hlavička webu

Polní robot snižuje spotřebu herbicidů

České zemědělství je v zavádění moderních technologií vepředu. V mnoha případech tyto technologie pomáhají řešit některé problémy, jako je nedostatek kvalifikovaných pracovních míst či realizace nových pěstebních technologií. Díky tomu také již není daleko doba, kdy se začne v praxi ve větší míře uplatňovat autonomie.

Své slovo na trhu autonomních robotů řekne i společnost Agri-Precision s.r.o., která zastupuje výrobce Naio Technologies z Francie. Na začátku letošního roku byl do ČR dovezen nový polní robot Naio Orio, což je velkokapacitní model i pro nasazení k práci na běžných polích.

Také u robota Naio Orio platí výhoda těchto typů strojů oproti běžným kolovým traktorům – s hmotností 1 100 kg (bez baterií a nářadí) je celý stroj lehký, takže je i šetrný k půdě. Pohon a řízení všech kol zajišťují vysokou manévrovatelnost a minimální velikost souvratí. Pohon stroje je plně elektrický a tím téměř bezhlučný. Dobíjení je prováděno ze standardní zásuvky 230 V bez potřeby speciálního dobíjecího místa, případně rychlonabíjecím systémem.

Robota lze osadit různými druhy pracovních nástrojů: plastovými prstovými koly, L noži, V noži, automatickou plečkou, robotickou plečkou a přesným secím strojem. Nasazení robota k plečkování tak dovoluje snížit spotřebu herbicidů.

Výrobce, firma Naio, má své roboty Orio již důkladně vyzkoušené. Vývoj a finální doladění jsou již plně dokončeny. Ačkoli nyní robota Orio čeká předvádění na mnoha místech v ČR, nejedná se o demoverzi, ale o stroj, připravený pro nasazení v praxi. Robot má i CE homologaci a jedná se o plně komerční stroj.

Společnost Naio Technologies má po více než deseti letech existence přední postavení mezi výrobci zemědělských robotů. Byla první firmou, která si nechala certifikovat své velké zemědělské roboty Dino a Ted, aby mohly pracovat bez dohledu na polích již od jara 2022. Tento úspěch se dostavil poté, co tuto certifikaci získal malý model robotu Oz, určený pro menší výměry například v zelinářství.

Řízení všech kol poskytuje robotu Orio obratnost. Při otáčení do další jízdy si vystačí s malou souvratí
Robota lze osadit různými druhy pracovních nástrojů: plastovými prstovými koly, L noži, V noži, automatickou plečkou, robotickou plečkou a přesným secím strojem
uvodni foto
Inovativní systém k propagaci rostlin
Společnost Klasmann Deilmann se svým produktem Growcoon® reflektuje celosvětovou tendenci směřování k...
kapkova zavlaha v zelenine F1
Kapková závlaha pro efektivní pěstování zeleniny
Zavlažování zeleniny pomocí kapkové závlahy je současným trendem pro efektivní využití závlahové vody...
Výběr z příspěvků