hlavička webu

Nigérie úspěšně pracuje na zavedení rezistentních brambor

V Nigérii úspěšně pracují na GM bramborách s odolností proti plísni bramboru, která tam patří mezi klíčové choroby. Má být zodpovědná za více než 90 % zničených polí. Pokusy ukazují, že výnos biotechnologických brambor je o 300 % vyšší než u konvenčních odrůd.

Informoval o tom kromě jiného EnviroNews Nigeria, multimediální internetový zpravodajský magazín, který se snaží upozorňovat na řadu aktuálních otázek týkajících se životního prostředí a rozvoje.

Výzkum probíhá v rámci projektu Global Biotechnology Potato Partnership (GBPP), který je financován Agenturou Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID). Realizován je ve čtyřech zemích – Keni, Bangladéši, Indonésii a Nigérii.

Hlavním řešitelem v Nigérii je Dr. Charles Amadi, šlechtitel z Národního výzkumného ústavu kořenových plodin (NRCRI) v Umudike. Uvedl, že po dvou letech výzkumných prací na řadě lokalit jsou díky výsledkům přesvědčeni, nové odrůdy s rezistencí vůči plísni bramboru budou uvolněny v roce 2025 k testům na farmách. Pokud budou vykazovat konzistentní výsledky, budou předloženy k registraci.

Dr. Amadi konstatoval, že po shromáždění a analýze údajů z dvouleté výzkumné práce zjistili, že biotechnologické brambory mají (bez použití fungicidů) o 300 % vyšší výnos než nejvýkonnější konvenční odrůda.

Použili geny z divokých brambor

Partnerství koordinuje Michiganská státní univerzita a podílejí se na něm různí partneři včetně Národního výzkumného ústavu kořenových plodin v Umudike, Africké nadace pro zemědělskou technologii (AATF) a Mezinárodního bramborářského centra (CIP).

Univerzita na svých stránkách v roce 2022 uvedla, že USAID prostřednictvím iniciativy Feed the Future na spolupráci udělila pětiletou dotaci ve výši 13 milionů dolarů. Dodává, že technologický pokrok umožnil identifikaci rezistentních genů divokých brambor, které zajišťují plnou kontrolu plísně bramboru. Ačkoli tyto druhy nejsou vhodné pro pěstování, výzkumníci zjistili, že při složení tří přirozených genů rezistence a jejich vložení do oblíbených odrůd preferovaných zemědělci lze dosáhnout trvalé odolnosti vůči plísni bramboru.

Cílem pěstitele je zdravý porost
Plíseň bramboru na rubu listu
Poškození listů plísní bramboru
Plíseň bramboru se za vhodných podmínek rychle šíří
Bioekonomika bude hrát v zelené transformaci významnou roli, jde o obnovitelný segment oběhového hospodářství, kam spadá zemědělství, lesnictví, rybolov či bioenergetika Foto Barbora Venclová
Bioekonomika, téma, které rezonuje
Trendem dominujícím v Evropě v některých oblastech biologických věd je bioekonomika, jejíž součástí je...
libstat 1
Ambiciózní záměr se daří naplňovat
Robotická stáj pro pět set dojnic a stovku telat, kterou společnost DS Holding, a. s., před rokem vybudovala...
Výběr z příspěvků