
Rufuss je středně vysoký zrnový čirok (výška kolem 1,6 m) s mohutnou latou a velkými bílými zrny.
Vedle agronomických parametrů je důležitou vlastností i nízký obsah taninů, látek způsobujících svíravou chuť, které bývají u běžných čiroků technologickou překážkou v potravinářství. „Díky nízkému obsahu taninů nenarušuje senzorické vlastnosti potravin a je technologicky vhodný i pro pivovarnictví. Rufuss tak přináší technologickou úsporu i zjednodušení pivovarského procesu, bez nutnosti složitých úprav zachovává přirozený chuťový profil čiroku,“ uvádí šlechtitel Ing. Jiří Hermuth, který se čirokem dlouhodobě zabývá v rámci týmu Genové banky CARC.
Čirokové pivo
Na základě této odrůdy využil Pivovar Clock čirokový slad jako částečnou náhradu ječmene a uvedl na trh piva Glee, Emily, Antonio a Trudi. Jsou bezlepková a chuťově rozmanitá – čirok má neutrální chuť, která umožňuje vyniknout chmelu a kvasnicím. „Nejde jen o produkt pro celiaky, ale o alternativu pro každého, kdo hledá nové chutě a suroviny,“ doplňuje Ing. Jiří Andrš, jednatel pivovaru.
Velbloud mezi plodinami
Z agronomického hlediska má čirok výjimečnou odolnost vůči suchu a efektivní hospodaření s vodou – přezdívá se mu „velbloud mezi plodinami“. Je nenáročný na vstupy, a proto vhodný do udržitelných systémů hospodaření. Lze ho využít nejen v potravinářství, ale i jako krmivo či substrát pro bioplynové stanice.
Čirok navíc nabízí nutriční přínosy – obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerály (Mg, Zn, Fe) a má antioxidační účinky. Působí také alelopaticky – omezuje výskyt některých škůdců včetně hrabošů.
„Diversifikace pěstovaných plodin je klíčem k adaptaci na klimatické změny. Čirok Rufuss je příkladem udržitelného výzkumu s reálným dopadem,“ uzavírá ředitel CARC RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D. Výzkumné centrum nabízí podporu zemědělcům i potravinářům, kteří chtějí tuto plodinu využít.