hlavička webu

Digitalizace zemědělství je na postupu

Stále rostoucí ceny pohonných hmot, skokové zvyšování cen energií a pokračující covidová krize měly za následek, že farmáři musí pracovat efektivněji než kdykoli předtím. I díky tomu zaznamenal startup Agdata téměř dvojnásobný růst. Společnost nabízí chytrou správu zemědělských podniků a farem určenou pro subjekty všech velikostí. Její ekosystém zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě, což podporuje snahy o trvale udržitelné zemědělství. Uvedl to obchodní ředitel společnosti Lukáš Musil.

Jak konkrétně se vyvíjí zájem zemědělců o digitalizaci svých provozů?

Klienti, s nimiž spolupracujeme, mají na svých strojích a pozemcích nainstalováno přes deset tisíc telematických jednotek a senzorů. Jejich počet od roku 2020 stoupl zhruba o 75 procent. Efektivně tak monitorují stav půdy, vitalitu rostlin, hlídají uskladněné zásoby, ale také evidují a zefektivňují pojezdy mechanizace nebo monitorují pohyb pracovníků. To vše pochopitelně vede k úsporám jak v samotném provozu, tak navyšování výnosů.

V době, kdy se zdražují pohonné hmoty a ceny hnojiv se už dva roky po sobě násobí dokážeme zajistit roční úspory, které se u standardně velké farmy pohybují v řádech milionů. V rámci variabilních systémů ušetříme 10 procent na hnojicích směsích a zvýšíme výnosy asi o pětinu. Sledováním strojů a plánováním tras uspoříme 15 procent paliv a v podstatě zcela znemožníme jejich zneužívání pro jiné účely. Skoro deset procent šetříme na osivech a sadbě. A zcela předcházíme znehodnocení uskladněné produkce.

 

Plánujete v této oblasti také spolupráci se státními případně nevládními i organizacemi?

Stát má digitalizaci zemědělství jako prioritu, a my jsme připraveni podělit se o know-how

Vysoké tempo v Česku nabrala digitalizace tuzemských farem i péče o životní prostředí ze strany samospráv navzdory chybějící státní koncepci nebo konkrétním dotačním krokům. Situace by se však mohla postupně měnit. Ministerstvo zemědělství má digitalizaci farem jako ochranu před klimatickými dopady a zlepšení péče o půdu jako jednu z priorit. Naše společnost je připravena podělit se o mnoholeté zkušenosti tak, aby byla chystaná státní strategie co nejsmysluplnější. I díky tomu jsme se stali strategickým partnerem Agrární komory ČR na období 2022 až 2024.

Česko má nyní historickou šanci transformovat své zemědělství do podoby, která bude určovat jeho tvář v následujících desetiletích. Můžeme mít farmy, které budou ekologičtější než v minulosti a zároveň mít nižší náklady na produkci i vyšší výnosy. Z datově orientovaného hospodaření se může stát klíčová konkurenční výhoda, která bude tlumit dopady klimatické změny a zbržďovat nevyhnutelný růst cen potravin. A jsme z pozice české jedničky připraveni pomoci státu, aby tuto příležitost uchopil za správný konec.

tuz1_U
Více organické hmoty, méně eroze
Trvale udržitelné zemědělství se zaměřuje na takový způsob obhospodařování agroekosystémů, který by neomezoval...
IMG_8409
Udržitelná školkařská produkce
Školkařská společnost Pépiniéres du Val d'Erdre nastavila svou filozofii s ohledem k životnímu prostředí,...
Výběr z příspěvků