hlavička webu

Endofytní bakterie pro lepší výživu dusíkem

Nové mořidlo na bakteriální bázi uvedla letošní podzim na trh ve Velké Británii společnost Syngenta. Nese název Nuello iN a je založeno na dvojici dusík fixujících endofytních bakterií. Využití produktu by mělo přinést výnosovou odezvu odpovídající aplikaci dusíku v průměru až 30 kg/ha navíc.

Produkt Nuello iN obsahuje dvě N-fixující bakterie (Pseudomonas siliginis a Curtobacterium salicaceae), uvádí společnost Syngenta v tiskové zprávě. Dodává, že se dostávají do rostliny přes vyvíjející se kořen a poté ji kolonizují a fixují atmosférický N. Poskytují rostlině organický N a amoniak a působí po celou sezónu. To má potenciál doplnit tradiční způsoby aplikace hnojiv. Jak dodal technický manažer společnosti Syngenta Dr. Jonathan Ronksley, moderní technologie ošetření osiva endofyty umožňuje rostlinám získávat část jarní potřeby dusíku fixací ze vzduchu. Produkt je určen pro osivo ozimé pšenice a ozimého ječmene.

Pokusy ukázaly přínos

Dr. Ronksley s odkazem na výsledky čtyř britských opakovaných polních studií na ozimé pšenici v minulé sezóně uvedl, že ošetření osiva přípravkem Nuello iN přineslo výnosový přínos odpovídající aplikaci v průměru až 30 kg N/ha navíc. Tisková zpráva dále konstatuje, že se to potvrdilo i ve 14 pokusech společnosti ADAS na farmách ve Velké Británii. Tam ozimá pšenice ošetřená přípravkem Nuello iN, která dostala o 30 kg/ha nižší standardní dávku N, udržela podobný výnos jako varianta, která dostala plnou dávku N. Při průměrných výnosech 10,80 a 10,83 t/ha to podle Dr. Ronksleyho znamená, že Nuello iN přináší návratnost investice 3 : 1. Na lehkých nebo mělkých půdách podle něj použití přípravku Nuello iN se snížením dávky N o 30 kg/ha přineslo ještě vyšší návratnost investice v poměru 5 : 1. Tyto typy půd jsou totiž často spojeny s nižší dostupností zbytkového dusíku.

uvodni foto
Inovativní systém k propagaci rostlin
Společnost Klasmann Deilmann se svým produktem Growcoon® reflektuje celosvětovou tendenci směřování k...
opylovaci 02
Divocí opylovači jsou ohroženi a z přírody mizí
V Česku žije několik tisíc druhů opylujícího hmyzu, ten divoký je na rozdíl od chované včely medonosné...
Výběr z příspěvků