prostředků a metod ochrany rostlin a hodnocení jejich vlivu na necílové organismy). RNDr. Madaras posléze předal pracovníkům z VÚRV ocenění za nejlepší výsledky výzkumu v roce 2024. Ocenění si převzali např. Ing. Pavel Růžek, CSc., a Ing. Helena Kusá, Ph.D., za inovativní postupy pro meziřádkové kypření a plečkování polních plodin s důlkováním a přihnojením a také za získání Ceny ministra zemědělství 2024 – 1. místa za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Ocenění získal rovněž Ing. Jiří Hermuth za dlouholetou šlechtitelskou práci, aktivní spolupráci s množiteli osiv a zemědělskou praxí a za vynikající propagaci nových plodin vhodných do suchých oblastí. Dalším z oceněných byl Ing. Jan Lukáš, Ph.D., se svým kolektivem za soubor výsledků věnovaných dálkovému průzkumu Země a digitalizaci zemědělství aj.

Záběr aktivit VÚZT a VÚPP

Výsledky řešení dlouhodobé koncepce VÚZT za rok 2024 přednesl Ing. Jiří Souček, Ph.D., současný vedoucí Odboru zemědělské techniky CARC. V rámci DRKVO řešil VÚZT v roce 2024 šest výzkumných záměrů: 1) Technologie pro precizní, konvenční a ekologické zemědělství v rostlinné výrobě a navazujících oborech; 2) Výzkum šetrných a smart technologií pro živočišnou výrobu s důrazem na welfare, úsporu energií, ochranu životního prostředí, automatizaci a dlouhodobou udržitelnost; 3) Výzkum pokročilých obnovitelných zdrojů energie (OZE) s ohledem na uhlíkové zemědělství, bio-ekonomii a cirkulární ekonomiku; 4) Zvyšování kvality zemědělských produktů, posklizňových úprav a metod skladování s ohledem na environmentální a energetickou náročnost; 5) Nové způsoby a techniky využití materiálů na bázi biologických surovin, OZE; 6) Nové postupy, technologie a logistika pro využití biologického odpadu, vedlejších a zbytkových surovin v zemědělství a průmyslu. Záběr aktivit ústavu je ale podle slov Ing. Součka mnohem širší. Ve VÚZT pracovalo v uplynulém roce celkem 38 pracovníků. V loňském roce se podařilo ve VÚZT například rozvinout monitoring stavu zemědělské půdy pomocí DPZ a následné vyhodnocení ve 3D modelu. Ústav také spolupracoval na vývoji robotické plečky, která získala ocenění Grand Prix na veletrhu Techagro. Nedostatek pracovníků v živočišné výrobě je jedním z důvodů vývoje smart technologií, jako je automatizace a robotizace technologických systémů v chovu dojnic, na které se VÚZT rovněž zaměřuje. V rámci výzkumu technologií pro živočišnou výrobu pracovníci ústavu měřili emise skleníkových plynů i amoniaku. V rámci analýzy výroby a spotřeby kapalných biopaliv zkoumali palivový článek jako generátor vodíku. Odborníci z VÚZT se zabývají také agrovoltaikou, nabízí rovněž informační a poradenský expertní systém pro zemědělskou techniku, pěstební technologie a ekonomiku produkce.

Ing. Marian Urban, Ph.D., současný vedoucí Odboru potravinářství (bývalý ředitel VÚPP) přítomným přiblížil řešení dlouhodobé koncepce VÚPP za rok 2024. Zabývali se dvěma výzkumnými záměry: 1) Zdraví a udržitelný životní styl; 2) Potravinářské technologie a metody analýzy potravin. K významným aktivitám ústavu patří například výzkum hypoalergenních potravin (výroba tempehu z čiroku a dalších přirozeně bezlepkových plodin), zpracování databáze bezlepkových produktů nebo rozvoj fermentačních technologií.

Společná témata

K hlavním důvodům integrace tří původně samostatných veřejných výzkumných ústavů do CARC patří podle MZe jejich tematické propojení a mezioborový přesah. Důvodem sloučení jsou také úspory, a to zejména při nákupu materiálu i služeb a také u provozních a režijních nákladů. K novým tématům, na nichž bude CARC pracovat, patří podle RNDr. Madarase zintenzivnění výzkumu využití léčivých rostlin jako nositelů účinných látek vhodných pro vývoj potravin využitelných pro prevenci civilizačních chorob, dále biotechnologické využití meziproduktů ze zemědělství a z potravinářského průmyslu jako vstupů a surovin. Cílem výzkumu budou rovněž biologicky aktivní látky a jejich modulační účinky na mikrobiotu gastrointestinálního traktu i aplikace netradičních plodin při vývoji potravin pro populaci se specifickými výživovými nároky nebo výzkum mitigačních a adaptačních způsobů hospodaření vedoucích k nízkoemisnímu a udržitelnému zemědělství v souladu s cíli SZP.

Historicky první vědecká rada CARC
Jedním z pěti vědeckých odborů CARC je Odbor genetiky a šlechtění rostlin
Čirok zrnový Ruzrok vzešel ze šlechtitelské práce VÚRV
valtra 0
Traktory pro udržitelné zemědělství
Společnost Valtra nedávno představila nejnovější generaci vysoce výkonných traktorů série S. Jejich sériová...
staj
Jak na problémy s tepelným stresem
Vysoké teploty prostředí mají negativní vliv na zdraví a výkonnost zvířat i lidí. Vlny veder mohou být...
Výběr z příspěvků