
MyEasyFarm, AgTech startup, specializující se na regenerativní zemědělství, nízkouhlíkové zemědělství a precizní zemědělství, oznamuje okamžitou dostupnost MyEasyBiomass – nového provozního modulu, podporujícího uhlíkové projekty, regenerativní zemědělství a iniciativy v oblasti biomasy. Tento modul vznikl v rámci projektu financovaného Evropskou kosmickou agenturou (ESA) ve spolupráci s výzkumnou jednotkou CESBIO (Univerzita Toulouse/CNRS/CNES/IRD/INRAE) a s podporou Connect By CNES. Modul je dostupný zatím v anglickém a francouzském jazyce.
Ukládání uhlíku do půdy
Hlavním nástrojem pro zlepšení ukládání uhlíku do půdy je zvýšení biomasy, vracené zpět prostřednictvím meziplodin. Jejich měření však zůstává velmi nejisté.
Modul MyEasyBiomass se tomuto problému věnuje díky inovativní kombinaci satelitního dálkového průzkumu a agrometeorologického modelování, konkrétně pomocí modelu SAFYE-CO2, vyvinutého organizací CESBIO. Tento model je nyní součástí platformy MyEasyFarm díky technologickému transferu, zprostředkovanému Toulouse Tech Transfer.
SAFYE-CO2 umožňuje přesné odhady biomasy plodin a meziplodin ve vysokém prostorovém i časovém rozlišení, a to i za náročných podmínek (různé fáze růstu, oblačnost). Tyto spolehlivé digitální údaje nahrazují odhady a zlepšují kvalitu indikátorů v regenerativních a nízkouhlíkových projektech.
Hlavní vlastnosti MyEasyBiomass:
„MyEasyBiomass je první komerční řešení, které integruje model SAFYE-CO2, výsledek více než patnáctiletého výzkumu našich týmů,“ říká Eric Ceschia, vědecký ředitel CESBIO.
Tento nový modul je dostupný pro řešení MyEasyCarbon i MyEasySpheres, což umožňuje jeho využití v nízkouhlíkových projektech a regenerativním zemědělství vývojáři uhlíkových projektů, zemědělskými družstvy, agroprůmyslovými společnostmi a poradenskými organizacemi.
Další informace o projektu jsou k dispozici na stránkách ESA i na webu MyEasyFarm.
Více o MyEasyFarm:
V MyEasyFarm pracují experti na zemědělská data. V SaaS platformě využívají data ze satelitů, zemědělských strojů, půdy, počasí a dalších zdrojů. Umožňují celému potravinářskému řetězci – od farmářů po potravinářské firmy – měřit, sledovat, vykazovat a ověřovat změny v zemědělských postupech.