hlavička webu

Smykem řízené nakladače s nekonvenčním pohonem

Poté, co byl v roce 2022 uveden na trh první, plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X, představila společnost Doosan Bobcat (zatím ve fázi prototypu) i první, plně elektrický a smykem řízený nakladač na světě – Bobcat S7X. A nejen to. S novou koncepcí pásového nakladače Bobcat RogueX zkoumá možnosti elektrického pohonu, autonomního provozu a zcela nové geometrie zvedacího ústrojí.

Stejně jako pásový T7X i kolový model S7X využívá lithium-iontové akumulátory o celkové kapacitě 60,5 kWh (špičkový výkon dosahuje asi 80 kW/107 k), je vybaven bezkartáčovými elektromotory a pohony s kuličkovým šroubem pro hlavní funkce zvedání a naklápění adaptéru. Nepoužívá tedy klasický hydraulický systém a podle údajů výrobce byl proto objem provozních náplní snížen o 96 % a celkové množství použitých dílů asi o 50 %, což potvrzuje skutečnost, že elektropohony jsou konstrukčně jednodušší oproti strojům se spalovacími motory.

 

Pro celodenní nasazení

Akumulátor a elektrické hnací ústrojí pracující s napětím 336 až 465 V přinášejí zajímavé výkonové charakteristiky s točivým momentem, který je až třikrát vyšší než u tradičních nakladačů. Nakladač dokáže pracovat až 8 hodin na jedno nabití (podle způsobu použití), což pro většinu provozovatelů znamená více jak celodenní provoz (při zohlednění přestávek a doby kdy není v činnosti). Plné nabití akumulátorů trvá přibližně 10 hodin. V porovnání s klasickým nakladačem se spalovacím motorem nabízí Bobcat S7X plynulou a pohodlnou práci s minimálními vibracemi a téměř bezhlučným provozem.

Bobcat S7X je vhodný pro místa citlivá na ochranu životního prostředí, oblasti s omezením hlučnosti a také pro provoz uvnitř budov.

 

Na cestě k autonomnímu provozu

Zatím v ranné fázi vývoje je další novinka nesoucí název Bobcat RogueX. Ačkoli se tento stroj blíží pásovému nakladači, reprezentuje vlastní kategorii. Je vybaven Li-Ion akumulátory, elektrickým hnacím systémem, nevyužívá žádnou hydrauliku a díky dálkovému ovládání zvládne práce i tam, kde by to pro obsluhu nebylo bezpečné. Jelikož tento nakladač nemá kabinu mohlo být upraveno jeho zvedací ústrojí, které má jinou kinematiku zejména z pohledu naklápění adaptéru.

Koncept RogueX směřuje k autonomnímu provozu
Vetrolam F1
Moderní větrolamy proti erozi
Vědci Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (AF MENDELU) se zaměří na obnovu větrolamů, jejich...
selata
Hledání řešení pro trvale udržitelnou výživu prasat ve velkochovech
V chovu prasat se k předcházení průjmů selat při odstavu až donedávna používaly ve velké míře sloučeniny...
Výběr z příspěvků