hlavička webu

Leader PF Full Electric – samojízdný krmný vůz s elektrickým pohonem

U manipulační techniky, určené pro provoz v zemědělské výrobě, je elektropohon zajímavou alternativou ke spalovacím motorům. Jedná se o koncept udržitelnosti, zacílený na redukci emisí v živočišné výrobě. Tak vznikl Leader PF Full Electric, samojízdný míchací vůz se stoprocentním elektrickým pohonem. Tento krmný vůz vhodně doplňuje sortiment strojů výrobce Faresin s elektrickým pohonem. Program těchto strojů zahájil Faresin již v roce 2018 uvedením teleskopického manipulátoru s elektrickým pohonem na trh.

Samojízdný krmný míchací vůz Leader PF Full Electric byl vyvinutý proto, aby mohl využívat elektrický proud, který si zemědělci produkují ve velkém množství ve fotovoltaických elektrárnách či bioplynových stanicích s nízkými náklady.

Lokálně bezemisní provoz

Zároveň stroj neprodukuje lokálně žádné emise, což je v uzavřených budovách, jako jsou ustájení skotu, velkou předností. Lokálně také samojízdný míchací vůz se stoprocentním elektrickým pohonemznamená snížení zatížení životního prostředí. Bezhlučností provozu zároveň své okolí méně zatěžuje hlukem.

V poslední době se téma redukce emisí v zemědělství skloňuje stále častěji. To vede ke zvyšujícímu se zájmu o elektrické stroje. První elektrický krmný vůz Leader PF 1.14 Full Electric firmy Faresin disponuje míchací vanou o objemu 14 krychlových metrů a vertikálním míchacím šnekem. Představuje tedy vhodné řešení pro zemědělské podniky, které disponují vlastním zdrojem obnovitelné energie. Zájemci si mohli vůz prohlédnout na stánku firmy Faresin na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2023.

Baterie pro celodenní výdrž

Konstruktéři vyvíjeli nový vůz s tím, aby jeho výkon byl na shodné úrovni, jako u ekvivalentu s dieselovým pohonem, a zároveň i dostatečnou výdrž baterií pro celodenní provoz na podniku střední velikosti. Proto má krmný vůz instalovánu baterii 91 kW, 210 Ah s integrovanou telemetrií Farmatics pro ovládání na dálku. Baterie se nachází v zadní části motorového prostoru, kde se nebude znečišťovat, funguje jako praktické protizávaží nákladu a je snadno přístupná.

Po vybití je možné baterii flexibilně dobít prostřednictvím systému Universal Charge Systems ze sítě 220 anebo i 400 V. Stroj je kromě toho vybaven systémem pro rekuperaci při brždění a při uvolnění pojezdového pedálu. Získaná elektrická energie se ukládá do baterie a prodlužuje dobu možného nasazení krmného vozu. Pojezd obstarává elektromotor o výkonu 51 kW na zadní nápravě, který přenáší výkon na přední nápravu prostřednictvím kloubového hřídele. Všechna hnaná kola jsou řiditelná ve čtyřech různých režimech.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

První elektrický krmný vůz Leader PF 1.14 Full Electric firmy Faresin disponuje míchací vanou o objemu 14 krychlových metrů a vertikálním míchacím šnekem
Po vybití je možné baterii flexibilně dobít prostřednictvím systému Universal Charge Systems ze sítě 220 anebo i 400 V.
Porost kukuřice s podsevem žita a hrachu Foto Antonín Kintl
Nová technologie pěstování kukuřice
V rámci technologií precizního zemědělství se intenzivně vyvíjí možnost využití dronů pro mapování pozemků,...
1-kotel
Kotel na dřevní štěpku je dobrá investice
Česká rodinná firma DŘEVO-PRODUKT SV se již více než 25 let věnuje zpracování dřeva a jeho dalším, zejména...
Výběr z příspěvků