hlavička webu

První robot pro ošetření vinic bez použití pesticidů

V průběhu mezinárodního veletrhu EIMA 2022 v Bologni, v rámci sdružené expozice EIMA Digital, vystavovala společnost Free Green Nature svého nového robota. Robot Icaro X4 je chráněn národními a mezinárodními patenty. Řešení, systémy, tvar, vlastnosti a související současné a budoucí varianty jsou chráněny patenty, přihlášenými po celém světě. Vynálezy a technologická řešení jsou VÝHRADNÍM vlastnictvím společnosti Free Green Nature S.r.l., což je mladý italský startup.

Projekt ICARO X4 se zrodil s cílem poskytnout reakci na  ekologickou udržitelnost ve strategických odvětvích zemědělství, především vinařství a poté …  sadařství a další a další, krok za krokem. Pracovníci výzkumného centra navrhli a vyvinuli celého robota – od mechaniky po elektroniku, software i firmware. Výzkumný a vývojový tým ICARO X4 je tým složený z elektronických, mechanických a počítačových inženýrů, které spojuje jediná vášeň.

Členové tohoto týmu si vždy pomohli svépomocí, nic nebylo vyvinuto externě. Tak splnili podmínky k ochraně majetku vynálezu, ochraně každého řešení a všech detailů s patenty. Tento projekt se zrodil před 28 lety a byl zcela financován soukromým kapitálem. Dnes se již stává realitou.

Autonomní robot ICARO X4 byl vyvinutý proto, aby aktivně preventivně chránil vinice před napadením houbovými chorobami a mikroorganizmy. Není to systém pro léčení již napadených rostlin. Díky práci robota lze redukovat či zcela eliminovat používání pesticidů. Maximální kapacita na jednoho robota je deset hektarů.

Před prvním nasazením robota se řádky ve vinohradu pojezdí se čtyřkolkou, osazenou palubním počítačem a anténou pro příjem RKT signálu. Data o zaměření jednotlivých jízd se přenesou pomocí USB do robota. Ten pak již funguje autonomně. Pohání jej vznětový motor Hatz. Rozložené speciální panely ošetřují rostliny zářením UV-C a likvidují spóry patogenů i mikroorganismy již v zárodku. Panely jsou napájené elektřinou z lithiové baterie. Podvozek má čtyři řízená kola a robot se orientuje i s pomocí kamery vpředu a radarů vzadu.

Rozložené speciální panely ošetřují rostliny zářením UV-C a likvidují spóry patogenů i mikroorganismy již v zárodku
uvodni foto
Inovativní systém k propagaci rostlin
Společnost Klasmann Deilmann se svým produktem Growcoon® reflektuje celosvětovou tendenci směřování k...
nová stáj s dojnicemi
Klimatická neutralita živočišné výroby
V poslední době se rozmnožily prohlášení a vědecké studie týkající se vlivu živočišné výroby na globální...
Výběr z příspěvků