Bakterie proti houbovým chorobám

V minulém roce byla v Evropské unii úspěšně obnovena po náročném několikaletém procesu registrace účinné látky biologických mořidel Cerall, Cedomon a Cedress. Jedná se o bakterii Pseudomonas chlororaphis, kmen MA342. Přípravky se využívají například při moření obilnin.

Informovala o tom v tiskové zprávě nizozemská firma Koppert s tím, že je jedinou společností v Evropě, která nabízí účinné biologické (mikrobiální) řešení proti houbovým chorobám obilovin přenášeným osivem, konkrétně přípravek Cerall. Moření osiva tímto přípravkem ho nejen chrání proti chorobám jako je fuzarióza a mazlavá sněť pšeničná, ale podporuje také růst a vývoj mladých porostů obilovin až do fáze pátého listu.

Společnost uvádí, že bakterie Pseudomonas chlororaphis MA342 produkuje metabolity, které mají přímý inhibiční účinek na běžné houbové choroby. Po namoření osiva zůstává při skladování v suchu neaktivní. Po výsevu pak půdní vlhkost způsobí, že se bakterie probudí z klidové fáze a začnou se množit. Rostou kolem semen a prvních kořínků a soutěží s přítomnými patogeny o prostor a výživu. Pokračují také v uvolňování těch metabolitů, které dále oslabují růst hub.

Kromě toho způsobí, že rostlina spustí obranné reakce, které následně také zabrání patogenům úspěšně infikovat mladou rostlinu. Kromě schopnosti bojovat proti chorobám mají bakterie v přípravku Cerall také silný růstový podpůrný účinek. Stimulují vzcházení semenáčků a pomáhají rostlině vyrovnat se s abiotickými stresovými faktory, jako je například sucho. Tímto způsobem Cerall se svými aktivními bakteriemi zajišťuje výrazné zvýšení výnosu, uvádí Koppert v tiskové zprávě.

Optimální růstová fáze plevelů pro ošetření kontaktními listovými herbicidy Foto Miroslav Jursík
Šetrně k přírodě efektivní aplikací herbicidů
Herbicidy se podílí téměř z 50 % procent na spotřebě přípravků na ochranu rostlin v ČR, EU, ale také...
potraviny
Miliony eur pro kvalitní a udržitelné zemědělsko-potravinářské produkty EU
Evropská komise v roce 2023 vyčlení 185,9 milionu eur na financování propagačních činností v oblasti...
Výběr z příspěvků