hlavička webu

Lis tak trochu jinak

Když se řekne mezi zemědělci lis, je to stroj na lisování slámy, sena či senáže do válcových nebo hranolových balíků. Výrobce Krone však v jednom případě pojal tento stroj zcela jinak. A získal za tento počin před několika lety ocenění na významných světových výstavách.

Lis se jmenuje Premos 5000 a umí lisovat pelety. Mobilní peletovací lis na strukturované pelety, který je vhodný i pro stacionární využití, vyrábí ze slámy a jiných stébelnin strukturované pelety s původní strukturou a v nejvyšší kvalitě, a to buď přímo na poli, z řádku, nebo z hranolových balíků v místě jejich skladování. Pelety lze využít jako podestýlku, krmivo nebo palivo na vytápění objektů. Vylisované pelety se shromažďují v zásobníku o objemu 9000 l, což odpovídá 5 t pelet. Kapacita lisu dosahuje až 5000 kg za hodinu

Válcování a lisování

Nepomletá píce se dostává mezi dva proti sobě se otáčející a do sebe zapadající matricové válce, které jsou střídavě osazené řadami lisovacích otvorů a kompresními ozuby. Zuby jednoho válce přitom přesně zapadají do kanálků matrice s otvory ve druhém válci a protlačují materiál skrze tyto lisovací kanálky. Vzniká přitom tlak vysoký až 2000 bar a teploty mezi 70 až 100 °C. Chlazení přímo ve stroji zajistí zachování vysoké kvality pelet.

Nastavení délky pelet

Při peletování se proud materiálu protlačuje matricemi s otvory o průměru 16 mm dovnitř válce. Zatímco průměr pelet je daný velikostí otvorů v matrici, délka pelet se může měnit v rozmezí 15 až 40 mm.

Podávací stůl

Ve stacionárním provozu jsou balíky dopravovány prostřednictvím sklopného hydraulického podávacího stolu o délce 7,5 m do rozdružovače balíků a dále do útrob lisu.

Využití pelet

Pelety ze sena, vojtěšky nebo slámy lze využít jako základ jakékoli krmné směsi. Strukturované pelety jsou sterilní a mají minimální prašnost. V malém množství je lze využít i jako hračku pro zvířata, například v chovu prasat. Vzhledem k tomu, že jeden kilogram strukturovaných pelet dokáže absorbovat až 4 litry vody, jsou slaměné pelety ideálním podestýlkovým materiálem pro krávy ustájené ve volných boxech, koňské stáje či chovy drůbeže. Na podestýlku se také spotřebuje mnohem méně materiálu než u drcené slámy. V neposlední řadě lze pelety využít jako palivo z obnovitelných zdrojů. Dva a půl kilogramu pelet nahradí litr topného oleje. Lze tak hovořit o udržitelné výrobě energie. Sláma jako obnovitelné palivo má významný potenciál přispět k ochraně klimatu a snížení emisí CO₂.

První Premos 5000 dovezla v minulých dnech společnost LIVA Předslavice, spol. s r. o., a bude k vidění na právě probíhajících dnech otevřených dveří.

Foto archiv Krone

Ve stacionárním provozu jsou balíky dopravovány prostřednictvím sklopného hydraulického podávacího stolu do rozdružovače balíků a dále do útrob lisu
konference 0
Konference Živá krajina se blíží
Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina hledá cesty v boji se suchem. Tato...
1 alternativni chov
Pastevní chov prasat
Pobyt zvířat ve venkovním výběhu či na pastvině je také jednou z podmínek ekologického chovu prasat,...
Výběr z příspěvků