Čirok – spojení vědy a pivovarnictví

Odrůda čiroku Rufuss, vyšlechtěná v roce 2023 Národním centrem zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC), se stala základem nové řady bezlepkových piv Pivovaru Clock. Projekt propojuje agronomický výzkum s potravinářskou praxí a demonstruje potenciál netradičních plodin v měnících se klimatických podmínkách.

Rufuss je středně vysoký zrnový čirok (výška kolem 1,6 m) s mohutnou latou a velkými bílými zrny.

Vedle agronomických parametrů je důležitou vlastností i nízký obsah taninů, látek způsobujících svíravou chuť, které bývají u běžných čiroků technologickou překážkou v potravinářství. „Díky nízkému obsahu taninů nenarušuje senzorické vlastnosti potravin a je technologicky vhodný i pro pivovarnictví. Rufuss tak přináší technologickou úsporu i zjednodušení pivovarského procesu, bez nutnosti složitých úprav zachovává přirozený chuťový profil čiroku,“ uvádí šlechtitel Ing. Jiří Hermuth, který se čirokem dlouhodobě zabývá v rámci týmu Genové banky CARC.

Čirokové pivo

Na základě této odrůdy využil Pivovar Clock čirokový slad jako částečnou náhradu ječmene a uvedl na trh piva Glee, Emily, Antonio a Trudi. Jsou bezlepková a chuťově rozmanitá – čirok má neutrální chuť, která umožňuje vyniknout chmelu a kvasnicím. „Nejde jen o produkt pro celiaky, ale o alternativu pro každého, kdo hledá nové chutě a suroviny,“ doplňuje Ing. Jiří Andrš, jednatel pivovaru.

Velbloud mezi plodinami

Z agronomického hlediska má čirok výjimečnou odolnost vůči suchu a efektivní hospodaření s vodou – přezdívá se mu „velbloud mezi plodinami“. Je nenáročný na vstupy, a proto vhodný do udržitelných systémů hospodaření. Lze ho využít nejen v potravinářství, ale i jako krmivo či substrát pro bioplynové stanice.

Čirok navíc nabízí nutriční přínosy – obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerály (Mg, Zn, Fe) a má antioxidační účinky. Působí také alelopaticky – omezuje výskyt některých škůdců včetně hrabošů.

„Diversifikace pěstovaných plodin je klíčem k adaptaci na klimatické změny. Čirok Rufuss je příkladem udržitelného výzkumu s reálným dopadem,“ uzavírá ředitel CARC RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D. Výzkumné centrum nabízí podporu zemědělcům i potravinářům, kteří chtějí tuto plodinu využít.

Čirokové zrno lze bez problémů vypěstovat i v teplejších oblastech. Je levnější alternativou k pšenici a kukuřici a snadné je i jeho využití Foto Jiří Hermuth
Z konopí, ale i lnu, řepky, kukuřice a slunečnice vyvíjí na Ústavu designu a nábytku Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně desky, které jsou mnohem pevnější než klasické dřevotřískové desky, a proto jsou vhodné pro stavební účely i k výrobě nábytku, jako například tzv. hempwood stolek z konopí na tomto snímku Foto Hempwood
Konopí, slunečnice nebo len pro výrobu nábytku
S nárůstem populace na planetě roste i poptávka po nábytku, dřeva pro uspokojení této poptávky ale není...
Udr1
Potřeba regenerace půdy
Již několik let se v zemědělství skloňuje pojem »regenerativní«. Zatím však mnohé zúčastněné strany dle...
Výběr z příspěvků